Kaj je kožni rak in kako se mu izogniti?

Kožni rak je najpogostejša oblika raka pri ljudeh, tako v svetu kot tudi v Sloveniji. Po podatkih Registra raka Republike Slovenije pri nas za njim vsako leto zboli skoraj 3000 posameznikov, skupno število obolelih presega 30.000, žal pa v Sloveniji za posledicami kožnega raka vsaka leto tudi umre več kot 150 ljudi.

Kožni rak je v sodobnem svetu torej izjemno razširjena bolezen, dobra novica pa je, da je največkrat posledica nezdravega življenjskega sloga, zato ga lahko s pravimi ukrepi učinkovito preprečimo. Kaj lahko torej naredite sami, da za kožnim rakom ne zbolite, in kako ga lahko prepoznate, da čim prej začnete z zdravljenjem, če se je bolezen že razvila?

 

Po podatkih Registra raka Republike Slovenije pri nas za njim vsako leto zboli skoraj 3000 posameznikov, skupno število obolelih presega 30.000, žal pa v Sloveniji za posledicami kožnega raka vsaka leto tudi umre več kot 150 ljudi.  

Kdo zboleva za kožnim rakom?

Kožni rak se največkrat razvije zaradi poškodb, ki so nastale zaradi pretirane izpostavljenosti sončnemu sevanju. Zaradi tega so najbolj ogrožena skupina starejši ljudje, ljudje, ki se pogosto izpostavljajo soncu (naravnemu in v solariju!), in ljudje s svetlejšo poltjo, pa tudi ljudje, ki imajo veliko število pigmentnih znamenj.

 

Vrste kožnega raka

Najpogostejše oblike kožnega raka so bazalnocelični karcinom, ploščatocelični karcinom in maligni melanom. Slednja je najredkejša oblika, vendar tudi najbolj smrtonosna, saj povzroča več kot 90 % vseh smrti zaradi kožnega raka.

Kožni rak se lahko pojavi kjerkoli na telesu, najbolj izpostavljeni pa so deli, ki so tudi najbolj izpostavljeni soncu – denimo obraz ali večje kožne površine. Prvi simptom kožnega raka je običajno pojav ali spremembe kožnega znamenja.

 

Preventiva

Če spadate v eno izmed zgoraj omenjenih rizičnih skupin, je nujno, da za kožo dobro skrbite in jo redno pregledujete. Kot že omenjeno, je kožni rak najpogosteje posledica pretirane izpostavljenosti soncu, zato je priporočljivo, da kožo vedno dobro zaščitite z oblačili in kremami za sončenje ter se izogibate najmočnejšemu soncu med 10. in 16. uro, sploh med obdobjem od pozne pomladi do zgodnje jeseni.

Zaščitite se pred opeklinamiz dobro kremo za sončenje.

 

Če imate na telesu veliko pigmentnih znamenj, jih je priporočljivo redno pregledovati in spremljati morebitne spremembe. Kdaj pa so kožna znamenja sploh potencialno nevarna?

Pregledovanje kože po sistemu ABCDE

Sistem ABCDE pri kliničnem pregledu kožnih znamenj uporabljajo zdravniki, seveda pa si lahko z njim pri zgodnjem odkrivanju potencialno nevarnih znamenj pomagate tudi sami doma.

  • A kot asymmetry (asimetrija) – nevarna so asimetrična znamenja;

  • B kot borders (robovi) – nevarni so nepravilni robovi z izrastki;

  • C kot color (barva) – nevarna so večbarvna znamenja, od svetlo do temno rjave in celo črne;

  • D kot dimension (velikost) – nevarna so predvsem znamenja, ki v premeru merijo več kot 6 mm;

  • E kot evolution (razvoj) – nevarna so znamenja, ki se spreminjajo.

Če opazite katero od zgornjih značilnosti, je priporočljiv takojšen obisk zdravnika, ki bo s podrobnejšim pregledom potrdil ali ovrgel sum na bolezen.

 

Brez zaščite in z zaščito pred soncem.

 

Za konec …

Res je – kožni rak je izjemno nevarna bolezen, ki iz leta v leto prizadene več ljudi in se v najhujših primerih konča celo s smrtjo. Pomembno pa je, da se zavedate, da je največji krivec za takšno porast rakavih obolenj na koži pretirana izpostavljenost soncu, zato lahko s primerno zaščito in zdravim življenjskim slogom bolezen učinkovito preprečimo.

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.