Objavljamo nabor knjig, ki bodo v pomoč vsem, ki ste se bili primorani soočiti z izgubo ljubljene osebe. Prav tako vabimo tudi vas drage bralke in bralci, da nam med komentarje ali na info@pogreb-ni-tabu.si zaupate naziv literature, ki je vam pomagala prebroditi to težko obdobje.

Domača literatura

Literarni predlogi za otroke do 9. leta

ROŽNATI SLONČEK

Avtor: Monika Weitze in Eric Battut

Rožnati slonček je žalosten, ker se je njegov najboljši prijatelj Fredi odselil z družino drugam. Sova Modrijanka je prisluhnila slončkovim težavam in mu tako svetovala: “Tri stvari lahko narediš. Prvič, da jokaš, ko si žalosten, ne glede na to, kaj bodo rekli drugi. Drugič z nekom, ki ga imaš rad, se pogovori o svojih težavah. In tretjič: prijatelju poišči poseben prostor v srcu, tako da se ga boš spominjal in bo vedno pri tebi.”

JAZBEČEVA DARILA V SLOVO

Avtor: Susan Varley

Jazbec je bil pravi prijatelj in vedno pripravljen ponuditi taco v pomoč. Bil je zelo star. Poznal je skoraj vse življenjske skrivnosti. Vedel je tudi, da bo kmalu umrl … Vsak od prijateljev je imel svoj poseben spomin na Jazbeca. Jazbec je vsakega naučil kakšne posebne spretnosti. Svojim prijateljem je dal dragocena darila za vse življenje. Ko je odšel, so njegova darila za vedno ostala z njimi.

KRES

Avtor: Friedrich Recknagel in Maja Dusikova

Deklici Sari je tako tesno pri srcu: posekali so ji vrbo, pod katero se je vedno igrala. Kje bo sedaj prebival drevesni duh, ki ga je spoznala v sanjah? Rešitev najde njen očka. S posekane vrbe odrežeta vejico in jo posadita. Sara jo pridno zaliva in vejica kmalu ozeleni. Drevesni duh tako spet dobi dom – Sara pa upanje da se bo nekoč spet hladila v senci prijaznega drevesa. Zgodba se na lep način dotika izgube in kaže pot upanju.

DEDKA NI VEČ

Avtor: Ann de Bode in Rien Broere

Mihu je umrl dedek. Kamor pogleda, sami objokani in žalostni obrazi, na jeziku pa cel kup vprašanj: “Kje je dedek zdaj, ali še kaj čuti, ali sploh ve, da je mrtev?”. In ker menda nihče za trdno ne ve, sklene, da mu bo za vsak primer kar sam sporočil, kaj se mu je primerilo.

ANICA IN ZAJČEK

Avtor: Desa Muck

Anica si je že dolgo želela zajčka, ki bi bil samo njen. Končno ji uspe prepričati mamo, a žal njena sreča ne traja dolgo. Še dobro, da ima prijatelja Jakoba. Ta dobro ve, kako se počutiš, če kar naenkrat izgubiš tistega, ki si ga imel rad.

DEDKOV ANGEL

Avtor: Jutta Bauer

Zgodba govori o Angelu varuhu, ki je dedka v času življenja varno vodil skozi večje in manjše preizkušnje, po njegovi smrti pa bob del nad odraščanjem in življenjem malega dečka.

KADAR KDO UMRE

Avtor: Sarah Levete

Slikanica, v kateri se pet prijateljev pogovarja o tem, kako so se počutili, ko je umrl kdo, ki so ga imeli radi. Ilustracije, forografije, stripi in razumljivo besedilo vam pomaga pri doživljanju občutkov tesnobe, žalosti, jeze, negotovosti in strahu, ki nas preplavljajo, kadar kdo umre.

MEDVEDKOV DEDEK

Avtor: Nigel Gray in Vanessa Cabban

Ničesar ni malo medvedek oboževal bolj kot petkove obiske pri svojem dedku. Toda nekega dne so dedka odpeljali v bolnišnico. Bil je prešibak, da bi malemu medvedku povedal pravljico, zato jo je tokrat vnuček povedal dedku. V srce segajoča zgodba se z izredno rahločutnostjo dotika teme smrti v družini.

