Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; wpfaqPaginate has a deprecated constructor in /home/c0pogreb/pogreb-ni-tabu.si/wp-content/plugins/wp-faq/vendors/class.paginate.php on line 3

Postavi vprašanje

Uporabi obrazec in postavi vprašanje

Fill in your email address

captcha

Please fill in the code in the image

Displaying 1 - 20 of 2112

Črna barva je zame žalostna in težka barva. Sedaj imamo pogreb in pričakujem, da bo tako ali tako preveč črnine. Katere barve bi lahko imela na pogrebu in da ne bi bila nespoštljiva? Kaja

Pozdravljena Kaja,

pri nas bi naj bili v črnih oblačilih najožji člani družine. Ostali lahko uporabijo tudi druge, vendar umirjene barve, kot so siva, rjava, temno vijolična in podobno.

V mislih je potrebno imeti tudi želje pokojnika. Če se spoštujete želje pokojnika, ne morete zgrešiti. Pa vendarle, če gre za bolj drzne barve, se je vseeno dobro posvetovati z družino umrlega.

Elvina

Po kratki in hudi bolezni mi je umrl mož. Ko je umiral, mi je naročil, naj njegov pepel raztrosimo v morje. Njegova mama je še živa in ostro nasprotuje takemu načinu pogreba. Želi klasični grob. Rada bi izpolnila moževo željo, a razumem tudi taščo, ki bi z obiski pokopališča morda lažje prebolela sinovo smrt. Kaj naj storim?

Res ste v težkem položaju in ni vam lahko, ko ste ob žalosti zaradi izgube moža razpeti še med izpolnitvijo moževe poslednje volje in željo njegove matere, odločiti pa se morate hitro in odločitev je vse prej kakor enostavna.

Menim, da si morate pri vaši odločitvi poskusiti zamisliti, kaj bi na vašem mestu storil vaš pokojni mož in premisliti ter pretehtati, ali je bila njegova odločitev za raztros njegovega pepela neomajna in rezultat njegovih trdnih prepričanj ali pa bi se morda dal prepričati o drugačnem pogrebu, če bi vedel, da si to želi njegova mati ali če bi tej njegovi odločitvi nasprotovali vi. Bi vam ustregel ali bi vztrajal pri raztrosu? Če menite, da bi ugodil drugačni želji in razumel drugačno stališče, če bi vedel zanju, ugodite materi, vaši tašči, da bo imela občutek, da ji je za sinom ostal vsaj njegov grob, kamor bo lahko zahajala po tolažbo in v njegov spomin.

Pred kratkim sem pokopal mamo in sedaj ne vem kako lahko uveljavljam pogrebnino ozeroma kakšen je postopek ter kakšne dokumente rabim. L.P.

Pozdravljeni!

Obiščite najbližji ZZZS, s seboj prinesite zdravstveno kartico pokojnega, izpisek iz matične knjige umrlih, original račun za opravljene pogrebne storitve, vaš osebni dokument in bančno kartico. Izpolniti morate tudi zahtevek za povračilo pogrebnine. Najdete ga na naši spletni strani www.pogrebne-storitve-babajic.si.

Opozarjam vas, da je refundacijo oziroma pogrebnino v višini 507,12 EUR morebiti uveljavilo pogrebno podjetje, ki je pogreb opravilo in vam za ta znesek zmanjšali račun. Preverite na računu.

Elvina Babajić

V kolikem času zastara zahtevek za enomesečno pokojnino? Ko je mama umrla, nismo vedeli za te ugodnosti. Lp

Pravica do enomesečne pokojnine (pravica do izplačila pokojnine za cel mesec, v katerem je oseba umrla) zastara 3 leta od pravnomočne odločbe o dedovanju. Za več informacij lahko pokličete na ZPIZ 014745650.

Lp,
Elvina Babajić

Pozdravljeni.Sin mi je umrl pred 11 leti. Zanima me, če obstaja kakšna možnost izdelave diamanta iz pepela, čeprav je od smrti minilo že toliko let? Zanima me tudi cena. Hvala,Breda

Pozdravljeni ga. Breda,

Spominski diamant:
Cena diamanta je odvisna od izbrane velikosti oziroma karata. Od izbranega karata je tudi odvisen čas izdelave oziroma čas rasti človeškega diamanta.

Če pojasnim na dveh velikosti diamantov, si boste mogoče lažje predstavljali.
Najmanjši diamant, to je 0,25ct, stane 2.575,00 EUR (DDV ni vštet) in čas, ki ga potrebuje za rast je približno 3-4 mesece.
Največji diamant, to je 1 ct, stane 9.125,00 EUR (DDV ni vštet) in za rast potrebuje od 7-9 mesecev.
Polovica se plača ob naročilu, polovica ob prejemu diamanta.

