Eko pokop za novo življenje

Tradicionalni načini pokopavanja pokojnikov zahvaljujoč kovinskim krstam, amalgamskim zobnim plombam ter strupenim snovem, ki so v uporabi pri postopku balzamiranja, niso najbolj okolju prijazni. Zato postajajo vse bolj in bolj priljubljeni različni ekološki pogrebi.

Zelene iniciative tudi v pogrebništvu vse pogosteje nadomeščajo tradicionalne, ki niso nujno ekološke. Čeprav so upepelitve precej bolj okolju prijazne od denimo tradicionalnih pokopov v krstah, pa postaja velika težava okolju prijazno odlaganje pepela. Tudi sami krematoriji morajo vedno znova nadgrajevati svoje tehnologije, da bi bil izpust okolju škodljivih plinov ob sežigu čim manjši in čim manj obremenilen za naš planet.

Z uporabo novih tehnologij v želji čim bolj zelenega delovanja se seveda višajo tudi stroški uporabe teh dejavnosti. Kljub temu pa je prav ekološka usmerjenost priložnost za napredna rastoča podjetja, da napredujejo in širijo svoje tržišče, tako pa tudi dohodke. Zeleno gibanje je namreč v izjemnem porastu in lahko se zgodi, da se bodo pogrebna podjetja temu primorana prilagoditi ali pa propasti.

V svetu je že razširjen cel kup ekoloških inovacij kot so denimo kartonaste krste, žare, ki se topijo v vodi ali zelena pokopališča in zelene upepelitve (o čemer smo že pisali  - Eko pogreb in Zeleni pogrebi so "IN"). Ker si po nekaterih ocenah že več kot 40 % ljudi želi ekološki pogreb, je na voljo vse več okolju prijaznih možnosti v celotni pogrebni dejavnosti. Za eno izmed takšnih novosti je odgovorna tudi Susanne Wiigh-Mäsak…

Susanne Wiigh-Mäsak je pred 12 leti med delom v svojem rastlinjaku na švedskem podeželju pričela posebej opazovati rastline. Spomnile so jo na smrt. Kaj se zgodi, ko živa stvar umre? Rastline se sčasoma spremenijo v zemljo. Kaj pa človek? Oborožena z znanjem inženiringa in biologije se je zaprla v laboratorij, da bi razvila način transformacije človeških posmrtnih ostankov v organske odpadke.

Njeno podjetje Promessa Organic naj bi že čez nekaj mesecev ustvarilo prvi t. i. Promator. Priprava, ki jo razvija Susanne bo podobna krematorijski peči, vendar z eno pomembno razliko: namesto da bo trupla umrlih segrevala, jih bo ohlajala.

Postopek se tako prične z globokim zamrzovanjem trupla, ki ga nato posebne vibracije zdrobijo na pet milimetrov velike koščke. Iz koščkov je izsesana vsa voda, saj je prav ta glavni krivec propadanja in gnitja tkiv. Ko je zaključena tudi ta stopnja, od človeškega telesa ostane le prah, ki je nato shranjen v bio-razgradljivo krsto, ta pa je zakopana 20 centimetrov pod zemljino površje.

Vlaga kasneje sčasoma prodre v krsto, in takrat hranila iz človeškega prahu pričnejo sodelovati pri nastanku novega življenja, kot je življenje rastlin in insektov. Promator bo tako eden najnovejših, najizvirnejših in dolgoročno verjetno najdonosnejših zelenih izumov na področju pogrebnih storitev.

Ekološki usmerjenosti tudi na področju pogrebništva se priljubljenost povečuje s svetlobno hitrostjo. S tem, ko tudi v pogrebništvu postajamo pozorni do naš matere Zemlje, pa obenem posel postaja tudi donosnejši.

Vir:

Oglasi

1 comments

  1. murat 8 septembra, 2010 at 15:43 Odgovori

    Zanimivo, a ohlajanje še vedno ni preveč Eko pa tudi hranila iz človeškega telesa so stvar okusa…vsekakor pa zelo inovativno..

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.