Novoletno voščilo

Dragi kolegi, partnerji, podporniki in prijatelji,

presenetljivo hitro se koncu približuje leto 2015, ki je bilo polno dosežkov in presežkov – čeprav morda malo drugačnih kot smo jih v Zavodu Pogreb ni tabu sicer vajeni.

V iztekajočem se letu smo skupaj z Zavodom Averroes največ svojega truda in idej, energije in znoja ter ne nazadnje veselja do ustvarjanja vložili v spominski projekt »20 let genocida v Srebrenici«. Skozi celo leto je bilo naše delovanje odeto v barve Srebrenice, s katerimi smo se spominjali zločinov in žrtev genocida v Srebrenici, ki se je zgodil 11. julija 1995, natanko 50 let po holokavstu, največjem genocidu v zgodovini človeštva.

V letu 2016 vam želimo obilo razumevanja in sprejemanja, pozitivne energije in iskrenih nasmehov.

Projekt smo odprli 3. marca s pogovorom z dvema preživelima genocida v Srebrenici, Almaso Salihović in Hasanom Hasanovićem, ki ju je sprejel tudi častni pokrovitelj projekta predsednik republike Borut Pahor. Tekom projekta smo pripravili okroglo mizo na temo spominov in iskanja pogrešanih oseb; pogovor na temo nudenja psihosocialne in zdravstvene podpore žrtvam vojnega in povojnega nasilja; strokovno ekskurzijo v Srebrenico in Tuzlo; fotografsko razstavo Srebrenica 1995 s fotografijami Ahmeda Bajrića. V prepričanju, da je treba o temni preteklosti in najbolj grobih zločinih proti človečnosti spregovoriti tudi z mladimi, smo v sodelovanju z Zavodom za šolstvo RS izvedli likovni in literarni natečaj, v okviru katerih so osnovnošolci ustvarjali na temo Ko bom velik/a, bo na svetu mir, srednješolci in študenti pa na temo Brazgotine vojne so večne.

Po Sloveniji je ves čas trajanja projekta krožil Potujoči cvet Srebrenice, ki ga je med drugim skupaj s knjigo vtisov gostil tudi Državni zbor. Vrhunec smo doživeli z izjemno obiskanim javnim shodom v Ljubljani, 11. julija, ko je v Srebrenici potekala spominska slovesnost in pokop 136 žrtev genocida. Z nošenjem nanizanih kosov blaga z izpisanimi imeni srebreniških žrtev je Slovenija izkazala čast žrtvam in preživelim v genocidu.

Spominski projekt »20 let genocida v Srebrenici« je nedvomno obogatil delovanje Zavoda Pogreb ni tabu. Odprli smo razpravo o genocidu in njegovih posledicah ter spregovorili o krvavi preteklosti in zločinih, ki jih je človek sposoben prizadejati sočloveku. Projekt je nedvomno poskrbel za svež veter v naših jadrih. Zvesti bralci ste sicer lahko opazili, da letos pred dnevom spomina na mrtve nismo izdali zdaj že naše tradicionalne revije Pogreb ni tabu. To nikakor ne pomeni, da je ta zgodba zaključena. Četrto številko revije lahko pričakujete v prvi polovici leta 2016, ko bo – upamo – sprejeta nova zakonodaja, ki naj bi uredila razmere na področju pogrebno-pokopališke dejavnosti.

Čeprav je spominski projekt »20 let genocida v Srebrenici« zaključen, si iskreno želimo, da bi njegovo sporočilo miru, strpnosti, enakopravnosti, enakosti in dostojanstva živelo še naprej. S temi željami vas želimo pospremiti tudi v prihajajoče novo leto. V letu 2016 vam želimo obilo razumevanja in sprejemanja, pozitivne energije in iskrenih nasmehov, ki so nedvomno temeljni gradniki miroljubne družbe.

Vse dobro!

Sodelavci Zavoda Pogreb ni tabu.

Oglasi
Oznakevoščilo

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.