Anubis – bog smrti, ohranjanja in balzamiranja

Anubis v egipčanski mitologiji predstavlja boga balzamiranja. Obenem je tudi bog mrtvih in vladar podzemlja ter sin Ozirisa in Nefis. Najstarejše omembe Anubisa se nahajajo že v tekstih, najdenih v piramidah Starega kraljestva.

V egipčanskih besedilih je njegovo ime zapisano kot ‘Inpv’ (tudi Anpu, Anupu, Inepu, Ienpw, Yinepu), v Anubisa pa so ga zaradi težkega izgovarjanja imena preimenovali šele Grki.

Ponazorjen je kot šakal ali človek z glavo šakala, včasih tudi s pasjo glavo. Njegova črna glava predstavlja plodna tla v dolini reke Nil ter spominja na barvo razpadajočega trupla. Anubis se v zapisih pogosto pojavlja v kontekstu pogrebov, kjer je prikazan bodisi med obiskovanjem mumij bodisi med sedenjem na grobu. Večkrat je povezan z grškim bogom podzemlja Hadesom, le da je naloga Anubisa v posmrtnem življenju, tj. v podzemlju, tehtanje srca kot središča misli in občutkov. Njegove žene so Neheb Kau, Nehebka in Kebechet – boginje, ki s toplo vodo in prečiščevanjem organov skrbijo za dušo umrlega. Kebechet je obenem tudi njegova hči.

Poreklo Anubisa

V mnogih papirusih, najdenih v piramidah, se kot njegov oče izvirno pojavlja Ra. Anubis naj bi bil po tej različici zgodovine njegov četrti sin, vendar je kasneje mesto njegovega očeta prevzel Oziris, njegova mati pa postala Neftis. Obstajajo trditve, da je Anubis njun nezakonski otrok, ter da je Neftis z Ozirisom spočela Anubisa, ko je bila preoblečena v njegovo ljubljeno Izido. Po tem, ko je Anubisa rodila, naj bi tako Ozirisa kot svojega otroka zapustila, skrbništvo za slednjega pa je prevzela Izida.

Ozirisa je kasneje ubil lastni brat Set, Anubis pa naj bi odstranil očetove organe in iz njega napravil mumijo, ki je postala tudi prva prava mumija. Ko je Oziris vstal od mrtvih, je zavladal podzemlju, tj. svetu mrtvih, Anubis pa je postal njegov zvesti pomočnik. Kot že omenjeno, je na tehtnici resnice tehtal srca.

Posledično je Anubis postal zaščitnik mumij in balzamiranja. V Egiptu je mumifikacija postala del pogrebnega obreda, med njo pa so prikazovali ilustracije iz Knjige mrtvih, zlasti prizore svečenika, ki na glavi nosi Anubisovo masko ter ob tem podpira mumijo. Zaradi vse tesnejše povezanosti s tehtanjem srca v podzemlju, je nazadnje Anubis postal tudi “čuvaj smrti”.

Vir:

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.