Spominski diamant se lahko izdela iz pepela, ki je že pokopan. Starost pepela ne igre vloge. Stroški izkopa žare in ureditve dokumentacije sta odvisni od kraja pokopa.
O samem postopku izdelave spominskega diamanta si lahko preberete na
www.algordanza.si

Lp,
Elvina Babajić

Imamo marmorno ploščo na nagrobniku, ki je malo počila. Radi bi ta delček zalepili nazaj. Katero lepilo naj uporabimo? Lp,Žan

Tenax lepilo. Kupi se lahko v trgovini Teal v Lj.

Najbližja pot do trgovine TEAL je severna ljubljanska obvoznica (Lj- SEVER), izvoz št. 2.
V rondoju prvi izvoz desno - za smer ŽALE in še enkrat takoj desno-gor do semaforja.
Pri semaforju zavijte desno, po cca. 1300m je na desni strani, nasproti parkirišča, trgovina TEAL.

Na pogrebu si z bratom želiva, da bi solist/ka izvedla skladbo, ki je bila pokojnemu očetu najljubša. Ker ne gre za žalostinko smo nekoliko v dvomih ali se taka skladba na žalni slovesnosti lahko izvaja? Hvala za odgovor

Spoštovani! Najprej naj izrečem iskreno sožalje ob izgubi Vajinega očeta.

Najpomembneje je, da se poslovite na način in s pesmimi, ki so bile blizu vsem Vam, ko ste bili še skupaj. Mogoče Vaše izbire kdo ne bo odobraval, vendar svetujemo, da se odločite tako, kot Vam govori srce. Seveda je potrebno gledati pri izbiri pesmi na primerno vsebino, vendar našim naročnikom vedno znova svetujemo, da se od dragega domačega poslovijo na način, ki je bil blizu njim in njihovi intimi. V kolikor niste prepričani o svoji odločitvi, me lahko vsekakor kontaktirate, poveste točno katero skladbo ste imeli v mislih in verjamem, da niste izbrali napak. V primeru, da še nimate izvajalca, pa Vam lahko pri izbiri slednjega ravno tako pomagamo.

Valentina Ovnič, Agencija GlasbaPoMeri

Poslavljava se od komaj rojenega otroka in bolečine se ne da opisati. Na pogrebu želiva samo instrumentalno glasbo, nekaj nežnega…Poslovila se bova sama…Nama lahko svetujete glede izbire instrumenta, možnostih?

Spoštovani! Moje iskreno sožalje ob izgubi.

V tako intimnem in bolečem trenutku, ki je pred Vama, ki se bo zgodil brez besed, bo ravno glasba sama povedala prav vse. Svetujemo Vama izbiro instrumenta kot so violina, flavta ali oboa. Slednji instrumenti sami po sebi zvenijo zelo nežno in nevsiljivo in tudi izbira skladb zanje je bogata v smislu subtilnosti in sporočilnosti glasbe. V kolikor želita, Vama lahko posredujemo skladbe, ki jih preposlušajta in med njimi izberita tisto, za katero smatrata, da bi bila najprimernejša in Vama ljuba.

Valentina Ovnič, Agencija GlasbaPoMeri

Ker se na glasbo sploh ne spoznam, mi prosim pomagajte. V družini imamo pogreb in ne želimo lokalnih pevcev. Kaj nam priporočate?

Možnosti je načeloma toliko, kot je vaših želja. Če imate radi vokalno glasbo, lahko namesto običajnega kvarteta, ljudsko ali umetno skladbo, lahko tudi skladbo, ki je bolj pop značaja, odpoje pevec ali pevka solistka, lahko izberete instrumentalno glasbo, bodisi violino, kitaro, flavto ali trobento. Možna je tudi kombinacija pevca ali pevke ob spremljavi kitare oziroma kombinacija instrumentalne in vokalne glasbe. Pošljite nam svoj e-mail naslov in poslali Vam bomo repertuar skladb za zgoraj omenjene možnosti, na podlagi katerega se boste najlažje odločili, kaj je tisto, kar si želite. Vsekakor pa smo Vam na voljo za vsa dodatna vprašanja.

