O zavodu

Zavod Pogreb ni tabu je prvi zavod pri nas, namenjen krogu ljudi, ki so tako ali drugače povezani s pogrebno dejavnostjo. S svojim delovanjem želimo prispevati k rušenju tabujev, ki jih je sodobna družba zgradila okoli umrljivosti, smrti in pogrebne dejavnosti. Stremimo k dvigovanju zavesti in spoznanja, da je večna le minljivosti.

Opažamo namreč, da je javnost v Sloveniji le redko pripravljena spregovoriti o teh in sorodnih temah. Še slabše je seznanjena z novostmi v pogrebništvu, katerih uveljavljanje je neizogibno, če želimo tudi v prihodnje zagotavljati dostojanstveno slovo preminulih. Podobno kot je umrljivost neizogibna, je neizogibno tudi, da je vsaka tradicija ves čas podvržena spremembam. Spreminja se danes, pred našimi očmi. Naša vloga pri tem je, da spremembe približamo povprečnemu Slovencu, jih kritično ovrednotimo, jim dodamo pridih inovativnosti in kreativnosti ter nazadnje stopimo v korak z njimi.

Cilji

Z različnimi spletnimi vsebinami želimo splošni javnosti približati običaje tujih kultur, smernice v pogrebništvu, razlike in podobnosti v razvoju različnih vidikov spopadanja s smrtjo in pogrebništva. Prepričani smo, da lahko na portalu vsakdo najde informacije, ki so zanj ali zanjo v danem trenutku najkoristnejše ali najzanimivejše. Glede na naše izkušnje so mlajšim generacijam bližje različne pod-kategorije pod zavihkom ‘Smrt je del življenja’, medtem ko bodo seniorji največ uporabnih informacij našli v kategoriji ‘Jesen življenja’. Vsebine pod rubriko ‘Pogrebništvo’ pa so po drugi strani namenjene prvenstveno zaposlenim v pogrebni dejavnosti.

V skladu z zgoraj zapisanim so naši konkretni cilji naslednji:

1. Družbeno odgovorno rušenje tabujev

Portal Pogreb ni tabu
Ustvarjamo informativne, izobraževalne, raziskovalne in motivacijske vsebine, ki jih redno objavljamo v obliki spletnih prispevkov. Na ta način bralce spodbujamo k izmenjavi mnenj in odprti komunikaciji, za katero menimo, da je osnova uspešnega rušenja družbenih tabujev. Zavedamo se, da obstajamo zaradi vas, zato smo vam vedno pripravljeni prisluhniti. Na spletnem portalu smo s tem namenom uvedli rubriko ‘Osebna izpoved’, kjer lahko z nami in ostalimi bralci delite svoje zgodbe in na ta način tudi drugim sporočite, da v svoji bolečini nihče ni sam.

Forum PNT
Bralci ste poleg možnosti, ki so na voljo v sklopu obstoječega portala Pogreb ni tabu, večkrat izrazili željo po skupnem spletnem mestu, kjer bi lahko aktivno sodelovali v širših razpravah o temah, ki so v naši družbi še vedno tabu. Med.Over.Net nam je zato v upanju, da bomo povezani in s skupnimi močmi lažje zrušili tabuje, ki se oklepajo tem o umiranju, smrti in pogrebih, omogočil vzpostavitev foruma Pogreb ni tabu.

Brezplačne svetovalnice
Kot del širše javnosti se lahko obrnete tudi na naše strokovnjake, ki v brezplačnih svetovalnicah s področja organizacije pogrebne slovesnosti, soočanja s smrtjo in žalovanjem, pravnih vprašanj ter urejanju grobov in žalne floristike preko spleta odgovarjajo na najrazličnejša vprašanja bralcev portala.

Nagradne igre
Da bi vključili čim širši krog ljudi, redno organiziramo tudi nagradne igre. Z namenom spodbujanja ljudi, da začnejo življenje živeti s kar se da polnimi pljuči in v skladu z zavedanjem, da življenje ni samoumevno, smo nedavno organizirali nagradni natečaj Sreča je, v sklopu katerega nam sodelujoči pošiljajo srečne trenutke, ujete v fotografijo. Upamo, da bomo na ta način dodatno dvignili zavest o enkratnosti življenja in ljudi spodbudili, naj tudi trenutke sreče sprejmejo kot edinstvene.

