Študij pogrebnih storitev in znanosti

dhgsh

Na voljo je študij pogrebnih storitev ali študij pogrebnih znanosti.

Se kdaj vprašate, kakšno izobrazbo potrebujejo direktorji oziroma vodje pogrebnih podjetij? Podajamo vam odgovor o praksi v tujini.V Združenih državah Amerike (ZDA) že več desetletij obstajata ločena programa študija pogrebnih znanosti in pogrebnih storitev, medtem ko je v Franciji uveljavljen študijski program tanatologije, tj. znanosti o preučevanju pojavov in sprememb, ki ob smrti nastanejo na truplu.

Na izbiro sta torej dve širši usmeritvi: bodisi študij pogrebnih storitev, ki se osredotoča v menedžerske znanosti, bodisi študij pogrebnih znanosti, ki temelji na medicini.

V zvezni državi ZDA Minnesoti se lahko posvetite študiju pogrebnih storitev, ki temelji na praktičnem usposabljanju. V času izobraževanja vas naučijo, kaj pomeni biti inovativen, sposoben ter dobro obveščen lastnik pogrebnega podjetja. Posredujejo vam specifično znanje, ki ga kasneje uporabite in prilagodite različnim potrebam žalujočih, s katerimi se srečujete pri svojem delu kot vodja pogrebnega podjetja. Pridobitev naziva diplomanta pogrebnih znanosti v tem primeru zahteva poznavanje vedenjskih znanosti, poslovnih ved ter v manjši meri tudi določenih tem iz področja medicine.

Podoben učni načrt nudi tudi leta 1893 ustanovljen prestižni inštitut v ameriški regiji New England. Prioriteta, ki jo slednji želi zagotoviti svojim slušateljem, je zaokroženo in poglobljeno znanje iz področja pogrebnih storitev in znanosti, torej tako znanje administracije, svetovanja, veščin za medosebno komuniciranje, psihologije kot tudi literature, prava, in raznih tehničnih študij. Vodstvo inštituta zagotavlja, da boste tam pridobljeno znanje z lahkoto prenesli v prakso, torej v delo z vse bolj zahtevno in izobraženo javnostjo.

Uspešno vodenje pogrebnega podjetja zahteva veščine iz različnih področij.

Uspešno vodenje pogrebnega podjetja zahteva veščine iz različnih področij.

Podobno izobraževalno ustanovo poznamo tudi na stari celini. Poslanstvo Inštituta za tanatologijo v Franciji, ki si ga je ta zadal že ob ustanovitvi sredi prejšnjega stoletja, je čimbolje in čim kvalitetneje izšolati svoje študente za opravljanje poklica tanatologa, tj. znanstvenika, ki preučuje pojave, ki ob in po smrti nastanejo na truplu. Prav kvaliteta študija na omenjenem inštitutu je tisto, po čemer ta slovi; na njem namreč poučujejo priznani in izkušeni tanatologi, doktorji ter drugi znanstveniki. Osredotoča se na medicinski vidik pogrebnih znanosti, torej je program študija sestavljen iz predmetov kot so anatomija, patologija, mikrobiologija in toksikologija. Vanj pa je seveda vključeno tudi poznavanje družbenih razsežnosti pogrebništva, denimo predpisov o pogrebih ter psihologije.

V kolikor ste bili mnenja, da za uspešno vodenje pogrebnega podjetja ni treba poznati nobenih posebej specifičnih znanstvenih področij, smo vam v tem prispevku pokazali, da temu ni tako. Lastniki pogrebnih podjetij morajo biti očitno podkovani v celi kopici najrazličnejših znanj in veščin, ki segajo tako na področje naravoslovnih kot družboslovnih ved.

Vir:

  • THANOS Magazine
Oglasi

4 comments

  1. Mojca 5 novembra, 2009 at 22:38 Odgovori

    Menim, da to nujno potrebujemo tudi pri nas. V prvi vrsti za dvig ugleda že tako stigmatiziranega poklica, v drugi vrsti pa je pridobite omenjenih znanj res nujno.

  2. čuft. 6 novembra, 2009 at 16:55 Odgovori

    Zelo zanimivo. lahko bi še kaj več objavili glede tega šolanja. kje je sploh ta šola? kako priti do nje? ima kakšno spletno stran?

  3. Selena 8 novembra, 2009 at 14:55 Odgovori

    Čuft, obstaja več šol. V ZDA jih je zelo veliko. Predlagam ti, da pogooglaš po funeral services school, mortuary science college…

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.