Obletnice

Izguba ljubljene osebe je prav gotovo najbolj travmatičen trenutek v življenju vsakega od nas. Proces okrevanja je pogosto odvisen od bližine in naše pripravljenosti za premagovanje takšnih situacij. O prebolevanju priporočam, da preberete prispevke iz kategorije Umiranje in prebolevanje, saj vam bodo v veliko pomoč.

Ob posebnih datumih, kot so obletnice, rojstni dnevi, počitnice, dopust itd. nas preplavijo čustva, praznina, spomini na skupne trenutke, vse zamujene priložnosti ...

Vsak tak dogodek, ne glede na to, kako smo bolečino in izgubo premagali, nas pripelje nazaj k izkušnji in budi skrito žalost.

Zato na ta dan obiščite grob, pojdite v cerkev (glede na vero), se s sorodniki in prijatelji zberite na kraju, kamor je pokojna oseba rada hodila ter delite spomine z njimi. Tudi skupni pogovori ne bodo škodili.

Verjamem, da boste skupaj našli lepe spomine in ne tiste, zaradi katerih bi vas dodatno skrbelo ali vam v vas povzročalo nemir.

Izražanje čustev vedno lajša bolečino in osvobaja. Če morate jokati, se ne zadržujte ampak jočite in govorite prav o tem.

Mnogi mislijo, da bo pogovor o preminulih, ne samo v zvezi z obletnico, družini prinesel le boleč opomin. Izkušnje kažejo, še posebej pri starših, ki so izgubili otroka, po razpravi še bolj cenijo spomine nanj.

Eden od načinov kako počastiti obletnico smrti je dobrodelnost v skupnosti, v kateri živite. Na primer, če je oseba umrla zaradi raka, aktivirajte združenje za boj proti raku, bodite prostovoljec, povejte svoje izkušnje še drugim, finančno prispevajte ...

Obletnica rojstva ali smrti je lahko priložnost za obisk sorodnikov in prijateljev, kjer se boste skozi druženje in izmenjavo spominov na ljubljene poklonili osebi, ki ni več z vami.

Če ste prijatelj pokojnika vam priporočamo, da se povežete na dan obletnice z družinskimi člani, da se spomnite lepih skupnih trenutkov in sentimentalnih izkušenj, ki si jih boste zapomnili do konca življenja.

Viri:

  • članek pripravila: Elvira Leka
  • foto: www.sxc.hu
Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.