Steve Jobs

Pred nekaj več kot dvema tednoma pa je umrl za mnoge eden najpomembnejših mož na svetu, Steve Jobs. Jobs, ki je po več letih zdravljenja v 57. letu starosti izgubil bitko z rakom trebušne slinavke, je pustil neizmeren pečat na razvoj informacijske tehnologije. Bil je ‘oče’ tehnološkega velikana Appla, vizionar, genij, perfekcionist, deloholik, morda tudi čudak.

Steve Jobs pooseblja zgodbo o uspehu: kot študent ni vedel, kaj bi sam s seboj. Čeprav so njegovi krušni starši za njegovo šolanje varčevali vse življenje, je šolo po enem semestru obesil na klin. Odšel je v Indijo iščoč razsvetljenje. Našel ga je v svojevrstni veri: “Nujno je treba v nekaj verjeti – v svoj pogum, v življenje, v usodo, karkoli.” Skupaj s prijateljem Stevom Wozniakom sta nekaj let kasneje v garaži ustvarjala prvega Maca ter ustanovila Apple.

Čeprav mu po njegovi prezgodnji smrti večina piše slavospeve, naj bi obstaja tudi temna plat Steva Jobsa. Predvsem so tu Applove tovarne na Kitajskem, kjer naj bi delavci delali v nečloveških pogojih, pa njegova domnevna tiranija in obsedenost z nadzorovanjem zaposlenih ter vseh postopkov v podjetju. Kljub kritikam je treba priznati, da je Jobs – četudi morda ni bil svetnik – imel sposobnost razmišljanja izven okvirjev brez primere. Ko je govoril, so mu prisluhnili vsi. Vsak njegov stavek je bil modrost. In iz Appla je ustvaril več kot le podjetje – razvilo se je v posebno obliko sodobne kulture.

Jobs je verjel, da je smrt najboljša gonilna sila sprememb, čeprav je dejal, da si nihče ne želi umreti, “je smrt destinacija vseh nas. Nihče se ji ne more izogniti. Zavedanje dejstva, da bomo nekoč vsi umrli, je najboljši način, da se izognemo zanki, ki jo prinaša prepričanje, da lahko kaj izgubimo. Ko si enkrat povsem gol, ugotoviš, da nimaš razlogov, da ne bi sledil svojemu srcu. Naš čas je omejen, zato ga ne smemo zapravljati za življenje nekoga drugega. Ker srce in intuicija vseskozi vesta, kaj si v resnici želimo postati”.

Steva Jobsa so pokopali v ožjem družinskem krogu na neznanem kraju. Če bi lahko še zadnjič spregovoril, bi svojim naslednikom na srce zagotovo položil kultne besede: “Stay hungry, stay foolish.” (op. a. Ostanite lačni, ostanite norčavi).

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.