DEČEK NA BELEM OBLAKU

Avtor: Nina Kokelj

V slikanici spoznamo dečka Domna, ki je hudo bolan. Nekoč odjadra na svojem belem oblaku in se ne vrne več. V knjigi avtorica z Domnovo zgodbo pomaga neboleče, a dovolj realno oblikovati otrokov odnos do smrti.

JESEN LISTKA TIMIJA

Avtor: Leo Buscaglia

Hektor in zrela hruška je v slovenskem prostoru in tudi širše zagotovo edinstvega pripoved o staranju, starosti in smrti, namenjena mladim bralcem, in kot vsa vrhunska mladinska literatura močno nagovarja tudi odraslega. Avtor, ki se s humorjem in blago ironijo vseskozi uspešno brani pred tem, da bi mu pripoved zdrsnila v sentimentalnost.

OGLAS ZA ENO MAMO

Avtor: Patricija Peršolja

V slikanici je avtorici s posrečenim izborom pripovedovalca, majhnega dečka, pisca oglasa in s hudomušno priostreno fabulo uspelo brez nepotrebnega patosa pred bralcem razpreti problem izgube enega od staršev in iskanja “nove mame”.

ČEZ VELIKO REKO

Avtor: Armin Beuscher in Cornelia Hass

Slikanica opisuje zazjca, ki se odpravlja čez reko. Na pot mora sam, čeprav se rakun ponuja, da bi ga spremljal. Slovo na rečnem bregu je težko. Zajec ga prosi, naj kdaj pa kdaj pomisli nanj. Rakun zajoka in odide k prijateljem. Sporoči jim, da zajca ne bo več. Ostanejo le spomini nanj, smrt je opisana kot nerazložljiva in skrivnostna.

MISLILI BOMO NATE, BABICA

Avtor: Antonie Schneider

Nekega jutra babičina rumena ptičica Živa ne poje več. Bolna je in kmalu zatem umre Boš tudi ti nekoč umrla, babica? Vprašata zaskrbljena Valentin in Lena. Babica prikima in reče: Ampak otroka moja, Živa živi naprej v naših srcih, ker jo imamo radi. Živa pomeni življenje in tako kot mala ptičica tudi babica za vedno živi v otroških spominih.

HEKTOR IN ZRELA HRUŠKA

Avtor: Dim Zupan

Hektor in zrela hruška je v slovenskem prostoru in tudi širše zagotovo edinstvega pripoved o staranju, starosti in smrti, namenjena mladim bralcem, in kot vsa vrhunska mladinska literatura močno nagovarja tudi odraslega. Avtor, ki se s humorjem in blago ironijo vseskozi uspešno brani pred tem, da bi mu pripoved zdrsnila v sentimentalnost.

BOM BABICO ŠE KDAJ VIDEL, SEDAJ, KO JE UMRLA?

Avtor: Damjana Dodič

Prvi del je zgodba za otroke (Jan in Taja se soočata s smrtjo babice), drugi del je praktični vodnik za starše. V njem so predlagani konkretni odgovori na najpogostejša vprašanja otrok, doživljanja in reakcije, možnosti podpore s konkretnimi primeri.

Literarni predlogi za otroke od 10. leta dalje

POBBY IN DINGAN

Avtor: Ben Rice

Nenavadna zgodba mladega angleškega pisatelja Bena Ricea se dogaja v avstralski puščavi med iskalci opalov. S preprostimi besedami nas uči videti tudi tisto, kar velja za nevidno, saj to počnejo tako otroci kot odrasli. Dotakne se pa tudi meje med življenjem in smrtjo.

MOST V TERABITIJO

Avtor: Katherine Paterson

Zgodba pripoveduje o prijateljstvu med Jess Aaronsom in sošolko Leslie, ki v divjem poletnem neurju utone v naraslih vodah potak, čez katerega vodi pot do Terabitije. Prijateljičina smrt Jessu poklanja dediščino poguma in spoštovanja, ki mu omogoča soočenje z resnico. Od nje se je namreč naučil, da najpomembnejših reči v življenju ne moremo vselej zadovoljivo izreči in da je včasih že dobronamerna kretnja dovolj, da bi izrazila globino čustvenega stanja. (Aleš Debeljak)

DARE: ZGODE IN NEZGODE. SLIKA ZA LILI

Avtor: Linda K. Garvey

Lili je Daretu priznala, da ni jezna nanj. Zaupala mu je, da je žalostna, ker bodo minila tri leta, odkar ji je umrla mama. Dare bi jo rad razveselil. Ampak kaj sploh lahko narediš za punco svojih sanj, če pogreša mamo?