Revija Pogreb ni tabu

Oktobra lani smo izdali prvo številko brezplačnega časopisa Pogreb ni tabu, namenjenega tako ljudem, ki se soočajo z izgubo, kakor tudi različnim akterjem v pogrebni dejavnosti, da se bodo lažje prilagodili sodobnim tržnim razmeram in željam strank. Revijo lahko še vedno brezplačno naročite na dom ali si jo ogledate na spletu.

Naše aktivnosti v sklopu cilja, da s svojo dejavnostjo rušimo tabuje, pa se tu še ne končajo. Ustvarjalcem in raziskovalcem portala se vsakodnevno porajajo nove kreativne ideje, katerih uresničitev v praksi bi še dodatno pripomogla k izpolnjevanju našega poslanstva – to je, da kot družbeno odgovoren zavod pomagamo ljudem, ko potrebujejo nasvet, vodilo ali toplo besedo v najtežjih trenutkih. Vabimo vas, da se aktivno vključite v naše dejavnosti in nam s tem pomagate pri izpolnjevanju našega primarnega poslanstva.

2. Ekološka osveščenost

V spomin
Pri svojem delu smo ves čas tudi ekološko naravnani. Eden izmed načinov našega dela, ki to dokazuje, je, da smo spletnim uporabnikom, ki so se bili primorani soočiti z izgubo, v sodelovanju s pogrebnim podjetjem Babajić d.o.o. omogočili postavitev personalizirane spominske spletne strani V spomin. Ta svojcem, prijateljem in drugim bližnjim nudi intimni spletni prostor za obujanje spominov, posvečanje misli in prižiganje virtualnih svečk. Tako pripomoremo k zmanjšanju onesnaževanja okolja zaradi odpadnih sveč, saj lahko uporabniki spominskih strani namesto prave sveče prižgejo virtualno.

Prižgi svečo manj
Obenem sodelujemo pri projektu “Prižgi svečo manj”, ki ga vodi Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Ob vsaki priložnosti, tudi skozi vsebine spletnega portala, tako osveščamo bralce o različnih načinih varstva okolja skozi trajnostne pogrebne prakse in opozarjamo na potrebo po zmanjšanju našega ekološkega vtisa.

3. Razvoj pogrebne dejavnosti

E-novičnik
Naš tretji cilj je, da ne nazadnje prispevamo tudi k izboljšanju ponudbe pogrebnih podjetij in razvoju pogrebne dejavnosti, ki mora stopati v korak s časom. S tem namenom redno izdajamo e-novičnik, v katerem predstavljamo novosti v pogrebni dejavnosti.

Pod drobnogledom

Vsak mesec bomo na portalu v okviru rubrike ‘Pod drobnogledom’ analizirali določeno pogrebno podjetje, izpostavili njegove prednosti, inovativne pristope in na ta način ljudem olajšali izbiro primernega pogrebnega podjetja, ko za to nastopi čas.

Izobraževanja
Sodelovali bomo na 1. mednarodnem sejmu pogrebnih in pokopaliških dejavnosti pri nas in v prihodnosti organizirali ekskurzije ter izobraževanja.

Ustvarjalci

Elvina Babajić – direktorica zavoda
Katarina Cvikl - glavna urednica
Kristina Kastelic (Kristina Angelika) – raziskovalka
Anja Simonič – svetovalka
Nevenka Gajšek – svetovalka
Matija Jamnik – svetovalec
Valentina Ovnič Orter – svetovalka
Alexandra Pi Bachel - svetovalka

Kako lahko sodelujem z zavodom?

Kot del zainteresirane javnosti nam lahko zaupate svojo zgodbo, se vključite v diskusijo na forumu, prosite za nasvet strokovnjake v svetovalnicah ali pa se obrnete neposredno na člane naše ekipe, če imate kakršnokoli vprašanje ali težavo, pa ne najdete odgovora.

Tudi vsaka nova zamisel je lahko začetek novega uspeha. Pridružite se nam lahko kot del ekipe in soustvarjajte vsebine na portalu - v obliki člankov, svetovanja na vašem področju ali kakšne druge vrste umskega doprinosa k našim dejavnostim.

Tretja možnost je, da postanete uradni sponzor ali član Zavoda Pogreb ni tabu. Kako? Z donacijami, sponzorstvom, oglaševanjem ali letno članarino. Več informacij o lahko dobite na telefonski številki 03 891 30 40.

Več informacij o članstvu

Zahvalo za podporo dolgujemo

 

 

Oglasi