Bliža se 1. november - koliko sveč boste prižgali?

Ob 1. novembru, ko na pokopališčih v spomin na mrtve prižgemo veliko število sveč in položimo številne cvetlične aranžmaje, je neizogibno ponovno opozoriti na hudo obremenitev, ki jo za okolje predstavljajo nepravilno odvrženi ostanki sveč in drugi odpadki. V tednu po 1. novembru bo na slovenskih pokopališčih ostalo na stotine kilogramov samo odpadnih sveč oziroma njihovih ostankov. Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje smo Slovenci namreč po porabi števila nagrobnih sveč na prebivalca v svetovnem vrhu, poraba pa je posebno velika ob dnevu spomina na mrtve.

Odpadne nagrobne sveče (ONS) so posebna vrsta odpadkov, ki v Republiki Sloveniji predstavljajo kar 3%komunalnih odpadkov.

 

Zakaj nas bodo plastične sveče pokopale?

  • V Sloveniji na leto prižgemo od 15 do 20 miljonov sveč.
  • Iz njih nastane 4.500 ton odpadkov letno oz. 60 olimpijskih bazenov.
  • Večina odpadnih sveč še zmeraj konča na odlagališčih.
  • Slovenci za sveče letno zapravimo približno 30 milijonov €.
  • Vsaka prižgana sveča pomeni odpadek.

 

Neprevzete odpadne sveče.

 

Na kakšen način lahko izkažemo pokojnemu, da mislimo nanj?

Ohranjanje spomina na pokojne ni povezano s količino prižganih sveč. Se tega zavedamo? Dovolj je že, da se nanje spomnimo, kadarkoli med letom in ne samo na 1.november. Obstaja veliko alternativ kako pokažemo, da mislimo na naše pokojne. Cvetje je idealen poklon za 1.november in čez celo leto, kajti cvetje je biološki odpadek in je s tem okolju prijazen odpadek. Prav tako lahko prižgemo stekleno svečo. Kot vemo je steklo mogoče predelati neštetokrat, kar pomeni, da ne obremenjuje okolja. Tudi v ceni ni bistvene razlike. Po zadnjih primerjavah s klasičnimi plastičnimi svečami, je razlika v ceni cca 1-2 €.

Namesto prave sveče lahko prižgete virtualno svečo na spletni strani svecamanj.si in na vspomin.com, kjer ustvarite spominsko spletno stran za ljubljeno pokojno osebo in tako omogočite vsem ostalim, da tej osebi prižgejo virtualno svečo in položijo cvetje.

Vklopimo možgane in ljubezen do Zemlje in poskrbimo, da bodo tudi naši zanamci uživali.

 

Cvetlični aranžma.

Kako ravnamo z odpadnimi svečami in cvetjem na pokopališčih?

Organske odpadke (zeleni odpad, cvetje, zemlja,…) s pokopališč odlagajte v zelene zabojnike z napisom “Organski odpadki”. Vedno preberite na zabojnikih katero vrsta odpada lahko vanj vržete. Tudi za odpadne sveče je poseben zabojnik. Priporočamo vam, da se odločite za nakup okolju prijaznih sveč, ki so narejene iz stekla. Kajti steklo se lahko predela neštetokrat, kar pomeni, da s takim nakupom pripomoremo k zdravemu okolju in tako poskrbimo za naše zanamce.

 

Ločevanje odpadkov na pokopališčih. Vir: Komunala Trbovlje

 

Humanitarna akcija: Manj svečk za manj grobov

Dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov se je tako z leti razvila v pravo vseslovensko gibanje od ljudi za ljudi. Ljudje so ta koncept vzeli za svojega, kot nekaj, kar jim omogoča, da v svojih lokalnih okoljih pomagajo drug drugemu. Do letošnjega leta se je akcija tako razširila že v petnajst slovenskih občin in krajev: Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Sava, Litija, Šmartno, Domžale, Grosuplje, Dobrepolje, Maribor, Celje, Velenje, Šmartno ob Paki, Logatec.

Projekt je ekološko-humanitarne narave, saj se z njim želi na eni strani zmanjšati pretirano prižiganje nagrobnih svečk ob praznikih, po drugi strani pa zbrati kar največ sredstev za nakup medicinske opreme, ki rešuje življenja, pomaga h kvalitetnejšemu življenju bolnikov ali invalidov. Posamezniki tako lahko namesto nagrobne sveče na svoj grob postavijo zastavico sočutja, ki jo prejmejo na za to postavljenih stojnicah pred vhodi na pokopališča. Zastavice se ne kupi. Vsak, ki daruje kakšen evro za namen (pozanimajte se na stojnicah, zakaj bo porabljen denar) lahko zastavico ali dve vzame in jo da na grob namesto sveče.

Na ta način lahko pokažemo spoštovanje do preminulega in hkrati pomagamo živim.

 

Vir: casnik.si

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.