Kako zagotoviti dostojen, a cenovno ugoden pogreb?

Čeprav Slovenija ni med najdražjimi državami, kar zadeva cene pogreba, je pogreb nedvomno finančna in čustvena obremenitev za svojce preminulega. V prvi vrsti je pogreb namenjen dostojnemu pokopu in slovesu od pokojnika, predstavlja pa tudi pomemben del žalovanja in soočanja z izgubo ter je namenjen pokojnikovim svojcem in drugim bližnjim. Kako torej pri organizaciji pogreba ohraniti visoko kakovost storitev in zagotoviti pokojnika vreden dostojanstven pogreb ter se obenem izogniti nepotrebno visokim stroškom?

1. Raziščite ponudbo

Večina ljudi se pri izbiri pogrebnega podjetja omeji na tista, katerih sedež je najbližje njihovemu domovanju, ali na tista, katerih storitve njihova družina koristi že od nekdaj. Toda takšna izbira ne zagotavlja vedno najboljše in cenovno najbolj ugodne ponudbe. S primerjavo ponudbe in cen vsaj treh različnih pogrebnih zavodov lahko prihranite na stotine evrov. Če pokličete prvo podjetje na seznamu bolnišnice ali doma za starejše občane, obstaja velika verjetnost, da njihove ponudbe ne poznate in boste storitve plačali po ceni, ki je višja od optimalne. Priporočamo vam, da primerjate stroške urejanja dokumentacije, prevoza pokojnika, cene žar in krst ter načinov pokopa. Preverite tudi cenik dodatne ponudbe; cena ene izmed dodatnih storitev, najema pevcev, se denimo giblje med 100 in 400 evri.

organizacija_pogreba2. Zahtevajte jasen predračun

Če tega ne storijo sami, od pogrebnega ali komunalnega podjetja zahtevajte jasen predračun, v katerem so razčlenjene cene za vse izdelke in storitve, ki naj bi jih izbrano podjetje opravilo. V trenutkih, ko se soočamo z izgubo bližnjega, je povsem običajno, da čustva prevladajo, da smo raztreseni ali pozabljivi in da naše misli niso zbrane. Jasen predračun je potrdilo in varovalka, s katero se ne izognete le morebitnim kasnejšim pribitkom, temveč tudi morebitnim nesporazumom, če bi se v komunikaciji s pogrebnikom pojavil šum. Zaščiteni boste vi in izvajalec storitev.

3. Preverite, katere storitve so nujne

S primerjavo in preverjanjem ponudbe različnih pogrebnih podjetij se lahko izognete pasti zapravljanja denarja za dodatne storitve oziroma tiste storitve, ki niso ključne za dostojen pokop. Ko zahtevate predračun, se omejite na storitve, ki so nujne, dodatna ponudba pa naj bo posebej označena. Pogosto se zgodi, da je znesek dodatne ponudbe (na primer cvetlični aranžmaji, pevci, osmrtnice) celo višji od skupnega zneska osnovnih pogrebnih storitev. Vprašajte se, ali je nujno, da je na pogrebu prisoten izvajalec žive glasbe. Je res potrebnih na desetine venčkov ali je žarni venček ali ikebana dovolj, da izrazite svojo ljubezen in spoštovanje do preminulega?

Pri nakupu cvetja in venčkov cvetličarja omejite na višino sredstev, ki ste jih namenili za žalni aranžma. Kmalu bodo na voljo tudi sožalne kartice, s katerimi bodo lahko pogrebci namesto nakupa cvetja ali sveč določen znesek s posvetilom podarili neposredno svojcem, ki bodo ta znesek lahko uporabili za pokritje stroškov pogreba. Že sedaj lahko svojce in prijatelje prosite, da namesto za cvetje in sveče svoje prispevke namenijo dobrodelnim ustanovam ali društvom, kakor je na primer Beli obroč, društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj.

V informacijski dobi se vse pogosteje postavlja tudi vprašanje, ali so osmrtnice v časopisih še navada in ali so potrebne. Obstajajo vse bolj priljubljene in cenovno veliko ugodnejše (ali celo brezplačne) spletne strani za objavo osmrtnic (denimo spletna stran Pogrebi.info).

