Ko iz pepela pokojnika zraste spominski diamant

Spominski diamant kot simbol neminljivosti, ljubezni, spomina in neločljive povezanosti zraste iz pepela, ki nastane ob upepelitvi pokojnika. Je dragocenost, ki je večna in jo bodo cenile tudi prihodnje generacije. Ohranjanje večnega spomina na enkratno in edinstveno življenje v obliki spominskega diamanta kot ene najnovejših oblik pokopa pri nas že nekaj let omogoča švicarsko podjetje Algordanza. Algordanzo smo obiskali junija, ko so obeleževali deseto obletnico obstoja, na katero so povabili vse svoje partnerje, prijatelje in vse člane družine Algordanza z vseh koncev in krajev sveta. Član te družine je od leta 2009 tudi Slovenija.

Spominski diamant AlgordanzaReportaža iz švicarskega podjetja Algordanza

Ob prihodu v idilično in slikovito vasico Domat/Ems, nekaj minut vožnje oddaljeno od najstarejšega švicarskega mesta Chur, so nas v toplem in veselem vzdušju pričakali zaposleni v Algordanzi, s katerimi smo se ob ogledu podjetja, obisku visokotehnološkega laboratorija in tudi bolj sproščujočih aktivnostih družili naslednji dan. Prav združevanje mladostnosti in spoštljivosti, sproščenosti in poslovne resnosti ter ambicioznosti in preudarnosti je tisto, kar nas pri Algordanzi vsakič pozitivno preseneti.

Beseda »algordanza« v retoromanščini, enem izmed štirih uradnih jezikov v Švici, pomeni spomin. Danes je beseda poznana že po vsaj dvaindvajsetih državah sveta, v katerih je podjetje prisotno. Čeprav je podjetje mlado, so s tem, ko so postali eden izmed prvih ponudnikov diamantnega pokopa v svetu, že v začetku veljali za posebneže in pionirje. Ustanovitelj in prodorni direktor je komaj triintridesetletni Rinaldo Willy. V pogovoru med obiskom nam je zaupal, da je idejna zasnova podjetja pravzaprav posledica napake: »Pred nekaj več kot desetimi leti, ko sem bil še študent ekonomije, mi je eden izmed profesorjev kot čtivo priporočil članek ruskega znanstvenika, v katerem ta pojasnjuje, kako se lahko iz pepela proizvajajo diamanti. Pri branju sem ves čas razmišljal o človeškem pepelu in tako tudi tolmačil članek, a je ta dejansko govoril o rastlinskem pepelu. No, še preden sem spoznal svojo zmoto, sem profesorja povprašal, ali bi mi lahko povedal kaj več o transformaciji človeškega pepela v spominski diamant. Vendarle pa se nisem povsem osramotil, saj se je profesorju kljub napačni razlagi ideja zdela zanimiva. Tako se je začelo …«

Kakor smo imeli priložnost občutiti na lastni koži in videti z lastnimi očmi, je Algordanza podjetje, v katerem se kljub vse večjemu povpraševanju še vedno, tako kot prvi dan, prav vsaki stranki in partnerju posvetijo z isto mero topline in obenem profesionalnosti. Interni etični kodeks vsem zaposlenim med drugim predpisuje pieteten, spoštljiv in dostojanstven odnos pri vseh, tudi najbolj tehničnih postopkih, obenem pa morajo dosledno spoštovati zaupnost podatkov.

Z redom in disciplino, po katerih slovijo Švicarji, so si v Algordanzi zgradili ime in pridobili sloves podjetja, ki nikoli ne razočara. Tako ne čudi, da se je samo v zadnjih štirih letih povpraševanje po njihovih spominskih diamantih povečalo za več kot sedemsto odstotkov in da so letos izdelali že jubilejni 5000. spominski diamant.

Več kot dvajset izmed teh spominskih diamantov je našlo večni dom v Sloveniji, kjer se ta vrsta pokopa vse bolj uveljavlja.

Na vprašanje, zakaj ravno diamanti, Rinaldo Willy odgovarja z globokim prepričanjem in zanosom, kakor da pojasnjuje prvič: »Diamanti so dragoceni, čisti. Ne bi se mogli bolj razlikovati od današnjih pokopališč; ta so se pretvorila v pogosto zapuščene kraje, prenatrpane z grobovi. Imam občutek, da na pokopališčih danes s preminulimi predniki ali prijatelji ne moreš razviti pristnega odnosa. Še vedno verjamem v idejo in nujo, da umrli postanejo nekaj, česar se lahko dotakneš, nekaj, kar lahko občuduješ in opazuješ z veseljem. Spominski diamant ostane, hranite ga kot dediščino in ga prenašate iz generacije v generacijo.«

Srečanje predstavnikov Algordanze v Švici, junij 2014

Srečanje predstavnikov Algordanze v Švici, junij 2014

Svojo zamisel, da nam s spominskim diamantom omogoči, da pokojnika ohranimo v svoji bližini in v neminljivi obliki, je Rinaldo Willy razvil tudi v praksi. S pomočjo svojega profesorja in strokovnjakov je osmislil edinstven način obdelave človeškega pepela, iz katerega brez dodatkov zraste spominski diamant. S ponosom nas je skupaj s svojimi sodelavci popeljal tudi v sodoben, dovršen laboratorij, v katerem vsakodnevno poustvarjajo pogoje podzemnih globin, v katerih diamanti rastejo že tisočletja.

