Urejanje spletnega življenja za čas po smrti

Žal (ali pa na srečo?) živimo v svetu, ki je vse pogosteje v prvi vrsti virtualen. Zato tudi naša smrt, ki je navadno eden najbolj nenadnih dogodkov, ni več tako enodimenzionalna, saj lahko naše spletne osebnosti tudi, ko nas več ni, živijo naprej. Zato si je vredno vzeti nekaj minut časa za razmislek o tem, kaj se zgodi z našim spletnim življenjem, ko se naše resnično življenje za vselej konča. Pripravili smo vodnik v 12 korakih, ki vam bo pomagal urediti spletno življenje za čas po smrti.

Če ste se že sprijaznili z dejstvom, da gre za mračno in duhamorno početje, ki pa ga bo nekoč pač treba opraviti, sledite naslednjim 12 korakom…

1. korak: naredite popis

zapišite si vse spletne aplikacije, ki jih uporabljate in so zaščitene z geslom (elektronska pošta, socialna omrežja, spletne bančne storitve ipd). Seznamu dodajte gesla, s katerimi dostopate do aplikacij. Vse te informacije zberite na enem mestu na računalniku, shranite jih v z geslom zaščiteni datoteki, ter jih pošljite na svoj elektronski naslov. Čeprav boste nekoč morali določiti osebo, ki bo do te in podobnih datotek imela dostop, naj bo v prvi fazi vaša prioriteta zbiranje informacij na enem mestu.

2. korak: uredite si spletne finance

ena izmed – sicer redkih – stvari na spletu, ki niso zastonj, je vzdrževanje lastne spletne strani skupaj z domeno. V kolikor registracije pri tem ne prekličete, se le-ta navadno vsakoletno avtomatsko obnavlja, kar pomeni, da je vsakoletno avtomatsko obremenjena tudi vaša kreditna kartica. V kolikor želite spletno stran ohranjati tudi po vaši smrti, je pomembno, da nekoga za to pooblastite. Prav tako rabite pooblaščenca, če želite spletno stran po smrti ukiniti, saj lahko pooblaščenec vašo domeno recimo proda, dobiček pa razdeli med dediče.

3. korak: sestavite svoje poslednje besede

vzemite si čas in razmislite o prijateljih, sorodnikih ter o zadnjih besedah, ki jih jim želite izreči. Elektronska sporočila in pisni dokumenti so dobrodošli in bodo v spominu vaših bližnjih ostali dlje, kot si morda lahko mislite. Sestavite seznam ljudi, ki vam največ pomenijo, za vsakega napišite osebno sporočilo ter ga skupaj z ostalimi zaupnimi podatki zaklenite v mapo. Tudi te informacije posredujte pooblaščencu.

4. korak: izogibajte se nerodnih situacij

vsi radi mislimo, da smo po čistosti in iskrenosti blizu Dalaj Lami, vendar je resnica navadno daleč od tega. Skoraj vsakdo je izkusil ali zakrivil stvari, za katere bi raje videl, da bi šle z njim v grob. Preden drugi osebi “podarite” dostop do vseh podrobnosti vašega spletnega življenja, se znebite tistih podatkov in detajlov, ki bi lahko po vaši smrti zbujali neodobravanje. To velja zlasti za članstvo na raznih ne preveč laskavih spletnih straneh.

5. korak: vzdržujte svoje spletne strani

da bi se tudi po smrti izognili groznemu zapisu “Strani ni mogoče najti”, si zapišite vse podrobnosti strežnikov, gesel, obnovitev ipd., ki so relevantne za vzdrževanje vaše spletne strani. Prav tako poiščite osebo, ki bo vedela, kako se tem stvarem streže in kaj je treba storiti za osvežitev spletne strani.

6. korak: pripravite svoj Facebook račun

če poznate svoje osebne nastavitve na tem socialnem omrežju, lahko svoj zadnji odhod uskladite že sedaj, vaš pooblaščenec pa bo, ko vas več ne bo, zgolj prilagodil nastavitve. Tako lahko napišete poslovilno sporočilo ali celo ustvarite album slik, ki ga zaklenete na tak način, da med nastavitvami izberete, da je dostopen oziroma viden samo vam. Vaš pooblaščenec tako kasneje nima veliko dela.

7. korak: na YouTube-u objavite svoj poslednji govor

če imate na tej video strani veliko oboževalcev ali naročnikov, zanje posnemite še svoj poslednji video, ki ga bo vaš pooblaščenec objavil po smrti. V primeru, da se odločite za objavo, morda ni slaba ideja, če onemogočite komentarje – samo za slučaj, če bi kakšen ‘pametnjakovič’ želel povedati kaj pikrega.

8. korak: ustvarite nevtralen e-mail račun

z nevtralnim računom se boste zavarovali tudi proti samovolji vašega pooblaščenca. Napišite nekaj osnutkov elektronskih sporočil različnim kontaktnim skupinam, jih označite in shranite na novem e-naslovu. Odločite se lahko tudi za pošiljanje sporočila pred smrtjo, v katerem vsem na vašem seznamu pojasnite, da vašega novega računa ne bi zamešali z vsiljeno pošto.

9. korak: redno obnavljajte podatke

po tem, ko ste vse podatke zbrali na enem mestu, si jih posredovali na elektronski naslov in jih varno shranili, ste storili skorajda vse. Toda pomembno je tudi, da podatke redno obnavljate, saj bodo le na ta način uporabni. Torej spremenite gesla, ki ne veljajo več, dodajte nove spletne strani itd.

10. korak: podatke stisnite in jih zakodirajte

glede na velikost oziroma količino zbranih podatkov, le-te pošljite na svoj nevtralni elektronski naslov ali pa jih shranite na disku. Gesla lahko tudi natisnete in jih shranite v sefu ali pa jih shranite na zakodiranem DVD-ju. V vsakem primeru pa morate dostop do podatkov nekomu zaupati – najbolje, da pooblaščencu dostop prepustite v oporoki.

11. korak: je ves ta postopek preveč zapleten za vas?

Kot vedno, imate tudi v tem primeru alternativne možnosti. Na spletu – kot za vse drugo – obstajajo spletne strani, ki vas vodijo skozi ves opisan postopek. A morate za to plačati. Za približno 300 ameriških dolarjev si lahko zagotovite doživljenjsko članstvo, ki vam omogoča shranjevanje različnih poslovilnih pisem in drugih pomembnim podatkov.

12. korak: toda, ponovno razmislite!

preden kup svojih zaupnih in osebnih podatkov pošljete nekemu v na tisoče kilometrov oddaljeno podjetje, si vzemite nekaj trenutkov in ponovno razmislite o mogočih posledicah tega početja. Ne govorimo samo o dostopnem geslu do vašega hotmail računa, temveč o veliko pomembnejših stvareh, kot so denimo bančni podatki. Ste pripravljeni vse te življenjsko pomembne podatke zavezati v culjico in jih poslati na bog-ve-čigav naslov, ki vam obljublja 25-letno garancijo, ko pa niti internet sam ni star 25 let!

Seveda tudi naši nasveti niso po meri vseh. Kljub temu pa vam omogočajo, da razmislite o tem, kaj je za vas pomembno in prioritetno. Upamo, da vam bodo pomagali razrešiti težave, s katerimi se sicer lahko po vašem odhodu srečajo vaši prijatelji in družina.

Vir:

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.