Spomladansko urejanje grobov

Zima počasi le pričenja skrivati svoje bele zobe. Na koledarju je že nekaj časa pomlad, pa tudi sonce ima svojo moč, zato je pravi čas, da pričnemo razmišljati o spomladanskem (pre)urejanju grobov.

Ko skopni sneg in se temperature nekoliko dvignejo, najprej preverimo v kašni kondiciji so rastline, ki smo jih na grob posadili jeseni. Sezonske cvetlice, kot so mačehe, marjetke in spominčice, suha in močna zima močno prizadene, zato lahko nekatere rastline celo odmrejo. Kadar rastline kažejo znake življenja z njih najprej očistimo suhe in poškodovane dele, nato pa jih kar najhitreje pričnemo dognojevati.

Za začetek lahko to storimo z gnojilom, ki nam ga je morebiti ostalo od lanskega balkonskega cvetja. Sicer lahko kupimo mineralno gnojilo v granulah, ki ga rahlo zadelamo v tla in z njim rastline zalijemo. Ne pozabimo dognojevati večkrat, saj bodo rastline tako dobile moč v rasti, pri nastavljanju cvetov in nas nagradile z bogatim cvetenjem vse do prvih vročih dni, ko se sezona dvoletnic zaključi.

Vrzeli v zasaditvi groba (npr., če smo morali odstraniti odmrle rastline) dopolnimo z novimi sadikami, ki naj bodo v isti ali skladni barvi kot osnovni nasad. Ni pa potrebno, da so tudi iste rastlinske vrste.

Če nam denimo med belim mačehami manjka nekaj sadik, bodo zanimiva dopolnitev tudi bele marjetke (t. i. knofki), bele spominčice, ranunkule ali anemone. Za popestritev lahko vedno dosadimo različne čebulnice in gomoljnice (npr. hijacinta, narcisa, tulipan, krokus) v skladni ali enaki barvi.

Nato preverimo tudi stanje grmovnic in zelikavih trajnic. Tudi pri njih najprej odstranimo morebitne poškodovane in suhe dele ter jih z gnojenjem spodbudimo v novo vegetacijsko dobo.

V kolikor so se grmovnice na grobu nenadzorovano razrasle in jih ni več mogoče krotiti, je to lahko znak, da je čas za povsem novo ureditev oziroma preureditev groba. Ker gre za večji poseg v videz groba, o tem koraku dobro premislimo in ga pazljivo načrtujmo.

Če o odločitvi nismo povsem prepričani, poiščimo pomoč strokovnjaka. Pri tem ga ne pozabimo povprašati tudi o izboru pritlikavih in počasi rastočih rastlin, ki ne bodo podivjale in jih bomo zlahka krotili. Le tako bomo namreč pripravili dolgoročno uporabno ureditev.

V skladu s pomladanskim koledarjem in v duhu pretekle velike noči lahko na grob – ne glede na neugodne vremenske razmere – postavimo tudi nasad pomladnega cvetja. Ne pozabite, da mačeham, marjetkam, spominčicam, ranunkulam, tulipanom, narcisam in hijacintam mraz ne pride do živega!

Rastline, ki so kot zanimiv dekor skrbno posajene v okrasni posodi, bodo s toplimi barvami grele zadnje počivališče naših pokojnih.

Članek pripravil Simon Ogrizek, dipl. inž. agr. in hort.

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.