Možnosti za študij pogrebništva v Italiji

Pisali smo že o možnosti študija na področju pogrebnih storitev, ki pa se marsikomu zdijo milo rečeno precej nenavadne. Pri nas je to še vedno tabu tema, kar nakazuje dejstvo, da možnosti za formalno izobrazbo na področju pogrebništva pri nas praktično ni. V tujini gre trend ravno v drugo smer.

Že čez mejo, v sosednji Italiji denimo obstaja več šol, na katerih lahko posameznik pridobi formalno izobrazbo iz različnih področij pogrebnih storitev. Lani so se pogrebniki z vsega sveta po dveh letih ponovno zbrali na največjem sejmu pogrebnih storitev TANEXPO v Bologni, kjer so promociji izobrazbe ter izboljševanju študijskih programov dali pomemben nov, svež zagon.

Prva med italijanskimi šolami, ki deluje tudi na podlagi tega novega elana, je Scuola Superiore di Formazione per la Funeraria oziroma Višja šola za pogrebno izobrazbo. Kot akreditirana ustanova bo začela delovati takoj po tem, ko bo Centro Studi Oltre prejel pravna pooblastila za delovanje. Izobrazba na tem programu je osnovana na evropskih standardih, katerih cilj je izboljšati kvalifikacije zaposlenih v pogrebnih storitvah bodisi v pogrebnih podjetjih bodisi na pokopališčih samih. Na program je vsako leto sprejetih med 12 in 15 študentov, kar pomeni, da se lahko predavatelji resnično posvetijo vsakemu študentu. Standardih, na podlagi katerih deluje program so striktno profesionalni, saj si želijo, da bi evropska pogrebna podjetja v prihodnje delovala s še višjimi standardi.

Druga italijanska izobraževalna ustanova, ki se ukvarja s poučevanje pogrebnih znanosti je Centro di Formazione Funeraria FENIOF; program tega centra je utemeljen na novih evropskih uredbah, v katerih je izpostavljena potreba po modernizaciji in profesionalizaciji določenih vidikov upravljanja in vodenja pogrebnih podjetij in služb. Ta državni center ima v lasti moderno opremljene ustanove, ki omogočajo poučevanje najsodobnejših tehničnih pridobitev v pogrebnih storitvah. Cilj centra je omogočiti pogrebno izobrazbo na pedagoško prijazen način ter na osnovi visoko postavljenih mednarodnih standardov. Vodijo ga usposobljeni predavatelji, in sicer v skladu z navodili Komisije za razvoj pogrebne izobrazbe.

Tretja, in zadnja v nizu tokratnega pregleda izobraževalnih ustanov, je Fundacija Fabretti (Fondazione Fabretti); gre za partnerico podjetja Charon Planning, ki se ukvarja s svetovanjem zaposlenim. Fundacija prejema sredstva iz Evropskega socialnega sklada, saj je njen namen uveljaviti zgled oziroma ustrezen model pogrebne izobrazbe. Vsebine, ki naj bi se jih študenti naučili, vedno predlaga upravljalec pogrebnih storitev širom po Italiji, Funeral Enterprises Onoranze. Učne vsebine se nenehno posodabljajo – leta 2002 je bil izveden pilotni projekt v Torinu, na podlagi katerega so se do leta 2005 že izoblikovali novi učni predmeti za zdravja, bolezni in medicine. Fundacija sodeluje tudi z zvezo onkologov v deželi Piemont ter z ministrstvom za zdravje, ki deloma tudi financira projekt.

V vseh treh primerih gre za kvalitetne programe, ki temeljijo na skupnih evropskih standardih ter so nenehno v postopku uveljavljanja izboljšav. Če vas katerakoli izobraževalna institucija podrobneje zanima, nam sporočite in posredovali vam bomo kontaktne podatke, na katerih boste prejeli dodatne informacije glede programov, njegovih vsebin ter učnih metod in materialov.

Vir:

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.