Mednarodni prevozi pokojnikov

letalski_prevoz_pokojnikovOrganizacijo in dogovarjanje o podrobnosti pogrebov naših najbližjih navadno prepustimo pogrebnim podjetjem, ki imajo za učinkovito opravljanje teh nalog vse potrebne izkušnje. Dolgoletne izkušnje pridejo do izraza zlasti, kadar se zgodi, da koga izmed naših bližnjih izgubimo v tujini.

Nekdo izmed vaših sorodnikov ali prijateljev, žal, premine na dopustu, na službenem potovanju, obisku pri znancih v tujini. Kaj storiti? Kako urediti vse potrebno, da bo truplo preminulega pravočasno prepeljano v domovino? V takšnih primerih se je najbolje kar najhitreje obrniti na pogrebno podjetje, ki že ima izkušnje s t. i. repatriacijo oziroma  vrnitvijo pokojnikov ali njihovih posmrtnih ostankov v domovino.

Vračanje pokojnika v domovino je zahteven organizacijski podvig. Največ časa in truda zahtevajo različni uradni postopki in izpolnjevanje birokratskih zahtev tujih držav. Mednarodna pravna ureditev tega področja je zastarela in neprilagojena današnjim razmeram.

Zahteve glede dokumentacije niti na ravni Evropske unije niso poenotene, kar pomeni, da se od države do države zelo razlikujejo. Podjetja, specializirana za mednarodne prevoze, ki imajo dolgoletne in bogate izkušnje na tem področju, imajo dobro razvite odnose z mrežo diplomatsko-konzularnih predstavništev. Tako so dobro seznanjeni z zahtevami posameznih držav glede potrebne  dokumentacije, dovoljenj ter pogrebne opreme. Poleg tega nekatere države zahtevajo prevode vse dokumentacije v njihov jezik, kar lahko specializirana pogrebna podjetja prav tako opravijo. Posledično lahko zapletene birokratske postopke zaključijo brez dodatnih stroškov in predvsem hitreje ter učinkoviteje kot bi jih vi ali pogrebno podjetje, ki se z mednarodnimi prevozi ne ukvarja.

Specializirana pogrebna podjetja poleg tega namesto vas uredijo lažji, hitrejši in cenejši prevoz pokojnikov. V tem oziru vam tudi svetujejo glede cene bodisi cestnega bodisi letalskega prevoza in v obeh primerih zagotovijo vse prevzeme, morebitne rezervacije in podobno. Zlasti pri letalski repatriaciji pa obstajajo zelo specifične varnostne zahteve, krste pa denimo pregledujejo z rentgenom, zato morajo biti tudi te zahteve izpolnjene brez izjeme.

Seveda je dolžnost takšnih podjetij, da vas obvestijo o vseh stroških, ki so neodvisno od njihove dejavnosti nastali v tujini. Poleg tega naj bi vam dostavili tudi vse osebne stvari in denar, ki ga je imel pokojnik pri sebi. Namesto vas lahko tudi navežejo stike s pristojnimi oblastmi, torej denimo s policijo ali konzularnimi predstavništvi, če je smrt nastopila v sumljivih okoliščinah.

Veseli bomo, če boste z nami delili svoje morebitne izkušnje s pogrebnimi podjetji, ki se ukvarjajo z mednarodno repatriacijo preminulih oseb!

Vir:

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.