Pokojnikov obraz kot žara

Sicer tradicionalno konservativna ponudba pogrebnih storitev je bogatejša za še eno inovativno – za nekatere pa tudi morbidno – pridobitev. Ameriško podjetje je predstavilo žare v obliki pokojnikovega obraza.

Company Cremation Solutions je podjetje iz Združenih držav Amerike, ki se je domislilo nenavadnih oblik žar, s katerimi naj bi slavili spomin na preminulega. S pomočjo najnovejših žar namreč nikoli izpred oči ne bomo mogli izgubiti naše drage, a žal že preminule osebe. Dobesedno. Žare namreč sledijo reku “Nikoli ne pozabi obraza” in so oblikovane kot glava oziroma obraz pokojnika.

Tehnika izdelave žar

Zahvaljujoč sodobnim tehnologijam in visokokvalitetnim materialom lahko žare svojemu namenu služijo vrsto leto in tako ohranjajo spomin na umrlega iz generacije v generacijo. Izdelane so iz čvrstih polimerov in trdnega marmornatega podstavka, ki služi tudi kot odprtina za vstavljanje pepela.

Prav najnovejše 3D tehnologije omogočajo, da za izdelavo ni potreben odlitek obraza pokojnika, temveč zgolj dve njegovi fotografiji z visoko ločljivostjo, s pomočjo katerih je moč izdelati žaro, ki izgleda povsem realistično. Po drugi strani to pomeni, da žara ni nujno oblikovana kot obraz pokojnika, ampak vam lahko podjetje Company Cremation Solutions izdela tudi žaro v obliki obraza vašega najljubšega zvezdnika, filmskega junaka ali celo politične osebnosti, kot je denimo ameriški predsednik Barack Obama.

Poosebljenim žaram izdelovalci dodajo tudi lase; če gre za obraz osebe, ki je lase imela pristrižene na kratko, jih lahko dodajo kar digitalno, sicer pa se žari nadene še lasulja po željah naročnika. V vsakem primeru sta za izdelavo poosebljene žare potrebna približno dva tedna.

Umetnost in družinska dediščina

Po besedah izdelovalcev žare združujejo umetnost in družinske spomine. Svojo najnovejšo domislico ponujajo v dveh velikostih; prva je dejanska velikost obraza. V njen lahko shranite ves pepel odraslega pokojnika, zanjo pa bi morali odšteti okrog 2000 evrov. Druga pa je spominska žara, ki je precej manjša, stane okrog 450 evrov in ima prostornino, ki zadošča le za del pokojnikovega pepela.

Kreativnost in inovativnost si je tako v ponudbo pogrebnih storitev znova utrla pot. Company Cremation Solutions meni, da gre za spominski proizvod, ki ob vsaki priložnosti pogreje vaše srce. Drugo vprašanje pa je, kakšno bo povpraševanje potrošnikov po tem inovativnem pristopu.

Žare pri nas

Pri nas bi s takšnimi izdelki prav gotovo zelo težko obogateli, saj so žare namenjene predvsem tistim, ki pepel pokojnika doma hranijo doma. To pa je pri nas po trenutnih predpisih, za razliko od mnogih drugih držav – tudi na primer Italije, prepovedano.

Vir:

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.