Predstavitev knjige Konec molka

Knjiga, ki spreminja življenja - Konec molka, je zbirka izkušenj, znanja in modrosti avtorice mag. Violete Irgl in soavtorice Jane Debeljak. Avtorici pred nas postavljata psihoterapevtski priročnik, da na pristen in iskren način prekineta tišino o tematiki, ki je tako boleča, da se je družba izogiba. Smrt in ponavljajoče se nasilje odrivamo iz vsakdanjega diskurza, še posebej, če gre za travmatično in nenadno izgubo starša v otroštvu zaradi samomora.

Konec molka je splet osebnih izpovedi in znanja avtoric, ki se zavedata nujnosti, da bolečini pustimo do besede. Molk otroka in vsakega, ki doživi travmo, bolj zaznamuje, kot pa sam travmatični dogodek. Družinska dediščina neižalovane ter zamolčane izgube lahko otroka tako obremeni, da ta ne zmore odrasti v celovito osebnost, zato je njuno načelo, da bi morali spregovoriti vsi, ki so se znašli v stiski zaradi izgube starša. Izpoved pa je tisti korak, ki šele zares začne proces zdravljenja in celjenja, saj kot pravi avtorica, Violeta Irgl tisto, kar človek ne izgovori ostane v njem.

Znanje in izkušnje terapevta, ki vodi proces zdravljenja, so izjemno pomembne, saj lahko s terapevtovo pomočjo razširimo sliko o svoji rodovni zgodovini, ki nam prinaša oboje - nasilje in ljubezen. Sočutno in podporno terapevtsko okolje blaži nemost bolečine in posledice prekinjenega odnosa med staršem in otrokom zaradi smrti. Širša slika rodovne zgodovine, ki bi jo morali raziskati vsi, ki čutijo nemoč, breme in težo življenja, omogoča vzpostavitev varnih vzorcev in psihične trdnosti, ki vodita v preživetje ter višjo kvaliteto življenja. Avtorici nas s knjigo ves čas usmerjata v iskanje vira moči in poguma, da končno prekinemo molk o vsiljivem vdoru nasilja. Nasilje človeka razvrednoti, poniža in osramoti. S pomočjo te knjige lahko preoblikujemo svoje življenje ali se naučimo prisluhniti otroku v stiski.

Na svetu se vsako leto milijon otrok sooča s tragično in travmatično izkušnjo smrti starša.

Posledice so še posebej hude, če otrok izgubi starša nenadno, zaradi samomora, umora ali nesreče. Njihova stiska vpije v nebo, družba pa o tem rada molči. Šele izraz bolečine na odkrit in iskren način, skozi pogovor, človeka pripelje pred izbiro. Molk človeka čustveno ohromi in zamrzne v travmi ter ne dopušča dobrih izkušenj, ki so nujne za spremembo miselnega aparata. Spreminjamo lahko le tisto, s čemer smo se pripravljeni soočiti. Zato so delo in poskusi vseh, ki so dejavni na področju raziskovanja, terapije in pomoči ljudem z izkušnjo izgube, še kako dragoceni in pomembni. Tako delo si zasluži vso pozornost in podporo, saj prinaša val upanja, odrešenja in boljše možnosti za celotno družbo, ki je stkana iz tako ali drugače zaznamovanih posameznikov.

Avtorici knjigo konec koncev posvečata otrokom v stiski ob izgubi mame ali očeta, brali pa naj bi jo odrasli, najstniki in vsi, ki so doživeli travmatično izkušnjo ali bi radi pomagali nekomu v tovrstni stiski. Veliko otrok ne dobi prave podpore odraslih in sočutnih ter iskrenih besed. S tem pa jim je odvzeta tudi možnost, da bi se na pravi način soočili z občutki ob izgubi. Zaradi ranljivosti otroštva, predstavlja molk ob samomoru starša, največje tveganje za potravmatske težave. Knjiga Konec molka je odličen pripomoček, da odkrijemo potlačeno travmo in ponovno sprejmemo svetlo stran otroštva.

Vabimo vas na predstavitev knjige v petek, 15. decembra 2017, ob 17.30 uri v prostorih NIJZ, Trubarjeva 2, Ljubljana, (3.nadstropje).
Vljudno vabljeni!

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.