Zima na grobovih

Zimski čas na pokopališča prinese več umirjenosti in obiskovalca resnično lahko prevzame občutek, da se na pokopališču čas ustavi. Zimzelene rastline pokažejo svoj čar šele takrat, ko vse ostalo obmiruje. Pogled se ustavi na povešajočih se oblikah golega listopadnega drevja in markantnih iglavcih. Na vejicah in ovelih aranžmajih, ki so ostali še od 1. novembra, se nabira ivje, ki ga ob tisti pravi zimi kmalu prekrije tudi sneg.

Sredi decembra je zadnji čas za to, da pogorele sveče odnesemo v zanje namenjene zabojnike za odpadke. Enako ravnamo z ostanki cvetnih aranžmajev, ki so izgubili svojo okrasno funkcijo. Če se da, to opravimo preden zapade sneg, saj takrat pokopališč ne obiskujemo več tako pogosto. V zimski čas prav tako nikakor ne sodi pisano plastično cvetje, zato svetujem, da ga z grobov umaknete.

Preden zapade sneg lahko z nekaj vejami smreke in zastirko iz lubja zaščitimo občutljivejše rastline pred mrazom, prav tako je dobro tiste bolj razraščene grme ali trajnice povezati z vrvico, da jih morebitni sneg ne bi poškodoval. Namesto rezanega cvetja lahko v času zime v vaze kar brez vode zataknemo nekaj vejic zimzelenega rastlinja ali pa ustvarimo pravi zimski aranžma, ki bo zdržal zmrzal in vlago med vmesnimi otoplitvami. Če je zima zelo sušna, je priporočljivo rastline med otoplitvijo tudi kdaj pa kdaj zaliti. Snega z grobov ne odstranjujemo.

Prispevek in fotografije pripravila Kristina Ravnjak, dipl. inž. krajinske arhitekture (UN)
(skrajšano: dipl. inž. kraj. arhit. (UN)

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.