Prižgi svečko solidarnosti in upanja na mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki so izgubile bližnjega zaradi samomora - 18. november 2017

Čisto vsak dan v letu, v Sloveniji, več kot ena družina izgubi bližnjega zaradi samomora. V letu 2016 je samomor prizadel 371 družin. Vsak umrli je v bolečini in hudi stiski zaradi doživete travme zapustil povprečno 6 ljudi, kar pomeni, da se je še 2.226 ljudi pridružilo že približno ¼ milijona Slovencem, ki so v zadnjih 40 letih izgubili bližnjega zaradi samomora.

Vsak 8. prebivalec Slovenije je zaradi samomora izgubil partnerja, očeta, mamo, brata, sestro ali otroka. To nas uvršča na visoko mesto med narodi sveta in kliče po solidarnosti, razumevanju in podpori v širši skupnosti. Strokovnjaki opozarjajo na velik pomen pravočasne svetovalne in terapevtske pomoči in podpore, ki lahko prepreči, da zaradi doživete hude stiske in travme svojci trpijo dolga leta in tudi sami postanejo ogrožena skupina ter zbolijo zaradi duševnih in drugih bolezni.

Zaradi samomora vsako leto dodatno trpi več kot 2.200 ljudi

Inštitut Rahločutnost, Zavod Med.Over.Net in društvo Ozara ob podpori zavoda Pogreb ni tabu, letos prvič v Sloveniji organizirajo obeležitev Mednarodnega dne solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega (Survivor Day - International Survivors of Suicide Loss Day). Tako se tudi v Sloveniji pridružujemo mnogim državam sveta, ki pod okriljem American Foundation for Suicide Prevention že vrsto organizirajo različne dogodke z namenom, da izrazijo solidarnost in opozarjajo na bolečino in stisko, ki jo doživljajo svojci po samomoru bližnjega.

Vabimo vas, da svečko solidarnosti prižgete 18. novembra in njeno fotografijo skupaj z lepo mislijo objavite na spletni strani http://zavod.over.net. Izdelano svečko lahko tudi podarite nekomu, ki mu je samomor odvzel drago osebo.

Ustvarite SVEČKO SOLIDARNOSTI IN UPANJA za svojce, ki jim je samomor odvzel najdražje in jim sporočite, da niso sami.

--------   NAVODILO ZA IZDELAVO SVEČKE -------

 1. Prečistite 100 ml odpadnega jedilnega olja, ki vam je ostal po peki, s pomočjo cedilnika, kavnega filtra ali papirnate brisače.
 2. Prečiščeno odpadno jedilno olje prelijte v posodo, ki je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici ali na štedilniku.
 3. Še hladnemu olju dodajte celotno vsebino vrečke, ki vsebuje kocke iz rastlinskih snovi z dodanim nevtralizatorjem vonja.
 4. Mešanico segrevajte pri polni moči 3 minute oz. toliko časa, da mešanica ne postane popolnoma homogena.
 5. Še vročo mešanico previdno prelijte v posodico, ki jo nameravate uporabiti za svečko. Ta naj bo iz kateregakoli negorljivega materiala (npr. stekleni kozarec), premera od 4 do 5 cm.
 6. Priložen stenj s pomočjo papirnatega držala postavite na sredino.
 7. Pustite, da se vosek ohladi pri sobni temperaturi ter popolnoma strdi (cca 1 uro).

Priporočamo, da svečko prižgete šele čez 24 ur, saj nevtralizator vonja potrebuje čas za stabilizacijo. Po tem tudi vonja olja ne bo.


Potrebujete pomoč? Pokličite 040 464 340.

Koristne povezave:

Oglasi

1 comment

 1. Franja 18 novembra, 2017 at 17:44 Odgovori

  Res je, smrt je del življenje, smrt je edini “dogodek”, ki ga doživi vsak, ki je spočet, kdaj bo nastopila, to pa je večno vprašanje.
  Doživela sem smrt sina pri njegovih še ne 24 letih starosti, v Grčiji na letališču je bil najden mrtev, so rekli, da je bil “naključni dogodek”.
  Glede na to, da je natanko leto dni prej, 2001 imel prometno nesrečo nasproti tovarne lek in Arnikovega križa (kar mi nekaj pomeni) in se mu “niti las na glavi ni skrivil”, leto dni kasneje pa je pri “zdrsu” na licu mesta “smrt storil”, razmišljam takole – lahko da je bil samomor načrtovan obakrat, a prvič še ni smel umreti, drugič pa je njegov čas že prišel! Tako da, saj navsezadnje delamo počasni samomor vsi, kateri ne skrbimo za svoje zdravje, kot bi naše telo in duh potrebovala!
  Veselimo se dokler živimo in Živimo dobro, smrt še itak prekmalu pride in predvsem, edina je, ki zares za vsakega pride, tako za bogate, kot za siromaka, kateremu je največkrat rešitev, najboljša prijateljica, sploh tistim, ki so na tem svetu razočarani nad ljudmi!

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.