Kaj storiti v primeru smrti

Kaj storiti v primeru smrti

Kaj storiti v primeru smrti

Pogrebno podjetje bi moralo biti tisto, ki uredi vse potrebno za zadnje slovo vašega bližnjega. Ni pa vedno tako, saj niti pogrebna dejavnost ni imuna na kapitalizem, kar pa pomeni, da moramo biti pri izbiri pogrebnega podjetja pozorni na to, kakšne storitve nam obljublja.

Da ne bi v trenutkih izgube imeli dodatnih skrbi z opravljanjem storitev, ki so pravzaprav naloga pogrebnih podjetjij, bodite pozorni na naslednje.

Prvo dejanje, ki nastopi po smrti, je mrliški pregled, kar je pomembno vedeti, ko smrt nastopi na domu. V tem primeru je najbolje in najlažje poklicati (dežurnega) zdravnika. Mrliški preglednik po pregledu izda potrdilo o opravljenem mrliškem pregledu ter prijavi smrt na pristojni upravni enoti. Kadar smrt nastopi bodisi v zdravstvenem bodisi v kakšnem drugem zavodu, za vse omenjeno poskrbi zavod, v katerem je oseba preminila.

S potrdilom o opravljenem mrliškem pregledu se nato obrnete na izbrano pogrebno podjetje. Slednje je zadolženo za svetovanje ter predvsem urejanje vseh dokumentov in drugih formalnosti glede pogreba. Da bi lahko izvršili svoje naloge, potrebujejo osebni dokument pokojnika (osebna izkaznica, potni list ali vozniško dovoljenje), potrdilo o opravljenem mrliškem ogledu (če je smrt nastopila na domu), ter kartico zdravstvenega zavarovanja. Po predaji teh dokumentov pogrebnemu podjetju stranka ne bi smela imeti nobenih obveznosti s formalnostmi.

Poleg tega, da pogrebno podjetje uredi vso potrebno pogrebno dokumentacijo,  poskrbi tudi za:

  • preoblačenje, prevzem ter prevoz pokojnika;
  • vso potrebno pogrebno opremo;
  • pomoč pri objavi osmrtnic;
  • morebitno upepelitev ter pripravo groba;
  • organizacijo pogreba oziroma pogrebne slovesnosti, vključujoč glasbo, cvetje, govornike ter fotografe;
  • svetovanje pri izbiri nagrobnega spomenika.

Kadar ima podjetje sklenjeno ustrezno pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) mora tudi vložiti zahtevo za povračilo pogrebnine plačniku pogreba, ki je ena izmed pravic po pokojniku. Povračilo 507,12 evra pa velja le, kadar je bil umrli pred smrtjo obvezno zdravstveno zavarovan v Republiki Sloveniji. Če pogrebno podjetje tega ne stori namesto vas, vložite zahtevo na ZZZS sami .

Več informacij na

www.pogrebne-storitve-babajic.si

Po pokojniku načeloma izhajata še dve pravici, in sicer do pokojnine ter do posmrtnine. O tem pa več prihodnjič.

Oglasi
Oznakepogreb

1 comment

  1. Selena 23 september, 2009 at 10:13 Odgovori

    Refundacija ali pogrebnina na dan 23.9.2009: 507,12 EUR povrne ZZZS v primeru, če je pokojna oseba (poleg opisanih pogojev) umrla na področju R.Slovenije. Če se smrt zgodi izven meja R. Slovenije, je pravica do pogrebnine v višini 760,68 EUR.

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.