Kitajski praznik čiščenja grobov

Kitajci vsako leto praznujejo praznik, imenovan Qingming, ko obiščejo grobove svojih prednikov. Praznik, imenovan tudi dan čiščenja grobov, je praznik pomladi, praznik ponovnega rojstva narave in s tem tudi praznik novega začetka.

Tradicionalni Qingming

Vsako leto dva tedna po pomladanskem enakonočju na Kitajskem poteka eden redkih tradicionalnih praznikov, ki sledijo sončnemu koledarju. Kitajsko ime praznika ‘Qingming’ v dobesednem prevodu pomeni ‘popolno svetlost’, kar se nanaša na ponovno rojstvo narave, na začetek obdobja sajenja ter drugih aktivnostih na prostem. Gre za praznik, podoben čaščenjem narave v drugih kulturah, ki se navadno odvija v začetku meseca aprila.

Tradicija veleva, da se na grobove prednikov prinesejo celi petelini. Vendar so ti “predpisi” sčasoma postali manj zahtevni. Nekoč so praznik pometanja grobov praznovali s plesom, petjem, prirejanjem piknikov in spuščanjem zmajev. Kuhana in kasneje pobarvana jajca (kot naši pirhi) so razbijali, s tem pa naznanjali odpiranje novega življenja. V prestolnici je cesar vsako leto posadil mlada drevesa na dvorišču svoje palače, da bi s tem slavil obnovo narave. Na vaseh pa so mladi fantje in dekleta tradicionalno pričeli z dvorjenjem drug drugemu.

Praznik čiščenja grobov danes

Danes je prva naloga kitajskih družin, ko obiščejo zadnje domove svojih prednikov, na katerih tudi molijo, da grobove očistijo plevela, ki je zraslo od zadnjega obiska. V stilu pomladanskega čiščenja, kot ga poznamo tudi pri nas, izpulijo plevel in pometejo umazanijo. Pomlad je simbol novih začetkov, zato morajo biti grobovi na ta svež začetek primerno urejeni. Prednikom ponudijo tudi darove v obliki hrane. Za razliko od darovanj v domačih oltarjih, so darovi na grobovih navadno le suha in prazna hrana. Zakaj? Zato, ker naj bi okoli grobov romala cela kopica duhov, in če bo tam ponujena le prazna hrana, bo za te duhove nezanimiva, preminuli predniki pa jo bodo dejansko lahko v miru pojedli. Veliko Kitajcev na ta dan pometa z vrbovimi vejami, saj verjamejo, da veje vrbe žalujke njihove prednike pomagajo varovati pred zli duhovi, ki tavajo naokoli na Qingming.

Čaščenje preminulih prednikov in feng shui

Samo čaščenje prednikov se prične že s pravilno postavitvijo pokopališča oziroma mesta, kasneje pa tudi krste. Strokovnjaki feng shuija opredelijo kvaliteto zemljišča glede na položaj okoliških potokov, rek, dreves, hribov in podobnega. Območje, obrnjeno proti jugu, poraščeno z borovci, naj bi zagotavljalo najboljši pretok kozmične energije, ki omogoča, da so predniki zadovoljni. Vendar pa je danes upoštevanje pravil feng šuija na Kitajskem v luči hitro naraščajočega števila prebivalstva, zelo težko, saj so zasebna pokopališča z enako hitrostjo nadomeščena z javnimi pokopališči, ki so postavljena, kjer je pač prostor. Kljub temu pa morajo glave družine grobove obiskati vsaj enkrat letno, da jih primerno uredijo.

Razširjenost Qingminga, hrana in spuščanje zmajev

Če se na grobove postavlja prazno, ne preveč privlačno hrano, pa se sicer na oltarje za čaščenje prednikov, ki so nameščeni v vsakem kitajskem domu, postavlja precej bolj okusno hrano. Navadno jo sestavljajo piščanec, jajca in druge jedi, ki jih je preminuli prednik imel rad. Omenjeno hrano spremlja tudi riž, ki je poleg posode in drugih potrebščin, skrbno razporejen po oltarju, da bi družini in umrlemu predniku prinesel srečo. Da bi pospešili prenos hranljivih elementov hrane k predniku, včasih ob oltarju prižgejo tudi kakšno kadilo. Hrano pa si nato v veliko delih Kitajske razdeli prav vsa družina.

Poleg samega čaščenja in slavljenja mrtvih, pa ljudje na praznik pometanja grobnic, pogosto še vedno spuščajo zmaje; ti so lahko najrazličnejših oblik, velikosti in barv. Žabe, kačji pastirji, metulji, štorklje, netopirji, rakovice – prav nič ni nenavadno.

Praznik se pogosto odrazi tudi v dogodkih, s katerimi so ljudje izrazili spoštovanje do umrlih, a so tako za nekdanjo kot za današnjo Kitajsko občutljivi. Takšen je bil dogodek na trgu Tiananmen, znanem tudi kot trgu Nebeškega miru leta 1989, ko so bili protesti študentov nasilno zadušeni; v njih je izgubilo življenje vsaj 200 ali 300 ljudi, po nekaterih podatkih celo desetkrat toliko. Čeprav praznik ni uradno sprejet, ga praznuje pravzaprav cela Kitajska, poleg nje pa tudi kitajske skupnosti v drugih državah, denimo v Singapurju in Maleziji.

Lahko pri Qingmingu najdemo vzporednice tudi s kakšnim izmed praznikov, ki jih praznujemo pri nas? Katerim?

Vir:

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.