Elektronska sporočila tudi po smrti

adfa

Za vsak primer...

Če bi lahko po smrti poslali sporočilo, komu bi bilo namenjeno in kaj bi vsebovalo? To sedaj ni več zgolj retorično vprašanje. Tudi, ko vas ni več, se lahko od svojih najdražjih (ali pa tudi ne toliko dragih) poslovite, jim voščite ob rojstnem dnevu ali prenesete skrivnosti, ki jim jih tekom življenja niste mogli. Kako? Pridružite se spletnemu klubu poslednjih sporočil (Last Messages Club – LMC)!

LMC je podjetje, ustanovljeno v Veliki Britaniji, ki vam omogoča shranjevanje sporočil, ki bodo v poljubnem času po vaši smrti posredovana poljubnim osebam. Tovrstna sporočila lahko sicer zaupate tudi prijateljem ali izbranemu odvetniku, a pri tem obstaja možnost, da jih kdo prebere že za časa vašega življenja ali pa se na te dokumente pozabi.

Te nevarnosti pri pridružitvi LMC ni. Podjete je s svojimi strankami v rednem stiku. Časovno obdobje, v katerem vas redno kontaktirajo, izberete sami. Če se v določenem času ne oglasite oziroma na elektronska sporočila ne odgovarjate, kontaktirajo vaše zaupnike. To so ljudje, ki vas poznajo, bi bili zagotovo obveščeni o vaši smrti ter so pripravljeni sodelovati pri vašem “projektu” pošiljanja sporočil po smrti. Njihova naloga je, da potrdijo vašo smrt, če ne odgovarjate na pozive ali pa da sami neodvisno prijavijo vašo smrt v spletni aplikaciji. V vsakem primeru morata smrt potrdili vsaj dva izmed vaših izbranih zaupnikov, šele nato se pošiljanje vaših posmrtnih sporočil lahko prične.

dfsg

Bi se radi opravičili in nimate poguma, da bi to storili v živo?

Svoja sporočila – ta lahko vsebujejo tudi razne priponke, denimo fotografije, filme ali druge dokumente – lahko za do sto prejemnikov (vsakemu lahko pošljete po več sporočil) shranite v skrbno varovan, zakodiran, zaupen in arhiviran sistem LMC. Vsakemu sporočilu posebej določite natančen čas odpošiljanja; ta je lahko takoj, ko je po prej omenjenem sistemu potrjena vaša smrt, po preteku določenega časovnega obdobja od vaše smrti, na določen dan in datum ali ob obletnici določenega datuma.

Sporočila, ki jih shranite v sistemu, prejemnikom oziroma naslovnikom ne bodo poslana neposredno. S tem bi namreč pri njih lahko povzročili prevelik šok, poleg tega pa si naslovnik sporočila morda želi vzeti čas in se pripraviti, da prebere vaše sporočilo. Namesto tega naslovnik od LMC prejme vljudno sporočilo, v katerem ga LMC povabi, naj si v spletni aplikaciji s posebnim dostopnim geslo prebere sporočilo, ki ste mu ga zapustili vi.

Vsebina vaših sporočil LMC načeloma ne zanima. Posredujete lahko zahvale, slovesa, čestitke, želje, nasvete, razne pomembne kontaktne podatke, skrivnosti, ki ji tekom življenja iz takšnih ali drugačnih razlogov niste mogli nikomur zaupati in podobno. Žal pa vaša sporočila nimajo pravne veljave in tako denimo ne morejo nadomestiti oporoke.

sljf

Posredujete lahko zahvale, čestitke, želje, nasvete in ne nazadnje tudi skrivnosti.

Kot nobeno drugo podjetje, tudi LMC vaših sporočil ne hrani in pošilja le iz dobre volje. Plačati morate članarino, izbirate pa lahko med dvema možnostima – srebrnim in zlatim članstvom. Pri prvem plačate enkratno članarino 11 evrov, s katero pridobite enoletno pravico za sestavljanje in urejanje sporočil. Vaša sporočila bodo poslana tudi, če se po poteku članarine ne odločite za podaljšanje le-te, le spreminjati jih ne boste več mogli. V primeru, da se odločite za zlato članstvo, plačate enkraten znesek 100 evrov, s čimer pridobite doživljensko pravico urejanja in sestavljanja sporočil preko LMC.

V nobenem primeru pa vam LMC, žal, ne more zagotoviti garancije v primeru napredka tehnologije, torej denimo zastaranja elektronske pošte. Kaj pa, če vaši naslovniki spremenijo elektronske naslove? Ali če preminejo še pred vami? Za te primere LMC še ne ponuja odgovorov. Je pa članstvo v LMC odličen način, da brez slabe vesti ali občutka krivde vsakomur sporočite, kar mu gre, morda (malce prepozno) izpoveste ljubezen ali komu vrnete milo za drago in se iz njega ponorčujete.

Vir:

Oglasi

5 comments

 1. sean 10 novembra, 2009 at 18:59 Odgovori

  hm ka pa ce sm nekje dalec brez telefona pa se pozabim oglasit par dni prijatlom in bi vsak dobil po mail da sm mrtev-pogresan..po eni strani je pametno met to po drugi pa ne se mi zdi 🙂

 2. čebelicaMaja 10 novembra, 2009 at 19:05 Odgovori

  jaz sem se mlada in še ne živim sama tako da še drugi skrbijo za mene…enkrat ko bom starejša si je to fajn nardit to pošto ker se nikol ne ve

 3. čuft 10 novembra, 2009 at 19:12 Odgovori

  Evo, sem našla…

  Kaj se zgodi, če narobe vtipkaš email naslov?

  Par iz Minneapolisa se je odlocil, da gre na dopust na Florido. Planirala sta biti v istem hotelu,kot ze velikokrat prej. Zaradi poslovnih razlogov zena ni mogla odpotovati istocasno z mozem, zato je odsel sam. Zena pa naj bi prisla naslednji dan. Moz se je prijavil v hotel in ker je imel racunalnik v sobi je poslal email zeni. Vendar se je zmotil pri vpisovanju naslova in izpustil eno crko. Medtem pa se je nekje v Houstonu vdova ravnokar vrnila z pogreba svojega moza. Odlocila se je da preveri e-posto, v pricakovanju izrazov sozalja zaradi smrti moza. Ko je precitala prvo sporocilo, je omedlela. Ko je prisel sin v sobo, je videl nezavestno mamo na tleh in sporocilo na ekranu.

  To: Moji preljubi zeni
  Subject: Prisel sem
  Date: 16 April 2009

  Vem da si presenecena,da se ti javljam,vendar imajo sedaj tu racunalnike in lahko posiljam sporocila svojim bliznjim. Ravnokar sem prispel in se vpisal,ter ti sporocam, da je vse pripravljeno za tvoj prihod jutri. Se ze veselim da te spet vidim.

  P.S. Je pa res vroce tu doli!

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.