Turistična znamenitost: pariško pokopališče

pokopalisce_2Vsako večje mesto ima kakšno veličastno ali pomembno pokopališče. In če jih znajo mesta še primerno tržiti, lahko pokopališča postanejo tudi nadvse zanimive in donosne turistične znamenitosti.


Kljub temu, da so počivališče preminulih, so lahko pokopališča tudi zanimiva postojanka na našem potovanju. Oddajajo energijo spokoja, miru ter obenem nekega občutka večnosti. Na njih lahko opazujemo edinstveno sinergijo umetnosti in narave, zgodovine in sedanjosti. Poleg tega si lahko na najbolj priljubljenih pokopališčih ogledamo še zadnja domovanja mnogih slavnih oseb. Vse izmed naštetega najdemo na verjetno najbolj znanem pokopališču v svetu, ki se nahaja v francoski prestolnici in se imenuje Pere Lachaise.

Večina obiskovalcev Pariza na svoj seznam znamenitosti, ki si jih morajo nujne ogledati, uvrsti tudi pokopališče Pere Lachaise, ki nosi ime po spovedniku francoskega kralja Ludvika XIV., Peru Françoisu de La Chaisu. V času njegove ustanovitve leta 1804 so bila pokopališča znotraj mestnega jedra iz zdravstvenih razlogov prepovedana. Zato ga je Napoleon dal postaviti na mestnem obrobju, in posledično je bilo zaradi oddaljenosti sprva tam prirejenih le malo pogrebov.

pokopaliscePrva ‘stanovalca’ na naslovu Pere Lachaise sta postala književnika Jean de La Fontaine ter Jean-Baptiste Poquelin Moliere, s čimer je oblast izvedla marketinški trik, s katerim je želela pritegniti ljudi, da bi se odločali za pokope na tem pokopališču. Podoben trik nekaj let kasneje je število preminulih, pokopanih na tem pokopališču povečal z nekaj deset na več kot 30.000.

Danes je na pokopališču Pere Lachaise pokopanih preko 300.000 pokojnikov, še več pa jih je v t. i. kolumbariju, v katerem so shranjeni posmrtni ostanki tistih, ki so se odločili za upepelitev. Pere Lachaise je, poleg tega, da gre za legendarno pokopališče, tudi največji park v Parizu. Odlikuje ga množica unikatnih skulptur, spomenikov, mavzolejev, grobnic in do potankosti izpopolnjenih stekel in reliefov. Vsako leto si to stičišče umetnosti in narave ogleda več kot 2 milijona turistov, ki s tem večinoma obiščejo svoje najljubše znane osebnosti – ki so sicer že pod rušo.

Največ pozornosti obiskovalcev so deležni njegovi ‘stanovalci’, slavni zaradi svojih dosežkov s področij literature, glasbe, zgodovine in znanosti. Pere Lachaise je mesto zadnjega počitka piscev Oscarja Wilda, Honora de Balzaca, Marcela Prousta, Gertrude Stein, pa glasbenika Jima Morrisona in pariškega slavčka Edith Piaf, skladatelja Frederica Chopina in še mnogih drugih.

Na pokopališču je postavljen tudi spomenik francoskim prostovoljcem v mednarodnih brigadah med špansko državljansko vojno v 20. stoletju. Poleg spomenika je našlo svoje večno počivališče veliko število francoskih voditeljev iz levičarskih vrst. Je pa tudi kraj spomina za francoske žrtve holokavsta.

Ko se torej prihodnjič odpravite v Pariz, ne pozabite na ogled magičnega Pere Lachaisa!

Viri:


Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.