Postavi vprašanje

Uporabi obrazec in postavi vprašanje

Vnesite e-mail naslov

captcha

Prepišite kodo iz slike

Do sedaj sem gredico na grobu zasajal vsako leto s sezonskim cvetjem. Ker sem starejši, bi želel zasaditev iz rastlin, ki jih ne bo potrebno menjevati. Grob je na izrazito sončni legi. Katere rastline mi priporočate?

Ker je grob na izrazito sončni legi, hkrati pa površine ne morete veliko negovati, predlagam rastline iz skupine homulic ( SEDUM SP. ) ali netreskov ( SEMPERVIVUM SP.), ki so zelo odporne rastline z zalogo vode v listih, kar omogoča tudi dolgoročno manj oskrbe, le kdaj pa kdaj jih bo potrebno opleti.

Lep podzrav, Simon

Katero rastlinje je najbolj primerno za zimski čas?

Kadar govorimo o prinašanju cvetja kot šopka ali dekorja pomeni izbrati cvetje, oziroma rastlinje, ki v tem času daje sezonsko noto.

Suhe rastline, plodovi, zelenje zimzelenih rastlin, mah, posušene tropske rastline in sušeno ter diskretno barvano cvetje so zagotovo pravi izbor.

Kadar gre za obletnico ali poseben dan, potem to obeležimo s svežim cvetjem, ki je bilo pokojniku še posebej ljubo.

Ker vemo, da obstajajo tudi pozimi cvetoče grmovnice ne bo odveč tudi šopek narejen iz zelenja in vejic takšnih rastlin.

Ker smo grob jeseni uredili, sajenje v zimskem času ni smiselno, razen morebiti kakšnega nasadka s sezonsko noto, ki ga kot dekor postavimo na marmorno ali peščeno površino.

Katere rože ni primerno prinesti na pogreb ali na grob?

Cvetje in rastlinje človeka spremlja od rojstva pa do smrti, zato ni razloga, da bi kakšna vrsta cvetja pri žalni dekoraciji izostala, saj spreten cvetličar ve kako izdelati všečen dekor.

Vsekako pa umetno cvetje ni pravi izbor za dekor groba ali drug žalni namen, saj smo z takšnim izborom zelo brezosebni in nakazujemo nizko kulturo cvetja.

Vejica zimzelene rastline, pa čeprav iz gozda, je v tem primeru boljši izbor kot par kosov plastike ali umetne svile, ki so produkt naftnega derivata.

na grobu imamo posajen okrasni mah, ki je sedaj zelo žalosten. Prosim, ali mi lahko svetujete kako ga negovati in kaj je potrebno narediti, da bo spet lepHvala za odgovor in lep pozdravMilcia

Verjamem, da botaničnega imena okrasnega mahu ne poznate, kar pa je tudi vzrok, da lahko le ugibam katero rastlino natančno imate v mislih.  Letošnji zima, pomlad in poletje niso bili radodarni z dežjem, kar se pozna tudi na reakciji rastlin, ki kažejo znake odmiranja. Ker ste omenili, da gre za mah, ki je rastlina, ki potrebuje nekoliko bolj vlažna tla, je lahko vzrok le pomanjkanje vlage.

Rastline na grobovih propadajo zaradi različnih dejavnikov: zemlja slabše kakovosti, težka glinena tla, poletna vročina in suša, nalivi in neurja, zimski mraz in veter, pojav bolezni in škodljivcev ter zimsko pomanjkanje vode pri vedno zelenih rastlinah. Predlagam, da rastline temeljito pregledate (in ugotovite ali gre za prisotnost bolezni oziroma škodljivca), ter  rastlinske dele, ki so omagali izrežite. V primeru, ko omaga večji del rastline, priporočamo, da rastlino preprosto odstranite in jo nadomestite z novo. V toplem delu leta (od pomladi do jeseni), ko je potrebno rastline tudi zaliti, jih lahko z določenimi pripravki okrepite in jim tako pomagate pri premagovanju stresa. V vodo s katero zalivate rastline, dodate gnojilo ali naravne pripravke npr. iz alg (algoplasmin), ki rastlino utrjujejo od znotraj in ji tako pomagajo, da lažje premagujejo stresne situacije. V primeru, da so tla težka in ilovnata, je priporočljivo dodati tlem npr. vermigen s katerim dosežemo večjo zračnost tal. Če je propadlo veliko rastlin je to znak, da jim okolje v katero smo jih posadili, ne ustreza oziroma povedano drugače, izbrali niste rastline, ki bi bila rastišču kos in bi lepo uspevala. V tem primeru je smiselno razmišljati o zasaditvi z rastlinami, ki so bolj prilagojene na premagovanje ekstremnih rastnih pogojev (npr. sedumi in homuljnice na izrazito sončnih legah, bršljan na senčnih kotičkih, če omenim le dve skupini trajnic).

Nataša Dolejši, univ.dipl.inž. agronomije