Spominski morski greben, ognjemet ali umetniška slika?

Pogreb na dnu morja

Pogreb na dnu morja

Če v obiskovanju pokopališč, prižiganju sveč in polaganju rož na grobove ne vidite več veliko smisla, in če se vam zdi, da pokojniku raztros v morje ali izlet v vesolje ne bi ugajal, se lahko odločite še za nekaj drugih, neklasičnih načinov pokopa.

Spominska slika

Spominska slika

Ena izmed možnosti je, da človeški pepel vdelate v moderno umetniško sliko. Za izdelavo edinstvenega dela, ki bo vsebovalo delček pepela pokojnika po posvetovanju poskrbi mednarodno priznana umetnica Mona, za katero so leta izpopolnjevanja v abstraktnih tehnikah slikanja širom Evrope. S tem, ko pepel umeša v barve in te nato nanese na platno, ustvari čudovito dediščino in obenem poskrbi, da duša vašega bližnjega živi naprej tudi z vašimi zanamci. S tem pa bo večno živ tudi spomin na pokojnika.

Pogreb na nebu

Pogreb na nebu

Del pepela pokojnika lahko dodate tudi v ognjemet. Rakete so navadno individualno izdelane po naročilu, kar pomeni, da lahko izbirate med več različnimi izgledi oziroma oblikami. Z ognjemetom se lahko na čudovit način poslovite od svojega bližnjega, saj simbolično ponazorite njegov odhod v nebesa. Na voljo so še posebej spektakularne in glasne rakete, ki pustijo občutek dramatičnega odhoda, lahko pa si zaželite tudi mirnejši, tišji ognjemet, katerega barve mehko prehajajo od ene k drugi. Za približno 5-minutni ognjemet, ki ga lahko spremenite v slovesnost s pogostitvijo, posebno glasbo ipd. pa boste odšteli med 1000 in 2000 evri.

Spominski greben

Spominski greben

Tretja možnost vam omogoča, da pepel svojega bližnjega skupaj s cementom vlijete v poseben kalup v oliki školjke, ki ga nato skupaj s spominsko ploščico namestite na morski greben nekje ob vzhodni obali Združenih držav amerike (ZDA). S tem na edinstven način proslavite minulo življenje pokojnika, saj mu omogočite, da poskrbi za življenje po življenju, saj s tem ustvari dodatno bivališče za morska bitja. Seveda lahko redno obiskujete tudi takšne vrste grobov, le da se morate za to z barko odpeljati na morje ter se nato potopiti do spominskega grebena. Z okoljevarstvenega vidika tovrsten pogreb naj ne bi bil sporen, zanj pa bi odšteli od 4000 dolarjev naprej.

Vsi opisani načini pokopa oziroma slovesa so vsekakor dobre alternative tradicionalnim pogrebom ter dobrodošel trend, ki izhaja in je na voljo bodisi v ZDA bodisi v Veliki Britaniji, kjer že velja za zelo priljubljenega.

Vprašanje pa je, kdaj si bomo kaj podobnega lahko zaželeli tudi pri nas, ne da bi nas ostali gledali po strani.

Viri:

www.heavensabovefireworks.com
www.memorials.com
www.eternalreefs.com
www.nmreef.com

Oglasi

2 comments

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.