Primerjava cen objave osmrtnic v časopisih

Osmrtnice kot oznanila smrti in pogrebov naših bližnjih objavimo v časopisih, na radiu ali v drugih medijih z namenom, da bi s smrtjo pokojnika seznanili kar najširši krog ljudi, morebitnih udeležencev pogreba.

Tako kot ostale stvari v povezavi s pogrebom, pa tudi osmrtnica predstavlja precejšen strošek za svojce oziroma prijatelje preminule osebe. Kolikšen, vam predstavljamo v tokratnem prispevku.

Kljub pojavu sodobnih medijev, kot je internet, osmrtnice še vedno najpogosteje objavljamo v časopisih, v katerih se le-te nahajajo na zadnjih straneh. Preko osmrtnice želimo s smrtjo in pogrebom pokojnika seznaniti kar najširši krog ljudi, med katerimi so tudi tisti, ki bi morda prišli na pokojnikov pogreb. Zato je smotrno, da za objavo izberemo tisti časopis, ki je v našem okolju najbolj razširjen in bran.

Drugi faktor pri izbiri je pogosto igra cena objave osmrtnice v časopisu, ki se od časopisa do časopisa razlikuje – in sicer raste sorazmerno z razširjenostjo in ugledom časopisa. Tretji dejavnik pri odločanju o tem, v katerem časopisu objaviti obvestilo o smrti in pogrebu ali zahvalo po tem, pa je tudi zasedenost strani z osmrtnicami pri posameznem časopisu. Če si želimo zagotoviti objav osmrtnice že naslednji dan, je priporočljivo je, da za oddajo osmrtnice poskrbimo čim prej, najkasneje do 15. ure, pri nekaterih časniki (denimo Dnevniku) celo do 13. ure. Sicer se lahko zgodi, da je stran z osmrtnicami na želeni dan že polna.

Dnevni časopisi v Sloveniji z največjo naklado in dosegom so po zadnjih raziskavah Slovenske novice, Žurnal24, Delo, Dnevnik in Večer. Od teh Žurnal24 osmrtnic ne objavlja, medtem ko so v Slovenskih novicah objavljene zelo redko, za kar je najbrž razlog v siceršnji vsebini časnika, ki ne zagotavlja nujno dostojanstvenega slovesa od pokojnika. Časnik Večer je najbolj razširjen v štajerski regiji, Dnevnik in Delo pa imata podobno pokritost; najbolj brana sta v osrednjeslovenski regiji.

Najdražja je objava osmrtnice v časopisu Delo, v katerem je – podobno kot v Večeru – objavljenih tudi največ osmrtnic. Sprejemajo jih do 15. ure za naslednji dan, ob nedeljah in na zadnje praznične dni pa med 13. in 16. uri, in sicer preko telefona, faksa, elektronske pošte ali osebno na sedežu časopisne hiše Delo v Ljubljani. Najmanjša osmrtnica (4,6 x 6 cm) stane 170 evrov, če je plačnik fizična oseba. Ti se sicer največkrat odločajo za osmrtnice velikosti 9,7 x 6 cm, ki stane 345 evrov. Če želite v osmrtnico vključiti še fotografijo ali verz, je lahko najmanjša velikost osmrtnice 9,7 cm x 8 cm, za katero boste odšteli 472 evrov, a boste morali za dodatke plačali še po 60 evrov. Cene vseh osmrtnic za pravne osebe so približno enkrat višje. Za celostransko osmrtnico velikosti 34,9 x 51,4 cm bodo fizične osebe odštele skoraj 11.000 evrov, za pravne osebe pa 22.000 evrov. Vendar takšnih objav, razumljivo, ni veliko.

Časopis Najmanjša osmrtnica Celostranska osmrtnica Najpogostejša osmrtnica
Delo 170 € (4,6×6 cm) 11.000 € (34,9×51,4 cm) 345 € (9,7×6 cm)
Dnevnik 140 € (5,2×6 cm) 4.850 € (27,7×39 cm)
Večer 80 € (4,2×6 cm) 8.000 € (26,9×40 cm)
Slovenske novice 137 € (4×6 cm) 5.070 € (26×37,3 cm)

Pri Dnevniku so cene precej nižje; najmanjša (5,2 x 6 cm) in najcenejša osmrtnica stane 140 evrov, najdražja osmrtnica, ki zasede celotno stran (27,7 x 39 cm), pa 4.850 evrov. Poleg tega pri Dnevniku doplačilo za verze ali fotografije ni potrebno, a mora biti osmrtnica velika vsaj 10,8 x 8 cm (cena: 370 evrov). Kot pri ostalih časnikih tudi pri Dnevniku te cene veljajo za fizične osebe. Cene za plačnike, če so ti pravne osebe, pa so približno enkrat višje.

V Večeru je objava osmrtnice še cenejša kot v Dnevniku. Najmanjša osmrtnica (4,2 x 6 cm) stane fizično osebo 80 evrov, največja velikosti 26,9 x 40 cm pa 8.000 evrov. Za objavo slike v osmrtnici vam na Večeru zaračunajo doplačilo v višini 31 evrov, pri tem pa mora biti velikost osmrtnice najmanj 8,7 x 6 cm (175 cm). Tudi pri tem časniku so cene za plačnike, ki so pravne osebe, približno enkrat višje kot za fizične osebe.

Pri Slovenskih novicah, v katerih je sicer objavljenih zelo malo osmrtnic, te stanejo približno toliko kot pri Dnevniku. Cena za najmanjšo osmrtnico velikosti 4 x 6 cm je 137 evrov za fizične osebe, za pravne osebe pa še enkrat toliko. Najdražja osmrtnica čez celo stran, tj. 26 x 37,3 cm, stane 5.070 evrov. Vsaka slika, verz ali simbol stane še po dodatnih 16 evrov.

Pri vseh največjih slovenskih dnevnikih priznavajo naročnikom edicij njihovih časopisnih družb popust, in sicer pri Dnevniku in Delu (ter s tem tudi Slovenskih novicah) po 10 %, pri Večeru pa celo 20 % popust (razen za najmanjše osmrtnice).

Objava osmrtnice v časopisu tako ni cenovno ravno ugodna. Vsekakor so cene nižje pri tistih časnikih, ki so razširjeni zgolj na ožjih območjih. Cenovno še ugodnejše pa so osmrtnice, ki jih objavimo na radiu. Počasi, vendar vztrajno, se uveljavlja tudi objava osmrtnic na spletnih straneh, ki bi lahko v prihodnje – morebiti tudi zaradi večje cenovne ugodnosti in fleksibilnosti – izpodrinila objavo v tiskanih medijih.

Vir:

Oglasi
Oznakeosmrtnice

1 comment

  1. Barbara Špendal 18 maj, 2016 at 09:18 Odgovori

    Spoštovani,

    Zanima me cena osmrtnice velikosti 10,8 x 8 cm z verzom v zgornji polovici.Koliko dni pred objavo je potrebno poslati tekst in ali je treba priti osebno?
    Hvala za odgovor.
    Barbara Špendal

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.