Velik biznis nizozemskega podjetja: recikliranje kovin iz krematorijev

Nizozemsko podjetje OrthMetal, ki se ukvarja z recikliranjem kovin, zbere okoli 200 ton kovin na leto in to samo iz krematorijev po Evropi. Zbirajo kovine v obliki umetnih kolkov, sklepov in raznih drugih implantatov, ki so jih imeli pokojniki v telesu.

Kakor piše ameriška tiskovna agencija AP, takšno delovanje z ostanki pokojnikov lahko zgleda nespoštljivo, vendar je koristno za zaščito okolja in tudi olajšanje za družino preminulih ter uprave krematorija.

Idejo je dobil 84-letni kirurg, ki je svoji ženi vgradil umetni kolk iz kovine, žena pa je nekaj dni po operaciji umrla.

»Ko vprašamo družine pokojnih, če smemo pregledati pepel pokojne osebe in vzeti obnovljive kovinske materiale, se svojci s tem vedno strinjajo«, pravi direktor OrthoMetala Ruud Verberne in dodaja, da bi vsi ti kovinski ostanki drugače pristali na smetišču.

Podjetje ima svoje skladišče v nizozemskem mestu Zuidwolde, 115 kilometrov vzhodno od Amsterdama. Tam se zbirajo kovinski delci iz 450 krematorijev iz skupaj 15 evropskih držav. Zbirajo se železo, titan, nerjaveče jeklo, kobalt in druge kovine, ki jih nato ločene prodajo podjetjem za recikliranje kovin.

Spoštovanje do umrlih

Podjetje je neprofitna organizacija. Iz prihodkov od prodaje se najprej plačajo stroški transporta in plače šestih zaposlenih. Vse ostalo vrnejo krematorijem ali pa državnim pogrebnim službam, katere morajo ta denar naprej donirati humanitarnim organizacijam. Največkrat so do društva za boj proti raku, pravi Berberne.

"Nikoli nismo želeli delati komercialno. To je zelo občutljiva zadeva. Ti delci - to ni naše", razloži direktor Verberne in poudarja, da iz spoštovanja do pokojnih, implantati niso nikoli ponovno uporabljeni v prvotne namene.

Mreža

Podjetje je bilo ustanovljeno že leta 1997, danes pa ima OrthoMetal ima svoje centre tudi v Avstraliji, ZDA in Kanadi.

Direktor Verberen je že pred tem delal v industriji za recikliranje, idejo za recikliranje kovinskih delov pokojnikov pa je dobil od Jana Gabrielska, ortopeda, ki je zdravil njegovo hčerko, ki je imela težave s kolki. Gabriels je nekaj časa pred tem 84-letnici vgradil umetni kolk, ki je čez nekaj tednov umrla. Tako sta oba začela razmišljati, kaj bi se dalo narediti s kovinami, ki bi drugače končale na smetišču.

  Vir

Oglasi
Oznakebizniseko

1 comment

  1. Eko luč,Azaleja d.o.o. 27 januar, 2015 at 16:22 Odgovori

    Na pokopališčih kjer se že nahaja eko projekt maontaža trajnih svečna pokopališčih se zmanjša odpadek od sveč in baretijskih vložih saj je stošek električne energije na leto 1 ero kar znaša manj kot cena ene sveče.

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.