«Naši diamanti so le neuničljiv pripomoček za ohranjanje spomina. Dejansko ohranjanje spomina na preminulega pa je vedno povsem odvisno od njegovih najbližjih.«

«Naši diamanti so le neuničljiv pripomoček za ohranjanje spomina. Dejansko ohranjanje spomina na preminulega pa je vedno povsem odvisno od njegovih najbližjih.«

Kakor so nam zagotovili, je ves postopek skrbno nadzorovan in dokumentiran. Začne se, ko partner, upepeljevalnica ali pogrebno podjetje na sedež Algordanze pošlje pepel pokojnika. Da resnično mislijo na vse, potrjuje dejstvo, da pepel pogosto – še posebej, kadar gre za večje oddaljenosti – sprejmejo v dveh različnih pošiljkah. S tem preprečijo, da bi se v primeru nesreče izgubil ves pepel posameznega pokojnika. Zaradi relativne bližine ekskluzivni zastopnik Algordanze za Slovenijo po drugi strani vedno zagotovi osebni prevoz pepela na sedež v Švici. Sicer je za rast spominskega diamanta potrebnih najmanj 500 gramov pepela, medtem ko ga pri upepelitvi odraslega človeka v povprečju nastane petkrat več. Iz pepela enega pokojnika lahko po besedah predstavnikov Algordanze torej izdelajo tudi več spominskih diamantov, preostanek pepela pa lahko tudi pokopljemo v žari.

Po tem, ko v Algordanzi prejmejo pepel posameznega pokojnika, mu dodelijo kontrolno številko oziroma šifro, ki jo vpišejo v svojo bazo podatkov. S tem zabeležijo podatke o preminulem in naročniku, kar omogoča natančno sledenje postopka rasti. Ob prejemu pepela strokovnjaki v laboratoriju izvedejo tudi natančno kemijsko analizo, da bi lahko kasneje ustrezno usmerjali fizikalne in kemijske postopke. Preverijo količino ogljika in drugih elementov, prisotnih v pepelu, ter tudi te lastnosti vpišejo v svojo bazo. Različna prisotnost elementov in drugih snovi v pepelu v veliki meri vpliva na barvo spominskega diamanta. Ob tem Rinaldo Willy kot zanimivost doda:

Končna barva spominskega diamanta je odvisna od prisotnosti različnih snovi v telesu upepeljenega pokojnika. Pepel pokojnikov, zdravljenih s kemoterapijo, se večinoma preobrazi v svetlejši diamant. Sicer spominski diamanti navadno zasijejo v različnih odtenkih modre ali sinje barve, to pa zaradi prisotnosti elementa bora v človeškem telesu.

V naslednjem koraku sta na vrsti obdelava pepela in ekstrakcija ogljika. Postopek, ki ga uporabljajo, je trenutno v postopku pridobivanja mednarodno veljavnega patenta, vključuje pa filtriranje, segrevanje, sušenje in uporabo določenih kemijskih agentov. Na ta način ločijo ogljik od ostalih elementov, prisotnih v pepelu. Prečiščeni ogljik nato pod visokimi temperaturami spremenijo v grafit, katerega mrežna struktura je primernejša za rast spominskega diamanta. S tem je pripravljeno vse osnovno za rast diamanta.

Laboratorij podjetja Algordanza

Laboratorij podjetja Algordanza

Da bi diamant lahko zrasel iz grafita, je potrebna posebna komora, v kateri sta izjemno visok pritisk (55 gigapascala) in izjemno visoka temperatura (1500 °C). Poleg teh pogojev v grafit na začetku vstavijo osnovni diamantni kristal, ki deluje kakor seme, okoli katerega zraste spominski diamant. Iz atomov ogljika oziroma grafita prične rasti trdna diamantna struktura. Diamant v komori raste toliko časa, kolikor je potrebno za želeno velikost, kar lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev. Ko je rast končana, začetni diamantni kristal ločijo, da ostane zgolj čisti spominski diamant iz pepela pokojnika.

Zaposleni v Algordanzi radi povedo tudi, da v skladu s svojo poslovno filozofijo celostnega in temeljitega pristopa poskrbijo tudi za obdelavo diamanta, ki ga v skladu z naročnikovimi željami ročno obrusijo.

Brušenje diamanta je samo po sebi umetnost, zato so pri tem vključeni le najboljši in najbolj izkušeni švicarski brusilci diamantov.

Na spominski diamant mogoče tudi lasersko vgravirati poljuben zapis v dolžini do 75 znakov. Ko so vsi postopki končani, spominski diamant shranijo v šatuljo, na katero lahko prav tako dodajo poljuben potisk.

Pred tem preverijo še, ali so se spoštovali vsi postopki nadzora kakovosti.

Ob preverjanju izdajo certifikat o pristnosti, velikosti, brusu in barvi diamanta, njegovi kemijski sestavi ter garancijo, da je zrasel iz predanega pepela.

Vso dokumentacijo predstavniki Algordanze ali njihovih partnerjev strankam predajo osebno. Tako kot v vseh korakih do predaje se tudi tu posvetijo vsakemu naročniku posebej in ga obravnavajo nadvse spoštljivo.

Na koncu ogleda, med katerim smo imeli priložnost spoznati vsak korak tega natančnega, zapletenega in do potankosti nadzorovanega postopka v enem najsodobnejših laboratorijev, nas je Rinaldo Willy z nekaj besedami ponovno vrnil v manj sterilno stvarnost in na začetek zgodbe – ali pa morda na njen konec: »Naši diamanti so le neuničljiv pripomoček za ohranjanje spomina. Dejansko ohranjanje spomina na preminulega pa je vedno povsem odvisno od njegovih najbližjih

Spominski diamant Algordanza

Več o spominskih diamantih na www.algordanza.si

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.