BRATA LEVJESRČNA

Avtor: Astrid Lindgren

Karl je hudo bolan, ve da ne bo nikoli ozdravel in da bo kmalu umrl. Njegov starejši brat Jonatan mu lajša tegobe s pripovedovanjem o deželi Nangijali, kamor bo odšel po smrti, pravljični deželi, kjer se mu bodo uresničila vse želje. Usoda pa nameni smrt starejšemu, zdravemu bratu, ki umre v požaru domače hiše, ko rešuje bolnega bratca …

Za mlade od dvanajstega do petnajstega leta

AGNES CECILIJA

Avtor: Marija Gripe

Nora ve, kaj se pravi biti zapuščen. Njena starša sta umrla v prometni nesreči. Toda odkar se je preselila v novo stanovanje, so se ji začele dogajati čudne stvari: skrivnostni telefonski klici, skrivna sporočila, nevidni obiski in lutka, ki je včasih videte, kot bi bila živa.

NININA PESNIKA DVA

Avtor: Bogdan Novak

Mama jo je stisnila k sebi in jo trepljala po ramenu.
“Ubogi Boris!”, je šepetala. “Ubogi njegovi starši. Nina, kar joči, nič se ne sramuj solza. Kar joči. Krasen fant je moral biti!”

POGREŠAM TE, POGREŠAM TE

Avtor: Peter Pohl in Kinna Gieth

Dragi dnevnik!
Pred enim mesecem, na mamin rojstni dan, je moja sestra dvojčica umrla. V prometni nesreči. Zraven sem bila, tekli sva čez cesto na šolski avtobus. Moj dnevnik je od sedaj naprej zate, Cilia…  
Švedski pisatelj in profesor matematike Peter Pohl z velikim občutkom piše o težkih trenutkih najstniškega življenja. Knjiga je nastala po resnični zgodbi Kinne Gieth.

RANJENO SRCE

Avtor: Norma Fox Mazer

Ko ji mamo kruto vzame srčni napad, 13-letna Sarabeth ostane čisto sama. K sebi jo vzameta prijatelja njene mame. Z neverjetnim opisovanjem najglobjih čustev pripoveduje, kako človek izgubi vse razen spominov na dom in mamo, kako potem počasi zbira pogum za spopad z novim življenjem in moč za celjenje ran.

MIO, MOJ MIO

Avtor: Astrid Lindgren

Knjiga pripoveduje o dečku Bertu, ki si v življenju želi samo nekoga, ki bi ga imel rad. Izgubil je očeta. Nad Miom  visi tisočletja stara prerokba, zaradi katere se mora odpraviti na dolgo in nevarno pot.

ZVEZDE SIJEJO V TEMI

Avtor: Johanna Thydell

Knjiga govori o petnajstletnici, ki je soočena z maminim umiranjem (lasulje, kupi tablet, stol za prhanje, prilagojeno pohištvo …). Na stropu njene sobe so zvezde, ki ponoči sijejo; v eno izmed njih je skrila sporočilo.

VIKI, POGREŠAM TE

Avtor: Jacqueline Wilson

Jade in Viki sta najboljši prijateljici. Ko se spreta zaradi interesne dejavnosti, Viki razburjena stopi na cesto, kjer jo podre avto. Viki v nesreči umre. Jade ne more sprejeti njene smrti, zato jo v mislih vedno spremlja, prevzame vlogo njene nevidne prijateljice, ji ukazuje, odganja prijatelje … Jade se odloči, da se bo od Viki dokončno poslovila …

ŽIVLJENJE NA VRATIH HLADILNIKA

Avtor: Alice Kuipers

Življenje na vratih hladilnika je intimni portret odnosa med zaposleno mamo in njeno odraščajočo hčerko Clari v letu, ko se jima spreminja življenje. Izredno žalostna a hkrati vzpodbudna zgodva, ki je tudi opomin, kako lahko z malo besedami povemo zelo veliko, če si le vzamemo čas, da ji povemo …

OSKAR IN GOSPA V ROŽNATEM

Avtor: Eric-Emmanuel Schmitt

Zgodba 11-letnega Oskarja, ki v bolnišnici umira za levkemijo. Lepo je opisana nemoč bolniškega osebja in staršev v času umiranja. Predstavljeni sta vlogi Gospe v rožnatem in malega Oskarja, ki učita življenjskih resnic in sočutja drug do drugega.