Valentina Ovnič, Agencija GlasbaPoMeri

Na vas se obračam, da za pogreb naše babice uredite protokol ter vanj umestite glasbo. Kaj nam svetujete? Pogreb bo cerkven.Hvala za pomoč

V tem primeru pa vsekakor potrebujem več informacij z Vaš strani, da bi lahko uredila protokol po Vaši meri, s skladbami in izvajalci, ki si jih želite. Možnosti je več, od moškega kvarteta s solističnimi izvajalci, do solistov (ženski in moški glasovi) ter instrumentalistov (kitara, violina, flavta, trobenta…), pa tudi kombinacije instrumentalne in vokalne glasbe.

Lahko pa Vam opišem, kako izgleda ponavadi na cerkvenih žalnih obredih, da si boste vse skupaj lažje predstavljali.

Najprej vedno predlagamo eno skladbo, sledi duhovnikov nagovor-blagoslov, po duhovnikovem blagoslovu se lahko oglasi zopet pesem ali najprej morebitni govor svojcev,… in za njim pesem, potem pa duhovnik sklene uvodni obred pri vežici, na govorniškem mestu… Žalni sprevod potem odide proti grobu, med tem se lahko oglasi tudi pesem iz zgoščenke po ozvočenju-ponekod ta možnost je. Pri grobu žaro/krsto položijo najprej v grob, potem duhovnik obredno nadaljuje s svojim blagoslovom in ko z obredom konča, se zopet oglasi pesem.

To je zgolj grob oris nekega ustaljenega protokola, ki pa se spreminja glede na naročnikove želje, število govorov in kar se tiče Agencije GlasbaPoMeri, se vedno uskladi in doreče po Vaši meri, z upoštevanjem vseh Vaših želja.

Valentina Ovnič, Agencija GlasbaPoMeri

Živjo, je možno imeti na pogrebu kakšno pop glasbeno skupino ali pop pevca namesto klasičnih glasbenikov? Je to kdo že imel pri nas? Bi se sploh odzvali na takšno prošnjo? Hvala, Milena

Spoštovana ga. Milena!

Seveda lahko imate na pogrebu tudi izvajalca pop glasbe. Večje skupine imajo ponavadi bolj logistični problem, medtem ko pevec/pevka izvajalka vaših najljubših skladb recimo ob spremljavi kitare...izveni lahko zelo dobro, pa tudi hitreje se prestavijo od vežice, kjer se ponavadi pesmi izvajajo do groba, kjer je resnično zelo lepo, da se obred s pesmijo tudi zaključi.

Najpomembneje je, da ob takih trenutkih resnično izberete skladbe, ki so bile vam vsem oz. pokojn-i/emu najbljižje, kajti le na tak način bo sicer  boleč trenutek dobil svojo razsežnost v smislu, ki Vas bo vse obogatil.

Pošljite nam datum in uro pogreba ter svoje glasbene želje in poizkušali Vam jih bomo uresničiti.

S spoštovanjem!

 

Valentina

Spoštovani,imam vprašanje katero čistilo oz. izdelek bi bilo najbolje uporabiti za čiščenje "umazanije" z nagrobnega spomenika?Gre za beli marmor..in mislim da je umazanija povezana z padavinami (dež, sneg,..). Prosim vas še za informacijo o barvi, ki bi jo lahko uporabil za obnovitev napisa (črk) na nagrobnem spomeniku. Trenutna barva je zlata.Hvala in lep pozdrav

Način čiščenja spomenika je odvisen od vrste kamna. Če je vaš spomenik iz granita (je pod umazanijo še vedno sijaj), ga lahko uspešno očistite z čistilom za steklo, če pa je vaš spomenik iz marmorja ali apnenca (kamen nima sijaja in je najeden) ne smete uporabiti nobenega čistila, ampak morate umazanijo odstraniti mehansko z visokotlačnim čistilcem ali brusnim papirjem granulacije 120. Kljub nasvetu vam priporočam, da za  poseg obiščete vašega lokalnega kamnoseka, saj obstaja možnost, da boste nepravilno ocenili vrsto kamna in zaradi tega na njem povzročili več škode kot koristi. 

 Zlata barva za obnovo črk ne obstaja. Če želimo obnoviti črke-napis na zlato, je potrebno te črke ponovno pozlatiti z kvalitetnim zlatom in posebnim postopkom nanosa zlata (zlatenje), kar pa sami ne boste zmogli. Če  se odločite za obnovo črk z belo, srebrno ali črno barvo, pa jih preprosto nanesite, ko se barva posuši pa okolico postrgajte z konico olfa noža. Barva je lahko tesarol ali katerakoli barva na vodni osnovi.  

