Kdo so zakoniti dediči

Zakoniti dediči so osebe, ki dedujejo zapustnikovo premoženje (zapuščino, dediščino), kadar zapustnik ne napravi oporoke ali je ta neveljavna.

Kdo so te osebe, določata Zakon o dedovanju, ki zakonite dediče razvršča v tri dedne rede (prvi, drugi in tretji) – glede na njihovo razmerje do zapustnika. Pri tem pa veljajo naslednja pravila:

  • dediči bližnjega dednega reda izključujejo od dedovanja dediče bolj oddaljenega dednega reda; primer: če deduje zapustnikov otrok, ne morejo dedovati njegovi starši ali bratje in sestre;
  • znotraj istega dednega reda dediči, ki so bližji zapustniku, izključujejo od dedovanja dediče, ki so bolj oddaljeni od zapustnika; primer: če deduje zapustnikov otrok, ne more dedovati vnuk (ki je potomec otroka, ki deduje);
  • pravilo o vstopni pravici: del zapuščine, ki bi pripadel dediču, če bi preživel zapustnika (pa je prej umrl), dedujejo njegovi potomci (npr. zapustnikovi vnuki, pravnuki).

V prvi dedni red spadajo zapustnikovi potomci (otroci, vnuki, pravnuki, …), njegov zakonec, zunajzakonski partner in partner v registrirani istospolni partnerski skupnosti.

V drugi dedni red spadajo starši in njihovi potomci (zapustnikovi bratje in sestre, nečaki in nečakinje, …) ter zakonec, zunajzakonski partner in partner v registrirani istospolni partnerski skupnosti.

V tretji dedni red spadajo stari starši zapustnika in njihovi potomci (zapustnikovi strici in tete, bratranci in sestrične, …).

Posvojenci se v vsakem primeru štejejo za potomce, posvojitelji pa za starše. Osebe, ki ne sodijo v nobenega od predstavljenih dednih redov (npr. pradedje in prababice zapustnika ter njihovi potomci), lahko dedujejo le na podlagi oporoke, na podlagi zakona pa ne.

Matija Jamnik, pogodbeni svetovalec pravne pisarne JK Group.

Oglasi

1 comment

  1. karmen 27 oktober, 2012 at 11:45 Odgovori

    OPOROKA-to bi naj bila zadnja želja nekoga ki bo nekaj razdelil .Ampak to ni tako -če se je nekdo odločil pa napisal pri notarju komu kaj in koliko pripada ZAKAJ so še lahko potem nujni deleži .OPOROKA je samo zavajanje dedičev in plačevanje notarjev in plačevanje sodišča .ČE JE NAPISANA OPOROKA NAJ SE SODIŠČE RAVNA PO TEM KAR JE POKOJNI ŽELEL NE PA KAJ BI DEDIČI ŽELELI TAKO DA OPOROKA TO NE VELJA NIČ!!!!!!!!!!!

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.