Izražanje sožalja

Z osebnim obiskom svojcem pokojnega sporočimo, da kljub izgubi niso sami.

Z osebnim obiskom svojcem pokojnega sporočimo, da kljub izgubi niso sami.

Ob smrti prijatelja ali znanca se nam lahko zgodi, da ne vemo, kako pristopiti k žalujočim, kaj storiti ter kaj jim dejati. Ta občutek nemoči in zmedenosti je povsem naraven.  Zato bi vam radi ponudili nekaj nasvetov, s pomočjo katerih se boste tudi vi v družbi žalujočih počutili sproščeno.

Osebni obisk

Prvi in najpomembnejši korak pri pristopanju k žalujočim je obisk in to čeprav se vam zdi, da pokojnikovih najožjih sorodnikov v času žalovanja ne bi smeli nadlegovati. Z osebnim obiskom jim namreč sporočate, da kljub izgubi niso sami, da so ob njih še vedno ljudje, ki so jim pripravljeni priskočiti na pomoč ter da se bo življenje kljub praznini nadaljevalo. Že kratek obisk bodisi na domu bodisi v vežici, v kateri leži pokojnik, jim bo pomenil veliko.

Kadar pokojnikove najbližje obiskujete na domu je dobrodošlo darilo hrana, ki ste jo pripravili sami. V tistem času se namreč obiski na domu žalujočih kar vrstijo, goste pa je treba tudi pogostiti. Družini tako prihranite dodatne skrbi, saj se jim ne bo treba ukvarjati še s tem, kaj naj ponudijo gostom. Nenazadnje pa je bolj verjetno, da bodo tudi sami kaj pojedli, če se jim ne bo treba ukvarjati s kuho.

Kako dolgo naj obisk traja?

Da na spoštljiv način izrečemo sožalje, zadošča že kratek obisk. Tudi deset ali petnajst minut zadošča, da svojcem preminulega pokažete svoje sočutje.

Kaj reči svojcem pokojnika?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od tega, kako blizu ste si bili s pokojnikom ter njegovo družino. Če ste poznali le preminulo osebo, se družini seveda najprej predstavite. Sicer pa se držite pravila, da sožalje najbolje in najlepše izrazimo z lastnimi besedami. Ne bojte se spregovoriti prijazne besede ali dveh o pokojniku. Kadar pokojnikovi svojci pričnejo govoriti, jih poslušajte. V večini primerov ne bodo zahtevali odgovora, želijo le izraziti svoja čustva in si olajšati breme žalosti.

Naj vam ne bo nelagodno, če kateri izmed družinskih članov prične jokati. Gre namreč za način žalovanja in tega ne morete preprečiti. Najlepši odgovor na to je topel objem ali prijazen stisk roke. Kadar pa postanete vznemirjeni sami, je bolje da se diskretno umaknete, da ne bi pokojnikovih najbližjih še bolj obremenili.

Drugi načini izražanja sožalja

Osebnega obiska ne more nič povsem nadomestiti. Kadar pa ne gre drugače, se lahko poslužite tudi drugih načinov izražanja sožalja.

 • Telefonski klic

Če je vaš kraj bivanja precej oddaljen od kraja bivanja pokojnikove družine, je lepo, da jih kar najhitreje pokličete in jim sožalje izrečete preko telefona. Ni potrebe, da bi bil klic predolg, saj je precej verjetno, da jih želi poklicati še kdo drug.

 • Elektronska pošta

Pošiljanje elektronskih poročil ni primerno za bližnje družinske prijatelje. Je pa lahko dober način izražanja sožalja, če ste bili pokojnikov poslovni partner ali morda nekdanji sosed. Svojci bodo cenili vašo skrb.

 • Cvetje

Cvetje je lahko v veliko tolažbo pokojnikovim najbližnjim, lahko pa jih pošljete družini na dom ali v vežico. Če svojci prosijo, da denar namesto za cvetje namenite dobrodelnim ali drugim ustanovam, je prav, da njihovo željo spoštujete.

 • Sožalna brzojavka

Kadar ste družino poznali, ampak z njimi niste bili v tesnih stikih, je primerna pozornost tudi sožalni telegram ali pismo, v katerega zapišete kakšno lepo misel.

Oglasi

4 comments

 1. pucca 28 oktobra, 2009 at 20:30 Odgovori

  Zelo koristni napotki…
  Sama sem se velikokrat znašla v zadregi z izražanjem sožalj; nenehno sem imela občutek, da karkoli bom povedlala v takšni situaciju, lahko zveni neprimerno, preveč vsiljivo…itd.

 2. hondarr 30 oktobra, 2009 at 16:15 Odgovori

  Ti napotki mi bodo prišli prav. Sem motorist in nažalost se večkrat sračm s smrtjo prijateljev, motoristov. Včasih se res vprašam, kako bi se bilo treba obnašati do svojcev, kaj jim reči, kaj prinesti..
  VSeeno se mi pa zdi osebni obisk najboljš opcija. Sožalnice, telegrami se mi zdijo zelo neosebni in ne izražajo sočutja.

 3. veronika 8 maja, 2010 at 11:43 Odgovori

  Prosim, če mi kdo odgovori na vprašanje ali snahi, zetu ob smrti tašče izrećemo sožalje ? Ali izrečemo sožalje samo krvnim sorodnikom ?
  Velikokrat sem na pogrebih v zadregi, komu izreči sožalje, če čisto dobro ne poznam svojcev, so pa v črnini tudi ljudje, ki so recimo sosedje, vaščani,itd.

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.