Z njimi lahko prihranite tudi pri prižiganju sveč; spletna stran Vspomin.com vam omogoča, da pokojniku brezplačno postavite spominsko stran in prižgete virtualno svečo. S tem boste zmanjšali tudi svoj okoljski odtis.

4. Privarčujte z upepelitvijo

Cene žarnega in klasičnega pokopa so danes pri nas skorajda enake. V Sloveniji imamo trenutno le dve upepeljevalnici (v Ljubljani in Mariboru), zato velja pri odločitvi za upepelitev upoštevati tudi ceno prevoza pokojnika na upepelitev. Čeprav je prevoz v tem primeru pogosto najvišji strošek, pa lahko pri žarnem pokopu še vedno privarčujete – v prvi vrsti pri izbiri žare, saj so te lahko veliko cenejše od krste. Tudi v tem primeru priporočamo, da raziščete ponudbo; cenovni razponi med možnostmi, ki so vam na voljo, so namreč izjemno veliki.

Ena izmed vse bolj priljubljenih možnosti pri odločitvi za upepelitev je tudi raztros pepela, s katerim se izognete stroškom zakupa grobnega mesta, najemnine ali velike pogrebne slovesnosti. Raztros lahko namreč – na osnovi odločbe pristojnega organa – opravite kjerkoli, bodisi na domači parceli bodisi na posebnem mestu v naravi, kjer ste obkroženi le z najbližjimi, pri tem pa nimate dodatnih stroškov.

5. Dovolj je tudi cenovno ugodna krsta

Velik del pogrebnih stroškov, če se odločimo za klasičen pokop, predstavlja tudi krsta. Na tržišču so danes na voljo krste, ki stanejo 200 evrov, pa tudi tiste, ki stanejo 2000 evrov. Namesto da denar zapravljate za luksuzne loščene krste, je povsem sprejemljiva tudi običajna krsta iz topolovega lesa. Kakor vse ostale, tudi najdražje krste v zemlji načne zob časa, vi pa ste tisti, ki morate svoje življenje živeti naprej. Pogreb v nobenem primeru ni zanemarljiv strošek, zato se v teh trenutkih vprašajte, ali je luksuzna vrsta opreme resnično potrebna.

6. Program pogrebne slovesnosti organizirajte sami

Potek in vsebina spominske slovesnosti sta odvisna zgolj od vaših želja – in pokojnikovih, če jih je izrazil. Pogrebni obredi v zadnjih letih ponovno postajajo vse preprostejši in bogate pogostitve, profesionalni pevci, glasbene skupine ter govorniki niso potrebni, če vam finančno stanje tega ne dopušča ali če si želite le preprosto slovo. Sorodniki in prijatelji vam bodo v teh trenutkih nedvomno priskočili na pomoč pri pripravi jedi, pisanju govorov, predvajanju glasbe ali drugih organizacijskih in logističnih vidikih priprave pogreba. Če jim pojasnite, kakšna so vaša pričakovanja, vam bo tudi vsako izbrano pogrebno podjetje svetovalo tako, da boste za svoj denar dobili največ.

7. Darujte telo v znanstvene namene

Če že sedaj razmišljate o stroških prihodnjega pogreba, ki bi bremenili vaše bližnje, velja razmisliti tudi o posmrtnem darovanju telesa v raziskovalne namene, ki skupaj s posmrtnim darovanjem in darovanjem tkiv za presaditev vzbuja vse več zanimanja. Poleg velikega dejanja solidarnosti in humanosti lahko vsakdo s takšno odločitvijo svojcem prihrani plačevanje pogrebnih stroškov, saj v primeru darovanja telesa v raziskovalne namene posameznik nima grobnega mesta. Posmrtne ostanke namreč na koncu upepelijo in anonimno pokopljejo. Za več informacij o odločitvi za posmrtno darovanje telesa in potrebnih pogojih se obrnite na Inštitut za anatomijo Medicinske fakultete v Ljubljani ali v Mariboru.

Prispevek napisala Katarina Cvikl, objavljen v reviji Pogreb ni tabu, št. 3

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.