Pogreb preko interneta

Pogreb na internetu

Pogreb na internetu

Ko nas je pred dobrim letom zapustil moj dragi oče, se je celotna družina soočala z bolečino in nenadno neizmerno praznino. Le s težavo smo se v tistih težkih trenutkih ukvarjali z vsemi odločitvami, ki jih je bilo treba sprejeti glede pogrebne slovesnosti – imel sem svoje zamisli, moja sestra ter brat povsem drugačne, naša mati pa se je po koščkih spominjala želja, ki ji jih je v 52 letih srečnega zakona po drobcih zaupal soprog. Končno smo se s pomočjo pogrebnega podjetja odločili za žarni pogreb v kraju, kjer je bil oče rojen. Ob vsem stresu, ki je spremljal izgubo in z njo povezane odločitve, se je naši mami zdravstveno stanje močno poslabšalo. Že več let je bila prikovana na invalidski voziček, takrat pa smo po posvetovanju z zdravniki ugotovili, da je njena udeležba na pogrebu soproga nemogoča, ker sedenja na vozičku, žal, ni nila več sposobna.

Razumljivo je slovesnosti želela prisostvovati in se na ta način od svojega dragega še poslednjič posloviti. S sestro in bratom smo se znašli v brezizhodni situaciji, saj nam tudi izbrano pogrebno podjetje ni znalo več svetovati. K sreči smo lahko mamo zadnji trenutek prikrajšali za še dodatno bolečino in obžalovanje, saj je sestrina znanka izvedela za možnost t. i. internetnega pogreba, ki jo ponujajo Žale. Sprva smo sicer oklevali, saj te možnosti nismo poznali in se nam prenos preko interneta nekako ni zdel primeren. Toda druge možnosti pač nismo imeli. Pogreb smo pripravili kot načrtovano, spremeniti pa smo morali kraj pokopa; iz očetovega rojstnega kraja smo morali pogreb prestaviti v Ljubljano, kjer smo sicer vsi skupaj živeli 30 let. V pogrebno slovesnost je bil vključen še internetni prenos, ki ga ostali udeleženci pogreba sploh niso opazili, mama pa je lahko očetovo zadnjo pot spremljala kar od doma.

Čeprav ima marsikdo moralne zadržke glede internetnega prenosa ter mnogi opozarjajo na možnost zlorab, lahko iz lastne izkušnje zatrdim, da je to odlična možnost. Zaradi globaliziranega sveta, ki vse bolj postaja ena sama velika vas, bo pogreb preko interneta vse bolj priljubljen in se bo tako tudi vse bolj razvijal. Verjetno bi vam marsikdo lahko povedal podobno mnenje, saj ta storitev ni povsem nova; na Žalah vam z veseljem povedo, da ta možnost obstaja že od leta 2007 in menda se je za njo odločilo že kar precej njihovih strank.

Zagotovim vam lahko tudi, da je – tako kot vsak drugi – tudi internetni pogreb lahko dostojanstven, če le čimbolj upoštevate pokojnikove želje.

M.A.

Oglasi

2 comments

  1. Uredništvo 7 januar, 2013 at 18:49 Odgovori

    Obrnite se na pogrebno podjetje ŽALE v Ljubljani v kolikor bo pogrebna slovesnot na Žalah. Samo na Žalah jemožen prenos preko interneta.
    Tel: 01 420 17 15

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.