V Gaju spomina na Žalah mogoč desetletni najem spominskih plošč

Poleg tega, da se je v zadnjih dveh desetletjih močno povečal odstotek ljudi, ki se po smrti odločajo za upepelitev, je vedno več tudi tistih, ki namesto žarnega pogreba izberejo raztros pepela.

Takšen način pogreba omogočajo na ljubljanskih Žalah, kjer jim zaradi nepričakovano velikega števila raztrosov počasi zmanjkuje prostora. Preberite, kako so se odločili težavo rešiti.

Naraščajoča priljubljenost upepelitev

V preteklosti so bili v Sloveniji praktično vsi ljudje pokopani na klasičen način, tj. v krsti, skorajda nihče pa ni bil upepeljen. Še leta 1974 je bilo v celotni državi žarnih pokopov manj kot sto v celem letu. Konec 70. let, leta 1978, je bila nato v Ljubljani zgrajena prva upepeljevalnica v Sloveniji in od takrat naprej število upepelitev vztrajno narašča.

Prav tako v Ljubljani je bila 11 let kasneje z izgradnjo novega dela pokopališča Žale uvedena nova oblika pokopa – raztros pepela. Takrat so letno že upepelili več kot 4000 pokojnikov iz cele Slovenije. V zadnjem desetletju pa so postali žarni pokopi prevladujoči; le redko kdo si še želi klasičnega pogreba. V Ljubljani je kar 90 odstotkov pogrebov danes žarnih, medtem ko je slovensko povprečje okoli 70 odstotkov.

Vedno bolj pogosti so tudi raztrosi pepela pokojnikov

Ne le, da je število upepelitev vedno večje, vedno več je tudi raztrosov pepela, za katere se po podatkih javnega podjetja Žale odloča okoli šest do osem odstotkov ljudi. Takšnih številk ob načrtovanju prostora za raztros pepela konec osemdesetih letih odgovorni niso pričakovali. Predvidevali so, da se bodo za upepelitev in raztros pepela (namesto žarnega pogreba) odločali le redki posamezniki. Kot morebitne naročnike raztrosa pepela so videli v prvi vrsti naročnike socialnih pokopov, torej tiste, ki si razkošnih pogrebov in pogrebne opreme ne morejo privoščiti. Ampak se je izkazalo, da temu ni tako. Posledično je prostor za spominska obeležja z imeni pokojnikov premajhen že za današnje potrebe. Še bolj tesno bo verjetno v prihodnosti, če domnevamo, da se bodo dosedanji trendi nadaljevali.

Nujna preureditev dela Žal, namenjenega raztrosu pepela

Spremembe želja uporabnikov pokopališča so podjetje Žale prisilile v preureditve tistega dela pokopališča, ki je namenjen raztrosu pepela. Do sedaj so imena pokojnikov vklesavali v skupinske nagrobnike, ki so jih že razširili, vendar je prostora kljub temu zmanjkalo. Tako so nasproti prostora za raztros pepela uredili Gaj spomina, kjer so napisne plošče z imeni pokojnikov pritrjene na zid. Te plošče je mogoče menjati, zato bo javno podjetje Žale uvedlo možnost desetletnih najemnih pogodb za omenjena obeležja. Na skupinskih nagrobnikih so namreč napisi sčasoma zbledeli in nekateri naročniki so jih obnavljali, drugi pa ne, kar je začelo kaziti videz urejenega območja za raztros pepela. Z odločitvijo, ki so jo na seji sprejeli ljubljanski mestni svetniki, in omogoča sklepanje desetletnih najemnih pogodb z možnostjo podaljšanja, bo tako zagotovljen tudi urejen in enoten videz območja za raztros pepela.

Naročniki napisov na ploščah bodo te lahko najeli za deset ali več let

Ljubljanske Žale bodo tako z naročniki lahko sklenile desetletne pogodbe z možnostjo podaljšanja za spominske plošče z napisom imena pokojnika v Gaju spomina. Uvedeno bo tudi desetletno prehodno obdobje, po preteku katerega bodo že obstoječe skupinske nagrobnike, ki so postavljeni na območju za raztros pepela, odstranili in imena prenesli v Gaj spomina.

Najem prostora za napisno ploščo ni obvezen, če se naročnik odloči za raztros pepela, stane pa malo manj kot 48 evrov, kar je enako višini enoinpolletne najemnine za enojni grob. Seveda bo moral naročnik poravnati tudi stroške nakupa, izdelave in postavitve plošče. Ti trenutno znašajo dobrih 365 evrov, kar pomeni, da celoten strošek postavitve in najema plošče znaša okoli 410 evrov, kar bodo na Žalah namenili za kritje povečanih stroškov vzdrževanja tega dela pokopališča, zlasti objektov in naprav, ter tudi za stroške čiščenja ter odvoza sveč in uvelega cvetja. Ti so prav tako vedno višji, kar je posledica povečanega obiska za raztros pepela.

Najem spominske plošče z napisom je tako precej cenejša možnost od najema grobnega prostora, vprašanje pa je, koliko naročnikov se bo zanj odločalo, saj gre za hitro minljivo obliko spomina na pokojno osebo.

Vir:

Oglasi

2 comments

 1. Janja Sotošek 3 septembra, 2011 at 17:20 Odgovori

  Ali to pomeni,da bopotrebno za dva napisa(mož in žena)plačati 2x po 48 eu na leto? V enojani grob lahko položiš več žar za eno ceno, pa tudi več imen se lahko napiše na spomenik za eno ceno.

 2. Elvina 5 septembra, 2011 at 09:22 Odgovori

  Spoštovani!

  V Skladu s 1. členom sprejete spremembe Odloka o pogrebni in pokopališki dejavnosti (UL RS št. 25/2011) je na vsaki napisni plošči lahko le eno ime. To pomeni, da bosta morala mož in žena najeti dve napisni plošči in za vsako plačati najemnino.

  Vir: Žale d.o.o., Zoran Kramžar

  LP,
  Elvina

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.