Cvetovi na pokopališču ponazarjajo čustva, saj žalujoči v teh trenutkih zelo težko izrazijo sočutje samo z besedami. Mi smo spraševali kakšna je simbolika teh cvetov in kaj pomenijo barve.

Rože so s svojimi barvami, oblikami in vonjavami ljudi navduševale že od nekdaj. Uporabljali so jih za krašenje domov, ulic ter svetišč, jih podarjali bližnjim in se seveda z njimi poslavljali tudi od mrtvih. Znano je, da se je cvetje že v zgodovini uporabljalo kot simbol za vsak del življenja, od začetka rojstva pa do smrti. Tako kot človek, tudi roža potrebuje pogoje, da lahko preživi, zato pravimo, da je v času smrti le ta simbol začasnega bivanja.

Roža življenja

je geometrični vzorec, ki kaže red božje popolnosti. Predstavlja neskončnost ter pretok božje energije in je najpomembnejši zaščitni aktivacijski simbol za življenje. Sestavljena je iz krogov, kakor življenje samo. Leonardo da Vinci je zaslužen za obliko rože življenja, kajti on jo je narisal. V svojih raziskovanjih ga je zanimala predvsem oblika in njene matematične lastnosti. 

Ker je cvetje tudi  minljivo in hitro oveni, je po drugi strani simbol krhkosti in kratkosti življenja. Zato mnogo kultur povezuje rože z rojstvom, obnavljanjem in življenjem po smrti.

Narcisa

je cvet, ki so ga polagali v krste umrlih, da bi jim zagotovil novo rojstvo ter srečo v onostranstvu. Predstavlja simbol prebujenja in večnega obnavljanja narave. V obratnem pomenu predstavlja narcisa značajske šibkosti, kot so zagledanost vase ter sebičnost.

Krizantema

Roža sreče oz. zlata roža je dolgo veljalo za krizantemo, saj je ta pomenila simbol žalovanja in smrti. V Sloveniji jih imenujemo vsesvetnice in jih še vedno nosimo na grobove bližnjih ob dnevu mrtvih oziroma dnevu vseh svetih, saj so tako za dolgo obdobje postale značilno cvetje za krašenje grobov, teh oznak pa se ljudje pogosto držijo še danes, a miselnost se počasi le spreminja.

Vrtnica

Kraljica rož je vrtnica, ki je uveljavljena kot tradicionalni simbol ljubezni in lepote. V različnih verah je vrtnica postala tudi simbol smrti in večnega življenja, rajske lepote, najvišje resnice ter duhovne popolnosti. V žalnih dekoracijah pa je to cvet, ki je skoraj nepogrešljiv.

Bela lilija

je najpogostejša vrsta rože, ki jo najdemo na pogrebnih slovestnostih in velja za rožo žalovanja. Predstavlja simbol čistosti in nedolžnosti duše. Vodilni cvet je pri pogrebih otrok in mladih deklet, tradicionalno pa jo uporabljajo za krasitev cerkva. Velja za rajsko cvetlico in je najbolj priljubljena kot simbol Marijine čistosti.

Nagelj

je cvet, ki ga večkrat opazimo na grobovih pokojnih, saj predstavlja simbol zdržljivosti. Pogosto uporabimo rdeč nagelj, ki je tradicionalni slovenski cvet ljubezni. Pomeni tudi zaobljubo, v krščanski veri pa simbolizira Kristusovo ljubezen, usmiljenje in milost. Bel nagelj predstavlja deviško čistost oziroma nedolžnost. Kadar na grobu vidimo položen en cvet, le ta simbolizira sporočilo: »Nikoli te ne pozabim.«

Bršljan

simbolizira večnost življenja. Predstavlja znamenje zakona, prijateljstva in zvestobe.

Kaj pomenijo barve in kakšno vlogo imajo cvetovi na pokopališču?

Cvetovi na pokopališču ponazarjajo čustva, saj žalujoči v teh trenutkih zelo težko izrazijo sočutje z besedami ter minljivost življenja. Barve cvetov imajo prav tako simboliko. 

Bela barva že sama po sebi pomeni mir, skromnost, ponižanost in čistost. Je simbol usmiljenja, nedolžnosti ter tišine in hkrati predstavlja najbolj iskrena in čista čustva.

  • Modra barva simbolizira zmanjšanje stresa in skrbi. Daje vtis resnosti, odprtosti in miru.
  • Črna barva predstavlja dokončnost življenja in žalovanje.
  • Rdeča barva je simbol mladosti, poguma, navdušenja, hrepenenja... Predstavlja močni čustvi kot sta ljubezen in strast.
  • Roza barva simbolizira milino, ljubezen, romantičnost, velikodušnost in prijaznost.
Prispevek pripravila Jasmina Babajić, raziskovalka

Viri:

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.