Vinilke niso več mrtev nosilec zvoka

Mlajše generacije jih sploh več ne poznajo, starejši pa v veliki meri menijo, da gre za medij, ki se ne uporablja več – govorimo namreč o vinilnih ploščah. V resnici pa so vinilke vse prej kot mrtve; od nedavnega lahko namreč pepel umrlega preoblikujete tudi v gramofonsko ploščo.

To storitev po novem ponujajo pri britanskem podjetju, imenovanem And Vinyly. Omogočajo vam, da za okoli 2000 britanskih funtov, kar predstavlja približno 2300 evrov, človeški pepel s procesom stiskanja transformirate v vinilno ploščo. Poleg tega plošče dejansko tudi delujejo – le še gramofon morate najti.

Osnovni paket, ki ga ponujajo, vključuje izdelavo 30 plošč. Vsaka plošča vsebuje do 24-minutni zvočni posnetek; tega lahko stranke izberejo izmed ponujenih na spletni strani podjetja (pod rubriko ‘raveyard’, kar bi lahko prevedli kot pop-opališče), lahko pa ga priskrbijo tudi same. Seveda lahko gre bodisi za glasbeni posnetek bodisi za denimo poslovilni govor – ki ga nato zanamci poslušajo znova in znova. Za večno...

Nalepka na vinilki je natisnjena v stilu pokopališča oziroma smrti, obenem pa sta na njej zapisana tudi datuma rojstva in smrti preminule osebe. Za dodatnih 3500 britanskih funtov (tj. približno 4000 evrov) lahko umetnik na ovitek za ploščo naslika portret umrlega, s tem, da je pepel vmešan tudi v barve. V proces so lahko vključeni tudi glasbeni umetniki – ti za 500 britanskih funtov oziroma okrog 600 evrov, posnamejo posebno pesem, ki je kasneje vključena na eni (ali vseh) izmed 30 vinilk.

Za pičlih 1000 britanskih funtov (oziroma 1200 evrov) pa bo podjetje And Vinyly vaše plošče tudi distribuiralo v ugledne prodajalne gramofonskih plošč širom po svetu. Podjetje je namreč ustanovil direktor ene izmed glasbenih založb Jason Leach, ki rad pove, da posel – kljub temu, da se marsikomu zdi milo rečeno precej nenavaden – cveti. Uspeh pripisuje dejstvu, da je ‘biti stisnjen v vinilko’ bolj zanimivo od ‘biti shranjen v kozarcu na polici’.

Navdih za začetek te dejavnosti pa je menda dobil v želji po nesmrtnosti, združeno z žalostjo zaradi zmanjšanja prodaje glasbenih plošč ter posledičnim upadanjem kvalitete glasbe.

Vse omenjene storitve vam podjetje g. Leacha ponuja tudi v primerih, ko ne gre za umrlo osebo, temveč za poginulega hišnega ljubljenčka, ali pa zgolj za posamezen del telesa (če si umrli zaželi tudi tradicionalnega, ne-glasbeno obarvanega pogreba).

Poleg preoblikovanja posmrtnih ostankov oziroma pepela v diamante, je to še ena v vrsti storitev, ki ponujajo transformacijo pepela v funkcionalne predmete. A bo slednja verjetno bolj pisana na kožo nostalgičnim oboževalcem glasbe iz prejšnjega tisočletja.

Vir:

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.