Ali mi lahko prosim pomagate s kaksnim vzorcem govora na pogrebu. Hvala, Suzana

Pozdravljeni,

vzorca žalnega govora na žalost nimamo. Smo pa pred časom pripravili članek o tem, kako ga pripraviti. Upamo, da vam bo v pomoč. 

Več na povezavi: Kako napisati žalni govor

Lep pozdrav,

uredništvo Pogreb ni tabu

Mi lahko prosim poveste, kje lahko dobim mednarodni mrliški list?

Mednarodni mrliški list lahko dobite na najbližji upravni enoti, na oddelku za matične zadeve.
Elvina Babajić
M: 041-355-426

Umrla mi je babica, ki je bila zadnja leta v domu za starejše občane. Ker njen edini sin - moj oče ni več živ, z drugimi sorodniki (njenimi morebitnimi še živečimi sestrami) nimam stikov, bom za pogreb poskrbela sama. Zanima me, če kot vnukinja res nisem upravičena do pogrebnine, kot so mi povedali na CSD, kljub temu, da zadnje mesece prejemam nekaj manj kot 500 € denarnega nadomestila. Upravičeni so samo ožji družinski člani, kamor jaz kot vnukinja baje ne spadam, je bil odgovor na CSD.

34. b člen ZSVarPre-C (Uradni list RS, št. 99/13) določa naslednje:

(1) Ne glede na določbe tega poglavja se družinskemu članu umrlega, ki je poskrbel za pogreb v Republiki Sloveniji, kot posebna oblika izredne denarne socialne pomoči dodeli izredna denarna socialna pomoč kot pomoč pri kritju stroškov pogreba v višini dvakratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka iz 8. člena tega zakona, vendar ne več kot znašajo stroški pogreba.

(2) Do pravice iz prejšnjega odstavka je upravičen družinski član umrlega, če je bil na dan smrti umrlega upravičen do socialno varstvenih pravic po tem zakonu ali katerega lastni dohodek oziroma skupni lastni dohodek družine, pri izračunu katerega se ne upoštevajo denarna socialna pomoč in varstveni dodatek po tem zakonu, otroški dodatek po zakonu, ki ureja družinske prejemke in državna štipendija po zakonu, ki ureja štipendiranje, ni presegal višine 606 eurov za samsko osebo oziroma 909 eurov za družino.

(3) Kot družinski člani umrlega iz tega člena se štejejo naslednje osebe: 1. zakonec oziroma oseba, s katero je umrli živel v življenjski skupnosti, ki je po zakonu, ki ureja zakonsko zvezo in družinska razmerja v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo oziroma oseba, s katero je umrli živel v registrirani istospolni partnerski skupnosti; 2. otroci in pastorki, 3. starši oziroma oseba, s katero eden izmed staršev živi v zakonski zvezi ali v življenjski skupnosti, ki je po zakonu, ki ureja zakonsko zvezo in družinska razmerja v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo ali v registrirani istospolni partnerski skupnosti.

(4) Družinski član umrlega, ki je poskrbel za pogreb, vlogo za izredno denarno socialno pomoč iz prvega odstavka tega člena vloži pri pristojnem centru za socialno delo v roku enega leta od datuma smrti umrlega, če zneska te pomoči pri računu za opravljene pogrebne storitve ni odštelo že pogrebno podjetje na podlagi podatka o upravičenosti družinskega člana do socialno varstvenih pravic po tem zakonu. Vlogi je treba priložiti originalni račun za opravljeni pogreb ali predračun stroškov pogreba in dokazilo o smrti, če podatek ni vpisan v matični register o smrti.

(5) Če je pogrebno podjetje pri računu za opravljene pogrebne storitve odštelo znesek izredne denarne socialne pomoči iz prvega odstavka tega člena, pogrebnemu podjetju ta znesek povrne izplačevalec pravice iz prvega odstavka tega člena.

(6) Izredna denarna socialna pomoč iz prvega odstavka tega člena se izplača v denarju družinskemu članu, ki je poskrbel za pogreb, oziroma z nakazilom pogrebnemu podjetju.

(7) Zneska iz drugega odstavka tega člena minister, pristojen za socialno varstvo, na novo določi s sklepom po letu, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2 odstotka bruto domačega proizvoda, na podlagi zadnjih znanih končnih podatkov Statističnega urada Republike Slovenije o pragu tveganja revščine.

Svetuje Elvina Babajić

Pogrebne storitve Babajić d.o.o.
E:
elvina.babajic@gmail.com | M: 041-355-426

Displaying 1 - 20 of 2112