Kaj obleči za pogrebno slovesnost?

Črna barva oblačil na pogrebni slovesnosti ni več nujno obvezna

Črna barva oblačil na pogrebni slovesnosti ni več nujno obvezna

Na pogrebnih slovesnostih naj bi v prvi vrsti izkazali spoštovanje do pokojnika in žalujočih. Eden izmed načinov izkazovanja le-tega je izbira primerne obleke. Ponujam vam nekaj nasvetov, s katerimi se boste laže odločili, kaj je primerno obleči in kaj ne.

Vsak izmed nas se je v svojem življenju zagotovo že moral udeležiti kakšnega pogreba. In verjetno ste tudi opazili, da ljudje dandanes na pogrebnih slovesnostih nosijo najrazličnejša oblačila. Od svetle vijola barve, oranžne do bele. Navadno takšna izbira oblačil vzbudi zgražanje pri drugih udeležencih. Toda, kdo je res tisti, ki sme presojati, kaj je primerno in kaj ne, zlasti če vemo, da ima vsak posameznik svoj način žalovanja?

V naši, večinoma krščanski kulturi, še vedno najprej pomislimo, da so za pogrebne in spominske slovesnosti najprimernejša črna oblačila. Toda časi so se spremenili in danes to ni več nujno, zlasti ne, kadar se slovesnost odvija v hudi vročini ali kadar je pokojni izrazil drugačne želje. Spoštovanje do pokojnika ter njegovih najbližjih lahko dostojno izkažemo tudi z drugačno obleko.

Osnovne smernice

Osnovno vodilo je urejenost

Osnovno vodilo je urejenost

Osnovno vodilo mora vedno biti urejenost. Oblačila naj bodo čista in zlikana, izogibajte se jeansa, športnih majic, superg. Držite se umirjenih, temnejših barv, čevlji pa naj bodo zaprti. Vpadljiva oblačila in oblačila, ki se vam ne prilegajo več povsem, torej prekratka, predolga, preozka ali prevelika oblačila, niso primerna.

Za ženske velja, da naj njihova oblačila niso preveč tesno se prilegajoča in da ne razkrivajo preveč. Pazite torej na globoke dekolteje ter ramena in kolena, ki naj bodo praviloma pokrita. Tudi modni dodatki in nakit niso zaželjeni. Če se zanje le odločite, naj bodo preprosti in tradicionalni.

Moški naj za bolj svečane pogrebe nosijo obleko v temni barvi, h kateri lahko dodajo tudi kravato bodisi v eni barvi bodisi s klasičnim vzorcem (kot so denimo črte). Z barvo obleke naj se ujemajo tudi nogavice. Kratke hlače ter sandali za pogrebne slovesnosti niso primerni.

Barve

Kot sem že omenila, krščanska etiketa kot barvo žalovanja zapoveduje črno barvo, ki pa danes – tudi za krščanske pogrebe – ni več nujno obvezna. Tradicija v tem primeru še velja za pokojnikove najožje sorodnike; ostalim udeležencem, ki ne spadajo v ta ožji krog, pa je sedaj dovoljena tudi nošnja drugih barv. Toda tudi pri tem moramo biti pazljivi. Še vedno velja, da se držite umirjenih barv, denimo sive, rjave, mornarsko modre, temno vijolične ter kaki barve.

Vedno je dobro razmisliti tudi o željah pokojnika. Bi želel, da v znak žalovanja nosite črnino? Bi hotel, da proslavite njegovo življenje z bolj energičnimi barvami? Ali pa bi želel, da nosite odtenek njegove najljubše barve? Če se spoštujete želje pokojnika, ne morete zgrešiti. Toda kadar gre za drznejše izbore, se o tem posvetujete tudi z družino umrlega, saj je zadnja stvar, ki jo želite to, da bi z neprimerno izbiro oblačil še dodatno prizadeli njihova čustva.

V primeru tradicionalnih verskih pogrebov včasih veljajo drugačna pravila. V krščanstvu torej velja črnina; podobno je v judaizmu, saj naj bi za judovske pogrebe nosili oblačila v črni ali drugih temnih barvah. Podobno velja za islamske pogrebe, medtem ko so hinduistične zapovedi, vsaj za družinske člane, ravno obratne. Nosili naj bi namreč belo barvo. Za ostale udeležence pa še vedno veljajo temnejša in konservativna oblačila. Če se boste imeli priložnost udeležiti budističnega pogreba, se izognite rdeči barvi ter se oblecite konservativno, nikakor pa ni treba da v črnino.

Viri:

Oglasi

1 comments

  1. čuft. 6 novembra, 2009 at 16:58 Odgovori

    Meni osebno se je vedno zdelo najbolj primerna črna barva. nekako izraža praznino in žalost ob izgubi osebe, ki nam je pri srcu.

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.