Primerno vedenje na pogrebni slovesnosti

Pogrebna slovesnost

Pogrebna slovesnost

Pogrebna slovesnost je priložnost, da se vsi žalujoči še zadnjič poslovijo od pokojne osebe. In je trenutek, ko moramo biti še posebej obzirni in sočutni do najbližjih pokojne osebe, kajti le ti prenašajo največjo bolečino. Zato ne bo odveč nekaj nasvetov, ki lahko preprečijo vznemirjenje ostalih žalujočih, kot tudi vašo zadrego.

 

 

 

 1. Ko prejmete žalostno novico, je žalujočim primerno izreči sožalje. Zato jih pokličite ali obiščite. S tem jim daste vedeti, da so v vaših mislih. Tudi zelo kratek obisk pomeni tolažbo.
 2. Če se odločite za obisk na domu žalujočih, je primerno prinesti manjšo pozornost, lahko tudi pripravljen obrok hrane. Ob smrtnem primeru v družini, je kuhanje zadnja misel žalujočih.
 3. Če lahko, ponudite pomoč pri varstvu otrok, kuhanju, čiščenju ali nakupovanju.
 4. Bodite dobri poslušalci. Žalujoči bodo morda želeli govoriti o preminulem. Če so vam pri srcu, jim nudite oporo.
 5. Govorite o vaših spominih na pokojnega. Ne bojte se pripovedovati o umrlem, še posebno, če imate kakšne zabavne in čustvene anekdote.
 6. Predvsem je pomembno, da pred žalujočimi ne delujemo nervozni in zmedeni.
 7. Izogibajte se negativnosti. Če so bile med vami in umrlim sovražne zamere, jih zadržite zase. Družina, ki žaluje, želi ohraniti svojega ljubega v lepem spominu.
 8. S poslanim cvetjem, košaro sadja, svečami ali s kartico z izrečenim sožaljem žalujočim pokažete, da ste v težkih trenukih z njimi. Lahko naredite tudi dobrodelno donacijo na pokojnikovo ime.
 9. Čeprav ni nujno, da se oblečete v črnino, pokažite spoštovanje ko izbirate oblačila za pogreb. Prihranite svetle ali provokativne dele garderobe, ki so namenjeni obisku nočnih klubov. Primerni so kostimi in obleke v temni barvi, veselim vzorcem, kot so na primer cvetlice, pa se poskušajte izogniti.
 10. Če se žalujoči odločijo za bedenje, je dostojno najprej izreči sožalje družini umrlega in se nato pridružiti ostalim žalujočim.
 11. Pred vstopom v vežico, je primerno izreči tiho misel ali molitev. S tem izkažete spoštovanje do umrlega.
 12. Pogrebna procesija in odhod duhovnika, se razlikujeta po religijah. Če s postopkom niste seznanjeni ali vanj prepričani, ga lahko preverite  pri pogrebnem podjetju.
 13. Pred vstopom v cerkev izklopite mobilne telefone, pager-je, električne igrice ter druge glasne in moteče naprave.
 14. Tiste, ki govorijo, spoštljivo poslušajte.
 15. Če boste imeli govor, bodite do žalujočih in njihove družine spoštljivi. Humorne anekdote sicer pridejo v poštev, vendar morate biti prepričani, da so dogodku primerne. Skušajte odsevati ljubeč spomin, sovražni duh naj bo pozabljen. Pokojnika predstavite s pozitivnimi atributi, negativnim lastnostim pa se izognite.
 16. Nikoli ne spominjajte na zgodbe, ki bi lahko kogarkoli spravile v zadrego. Čeprav se vam morda zdijo zabavne, so lahko za pokojnikovo družino neokusne.
 17. Izogibajte se strmenju v žalujoče. Dovolite ljubljenim, da žalujejo z dostojanstvom.
 18. Vsaj med pogrebom skušajte pozabiti na zamere iz preteklosti, saj to ni primerno mesto za pranje umazanega perila ali družinske spore. Ne recite ničesar, kar bi lahko omadeževalo dogodek. Prav tako si je dobro zapomniti naslednji pregovor: če nimate kaj pametnega za povedati, je bolje, da ne rečete ničesar. Tudi če ste se od pokojnika in njegovih sorodnikov v zadnjem času odtujili, bo družina cenila vaš prihod na pogreb.
 19. Dopustite družini in bližnjim prijateljem sedeti v prvih vrstah. Ostali znanci in tisti, ki si niso bili zelo blizu s pokojnikom, naj sedijo v ozadju.
 20. Med pogrebnim obredom ne jejte, pijte ali žvečite.
 21. Med pogrebno slovesnostjo se ne pogovarjajte.
 22. Če dobite napad kašlja, je bolje, da zapustite mesto obreda.
 23. Če so otroci moteči, jih umirite ali odpeljite stran.
 24. Škropljenje pokojnika ni nujno, je pa primerno.
 25. Ko se vozite v pogrebni procesiji, se od vas pričakuje, da vozite počasi in na spoštljiv način, s primernimi žarometi. Pogrebna podjetja imajo nalepke za avtomobile, s katerimi obvestite ostale udeležence prometa, da ste del procesije.
 26. Po pogrebu so navzoči vabljeni na sedmino, ki je lahko na domu pokojnikove družine ali v restavraciji.
 27. Dobra ideja je, da pustite majhne otroke doma. Bedenja in pogrebi so svečani ter resnobni dogodki in od majhnih otrok ne smete pričakovati, da se bodo vedno vljudno in primerno obnašali.

Zelo težko je vedeti kaj storiti ali reči na pogrebu. Če boste delovali spoštljivo ter izrazili nekaj besed v tolažbo, boste ravnali pravilno.

Oglasi

6 comments

 1. katarina 28 julija, 2009 at 23:33 Odgovori

  Zanimivo! Glede na izkušnje, ko na primer sredi pogreba gospe v prelepi rožnati oblekici začne na ves glas zvoniti telefon, mislim, da bi kaj takšnega moral prebrati (in si zapomniti!) čisto vsak.

 2. Lara 9 avgusta, 2009 at 13:31 Odgovori

  Res je!Marsikaj je lahko moteče za žalujoče..in v takih primerih je najbolje, da upoštevamo tale pravila vedenja…za tiste, ki pa se ne morejo kulturno obnašat tistih 45minut na pogrebu, je pa bolje, da ostanejo doma!

 3. Selena 22 oktobra, 2009 at 11:24 Odgovori

  K bontonu bi dodala še to:
  V kolikor ste vabljeni na sedmino, je lepa gesta, če se je udeležite. S tem boste še dodatno pokazali spoštovanje tako do umrle osebe kot do njenih svojcev, saj so se slednji za pripravo sedmine morali precej potruditi. Če spadate v krog ožjih prijateljev pokojnikove družine, je dobrodošlo tudi, če se ponudite za pomoč pri organizaciji sedmine ali morda sami pripravite pecivo in podobno za to priložnost.

 4. felix 7 septembra, 2010 at 21:13 Odgovori

  Govore imam že več kot dve desetletji in veliko stvari sem doživel.Lepih in prijetnih, težkih in bolečih.Veliko življenjskih zgodb slišal, veliko jih napisal. Najtežje je govor napisati ob tragičnih dogodkih, mladim ljudem. Še težje je seči v roko in izreči sožalje nekomu, ki je izgubil otroka. pa naj je to bilo tako, ali drugače. kar nekaj je bilo takih, ki jih je pokončala droga.

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.