VSI ME IMAJO RADI, SAMO OČE NE

Avtor: Duro Zrakić

Življenjska zgodba Smiljana, ki je po ločitvi ostal z mamo. Ko mu je mama umrla, je iskal stik z očetom in njegovo družino. Zgodba je polna čustev in zapletenih odnosov, konča se drugače, kot bi si želeli.

PO SMRTI ALICE BENNET

Avtor: Rowland Molony

Knjiga se loteva za vse mladostnike težkega vprašanja: Kaj bi bilo, če bi eden izmed staršev nenadoma umrl? Prav to se zgodi Samu in Becky: ko jima nenadoma umre mama, se njuno življenje čez noč postavi na glavo. Predvsem Sam ne more sprejeti dejstva, da je zares ni več, zato začne ob neidentificiranem telefonskem sporočilu, ki ga prejme na dan pogreba, verjeti, da mu ga je z drugega sveta poslala mama. 

RANJENA KRILA

Avtor: Beth Goobie

Petnajstletna Adrien je pred dvema letoma preživela hudo poškodbo možganov, zdaj pa živi z zavedanjem, da se njene težave lahko kadar koli spet ponovijo in da so lahko posledice prihodnjič usodne. Njen poletje, ki ga preživlja pri teti Erin na deželi, tako zapolnjujejo misli o življenju in smrti; prekine jih novo čustveno odkritje, prijateljstvo s Paulom, ki je na podlagi sanj prepričan, da bo umrl ob prihodnjem rojstnem dnevu. 

ČE OSTANEM

Avtor: Gayle Forman

Glavna junakinja romana je sedemnajstletna nadarjena čelistka Mia Hall. Ta je s svojim igranjem ravno dosegla nov kakovostni nivo, ko se na rutinski jutranji družinski vožnji vanjo zaleti štiritonski tovornjak. Za posledicami nesreče že na kraju samem umreta njena starša, njo pa hudo poškodovano prepeljejo v bolnišnico. Kaj se je zgodilo z bratom, ni čisto jasno. 

KRIVE SO ZVEZDE

Avtor: John Green

Hazel in Gus bi bila povsem običajna zaljubljena najstnika, če ne bi oba imela hude oblike raka. Hazel je dan in noč privezana na apparat, ki ji pomaga dihati, Gusu pa je bolezen odnesla nogo. Hazel je morala ob vsakem obisku v bolnišnici opredeliti bolečino od 1 do 10. Desetico si je prihranila za res hude čase. Hazel spozna Augusta na podporni skupini, namenjeni druženju obolelih za rakom. Že na prvi pogled sta si všeč. 

VEČ KOT TO

Avtor: Patrick Ness

Seth se utopi. Obupan je in osamljen. Ampak potem se zbudi. Gol, žejen, lačen. Toda živ. In kje je? Ulica se mu zdi znana, a vse okoli njega je zapuščeno, zaraščeno, pokrito s prahom. Spomni se, kako je umrl, kako je njegova lobanja zadela ob skale. Ampak zdaj je menda živ. Je še kaj več od življenja, ki ga imaš na voljo? Posmrtno življenje? Seth mora to šele odkriti.

Odprto srce

Avtor: Urška Lunder

Kolo življenja

Avtor: Elisabeth Kübler-Ross

Prazna zibelka, strto srce

Avtor: Društvo Solzice

Ljubezen pa ostane

Avtor: Marko Ivan Rupnik

O smrti in življenju po njej 

Avtor: Elisabeth Kübler-Ross

Konec molka 

Avtor: mag. Violeta Irgl,
               Jana Debeljak

Tuja litertura

Oglasi