Zeleni pogrebi so "in"

eko_pogrebAmeriško podjetje ponuja zelene pokope, ki se jih bodo najverjetneje razveselili zlasti tisti okoljevarstveniki, ki so pripravljeni svoje prepričanje zagovarjati tudi po smrti. Podjetje Green cremation se drži načela ‘Prah si in v prah se povrneš’, zagovarjajo torej idejo vrnitve k naravi (tudi po neizbežni smrti).

Pri omenjenem podjetju pravijo, da je narava načrtovala ponovno združitev naših teles z zemljo, in sicer po smrti. Vse, kar živi, mora tudi umreti in po smrti se vrne v zemljo. Z vrnitvijo v zemljo pa poganjamo prihodnje, novo življenje. Z našo pomočjo rasejo cvetlice, drevesa, grmičevje, ki privabljajo tudi ptice in druge živali. Narava sama namreč ne ustvarja odpadkov; mikrobi, ki neprestano delujejo, vse razgradijo.

Z zelenim pokopom oziroma upepelitvijo vam podjetje zagotavlja, da je tako grobišče kot tudi sam postopek pokopa okolju kar najbolj prijazen. Telo pokojnika je v tem primeru ovito v odejo, v mrtvaški prt ali pa položeno v razgradljivo krsto. Vsi postopki so opravljeni brez kemičnih snovi, ki sicer pripomorejo k ohranitvi trupla.

eko_pogreb2Zeleno pokopališče je, za razliko od tradicionalnih pokopališč, povsem prijazno naravi. Na zelenem pokopališču se voda iz vodovoda ne uporablja, prav tako pa se uporabljajo niti pesticidov niti herbicidov, ki lahko vodijo v onesnaženje vodnih virov. Dovoljeno pa je sajenje naravnih, domorodnih dreves, grmovja ali rož. Z naravnimi pogrebi v naravnem okolju se za namene okolju neprijaznih tradicionalnih pokopališč, ne izrabljajo gromozanske površine naravnih površin. Če se odločimo za zeleni pokop namreč zmanjšamo vpliv naše – naj se sliši še tako nenavadno – smrti na okolje.

Lahko pa se odločite tudi za zeleno upepelitev. V osnovi naj bi upepelitev precej obremenilno delovala na okolje, saj lahko celo  zobne plombe onesnažujejo ozračje. S tem, ko je truplo med upepelitvijo shranjeno v posebni krsti, se v okolje spuščajo škodljivi plini in izbira preprostih krst, ki ne vsebujejo plastičnih delcev, lahko precej pripomore k zmanjšanju stopnje onesnaženosti. Poleg tega se zelena upepelitev izvede v upepeljevalnicah z najzmogljivejšimi filtrirnimi napravami. Posmrtni ostanki pokojnika pa so nazadnje shranjeni v žaro, izdelano iz obnovljivih virov, katerih večina je bio-razgradljiva.

S tem, ko je postopek bodisi klasičnega pokopa bodisi upepelitve tako blizu naravnemu, so tudi stroški te vrste pogreba nižji, saj denimo ni treba plačati krste. Je pa ta alternativa, žal, zaenkrat možna le v Združenih državah Amerike in še tam v manj kot 10 zveznih državah.

Vir:

Oglasi
Oznakeekotrend

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.