Novost na področju mednarodnih prevozih pokojnikov

Pravila glede ravnanja s posmrtnimi ostanki in glede njihove zaščite so zelo stroga; to še posebej velja, kadar je treba posmrtne ostanke prepeljati iz ene države ali celo celine na drugo. Krste je treba pocinkati oziroma jih zapečatiti. Vse bolj pa se uveljavlja posebna folija, ki ta postopek precej olajša ter močno pospeši.

Trenutne zahteve glede prevoza posmrtnih ostankov

Mednarodni pravilniki določajo, da morajo biti vse krste, ki prečkajo meddržavne meje bodisi po morju bodisi po kopnem zapečatene – s cinkovimi ali svinčenimi vložki. Takšne zahteve postavljata 3. člen Mednarodnega sporazuma glede prevažanja trupel iz leta 1937 ter 6. člen Sporazuma o transportu trupel Sveta Evrope iz leta 1973. Vendar se tudi na tem področju obetajo spremembe.

BioSeal – novost za ravnanje s pokojniki

Edward McWilliams je ustanovitelj in direktor podjetja BioSeal Systems s sedežem v San Diegu v ZDA, ki je v zadnjem letu za pomembno inovacijo na področju mednarodnih prevozov pokojnikov prejelo več nagrad. Nagrajen je njihov izum t. i. postaja za zapečatenje človeških posmrtnih ostankov.

McWilliams pove, da je delo oglednika kraja smrti podobno delu zdravstvenega inšpektorja, le da je zaradi kopice različnih možnih virov okužb veliko bolj zahtevno. Oglednik na kraju smrti mora popolnoma shraniti in zadržati vse vonjave, tekočine, druge možne nevarne dejavnike ter dokaze, ne glede na to, ali gre za eno mrtvo osebo ali na stotine teh. Olajšanje tovrstnega dela je poslanstvo podjetja BioSeal System.

Nova oprema za mrliške oglednike

Podjetje ponuja več različnih prenosljivih, kompaktnih in trajnih paketov opreme za maksimizacijo učinkovitosti dela mrliškega oglednika, najsi bo to na kraju uničujočega potresa ali v varnem delovnem okolju mrtvašnice. Srž novosti je v kombinaciji materialov v posebnem sistemu; tega je McWilliams razvil na podlagi svojih izkušenj iz časa profesionalne dirkaške kariere. Sistem BioSeal sestavljajo tri plasti: zunanja in notranja plast sta narejeni iz posebnih polimerov, ki po eni strani varujejo notranjo plast sistema, po drugi pa nudijo moč in trajnost izdelka, s katerim se lahko dviguje tudi težke predmete. Osrednja notranja plast je izdelana iz aluminijaste folije.

Sistem je torej dejansko zvitek folije, ki se jo lahko odtrga na potrebno dolžino. Posmrtni ostanki so tako postavljeni na eno stran folije, medtem ko je treba drugo stran potegniti čez njo. Nato se oba dela folije toplotno zapečati oziroma zvari. Na ta način oglednik dobi varen in fleksibilen material za shranjevanje, ki absolutno zadržuje vse vire infekcij tudi med transportom. Osnovni material v sistemu spremljajo še škarje, toplotni varilec in drugi pripomočki, tudi taki, ki omogočajo postavitev nekakšne terenske mrtvašnice. Velike svetovne letalske družbe so BioSeal System že odobrile za primarno shranjevanje posmrtnih ostankov, ki se smejo prevažati na njihovih letih.

Prednosti BioSeal pri velikem številu umrlih

Najbolj cenjeni značilnosti sistem BioSeal, tj. hitrost in moč, sta se najizraziteje izkazali že pred 14 leti, ko so policisti v neki hiši v San Diegu našli 39 pripadnikov verske sekte “Nebeška vrata”, ki so skupaj storili samomor. Trupla so ob odkritju že precej razpadala, saj so jih našli šele peti dan po nastopu smrti, poleg tega preiskovalci niso vedeli, s kakšno snovjo so pripadniki sekte storili samomor. Ta bi lahko bila toksična. V tej situaciji, ko je bilo nujno nemudoma in na kraju smrti samem čim prej zaščiti vsa trupla, se je BioSeal še posebej izkazal.

V primerih, ko je število žrtev veliko, torej ob denimo hudih naravnih nesrečah, je še posebej primerna postaja za zapečatenje človeških posmrtnih ostankov, ki se jo lahko dostavi povsem do kraja nezgode oziroma smrti ter se jo v manj kot uri lahko sestavi v popolnoma delujočo začasno mrtvašnico, v kateri je moč pregledati do 150 pokojnikov oziroma njihovih ostankov. Postaja vključuje tri zvitke najnovejšega BioSeal materiala, ki se ga s pomočjo posebne delovne površine odreže na točno določeno dolžino oziroma velikost, da ta zadostuje hranjenju celotnih ali delnih posmrtnih ostankov ter vseh primernih dokazov ali osebnih premičnin. Zagotovljeno je tudi nepredušno hranjenje plinov, vonjev in tekočin vse do 4. bio-zaščitne stopnje proti biološkim in kemičnim agentom.

BioSeal je s svojo uporabnostjo in učinkovitostjo bržkone ‘napovedal vojno’ klasičnim postopkom cinkanja krst. Ko bo material postal povsem uveljavljen, bo delo podjetij, ki se ukvarjajo z mednarodnimi prevozi pokojnikov, precej olajšano.

Viri:

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.