Svečemati

afsgsfg

Eko sveče so okolju bolj prijazne, saj jih je zaradi materiala iz katerega so narejene, enostavneje reciklirati.

Verjetno ste na katerem izmed pokopališč, ki jih obiskujete, že opazili novost – posebne naprave, na katerih je možno kupiti sveče. Sedaj pa so se pojavili še takšni, ki pogorele sveče tudi sprejemajo.

Svečemati so naprave, na katerih je možno kupiti nagrobne sveče, in na slovenskih pokopališčih že postajajo ustaljena praksa. Ker pa se inovacije tudi na tem področju usmerjajo vse bolj v eko, so sedaj – zlasti v večjih slovenskih mestih – na voljo tudi svečemati, ki sprejemajo sveče, ki so že zgorele.

Sveče, katerih ohišje je narejeno iz PVC (polivinil klorid) plastike, so namreč zelo problematičen odpadek in močno pripomorejo k onesnaževanju okolja, saj v večini primerov niso primerne za reciklažo. V večini ostalih evropskih držav so sveče izdelane iz PP (polipropilen) plastike, ki je okolju bolj prijazna toda obenem tudi manj privlačna na pogled. Sprva se je tudi pri nas pojavila zamisel o svečah iz PP plastike, ki bi jih na svečematih kupili in jih v njih tudi vrnili.

Sveče lahko sedaj tudi vrnete v svečemat. Svojo pot nato nadaljujejo v reciklirni center.

Pogorele sveče lahko sedaj tudi vrnete v svečemat. Svojo pot nato nadaljujejo v reciklirni center.

Ljubljanska pokopališča, ki so v tem pogledu najbolj ekološka, pa so sedaj obogatena s svečemati, na katerih lahko kupite sveče, katerih ohišje je iz stekla. Sveče imajo sicer vložek iz voska, tako kot sveče iz PVC plastike. Uvedba tovrstnih svečematov je eden izmed ukrepov za zmanjševanje onesnaževanja okolja, saj se steklo veliko lažje reciklira kot PVC plastika. Podobno je s kovinskimi pokrovčki sveč, ki naj bi nadomestili plastične. Steklene sveče so na pogled podobno privlačne kot sveče iz PVC plastike, dobite pa jih lahko bodisi v beli bodisi v rdeči barvi in v dveh dimenzijah – večje, ki stanejo dva evra, gorijo tri do štiri dni; manjše pa stanejo en evro.

Steklene sveče ter sveče iz PP plastike je mogoče kupiti v redni prodaji, vendar ker še vedno močno prevladujejo sveče iz PVC plastike, bo najprej treba narediti velik korak naprej v naši miselnosti. Razmislite torej, kakšne sveče boste kupili za 1. november, ko boste verjetno obiskali grob vam ljubega pokojnika.

Vir:

www.jh-lj.si

Oglasi

5 comments

 1. Selena 29 oktobra, 2009 at 11:43 Odgovori

  Zadnjičć sem na 24ur.com prebrala, da smo
  Slovenci rekorderji v prižiganju nagrobnih sveč, očitno nezavedajoč se, da z njimi tudi onesnažujemo. Letno jih prižgemo več kot 20 milijonov in ustvarimo 8000 ton odpadkov.

  Neverjetni smo :S

 2. xenon 29 oktobra, 2009 at 14:11 Odgovori

  Čeprav smo majhni, smo rekorderji vsaj v nečemu.

  Zanima me še nekaj. Mogoče mi lahko pomagate. Zanima me, kako lahko odstranim stopljeno svečo oziroma plastiko od sveče s spomenika?
  Bil bi vam zelo hvaležen za odgovor.

 3. Selena 29 oktobra, 2009 at 15:22 Odgovori

  Mislim, da sem nekje brala, da se zelo dobro obnese Odstranjevalec voska, ki ga proizvaja Belinka.

  Vosek, posebi če je debelejša plast, najprej spravi dol ploščico za čiščenje stekla keramičnih plošč. Najbolje bi bilo, če bi to lahko storil čimprej, ker se vosek rad vpije v kamen in potem je s topilom težje očistiti. Potem ga namažeš s topilom in pustiš nekaj časa (ur, čez noč).

 4. hondarr 30 oktobra, 2009 at 16:08 Odgovori

  Mislim, da so najboljše takšne sveče, ki se napajajo s pomočjo sončnih celic. Sam pol proizvajalci ne bi mogli služit. Take sveče bi ble namreč najbolj idealne, sajbi čez dan celica polnila baterijo, čez noč pa bibaterijo napajala svečo. svečarji bi tako rekoč propadli..

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.