Ruski natečaj za najboljšo idejo: spomenik Stevu Jobsu

Fundacija za informacijsko-tehnološki (IT) napredek je objavila natečaj, v sklopu katerega iščejo najboljšo idejo za spomenik Stevu Jobsu, ki ga bodo postavili v Sankt Peterburgu.

Fundacija za IT napredek, ki je pričela z implementacijo projekta “Spomenik Stevu Jobsu v Sankt Peterburgu”, ima kot svojo glavno nalogo zastavljeno pospeševanje privlačnosti IT stroke, ki bi mladim omogočila, da se dodatno razvijejo v razumevanju modernih tehnologij, ter popularizacijo IT strokovnjakov in sektorja v Sankt Peterburgu.

Fundacija namreč Sankt Peterburg predstavlja kot ruski center informacijske tehnologije, kar je zahvaljujoč dejstvu, da se v mestu nahajajo najslavnejše ruske univerze na tem področju. Šola za programiranje Leningrad je denimo priznana kot najboljša v Rusiji, kar se odraža v rednih zmagah študentov različnih sanktpeterburških univerz na mednarodnih tekmovanjih v programiranju. Poleg tega je bil v Sankt Peterburgu ustanovljen edini ruski tekmec Facebooka, “VKontakte”, kar je še en razlog več, da Fundacija za IT napredek to drugo rusko največje mesto obravnava kot IT prestolnico Rusije.

Posledično je Sankt Peterburg primerno mesto za postavitev spomenika Stevu Jobsu, preminulemu izvršnemu direktorju IT mogotca Appla. Jobs po besedah Fundacije predstavlja simbol napredka, saj so bile njegove ideje ključne pri široki razširjenosti Applovih tehnologij, in si zato kot “genij, ki je pospešil razvoj naše civilizacije” zasluži primerno obeležje.

Fundacija je v skladu s tem prepričanjem objavila natečaj za najbolj inovativen koncept obeležja v spomin Stevu Jobsu. Ustvarjalcem, za katere ni nujno, da so ruskega državljanstva, v Fundaciji puščajo povsem proste roke: ideja je lahko klasičen spomenik, spominska plošča, moderna vizualna instalacija ali karkoli drugega. Zmagovalca natečaja bo deloma izbral sodniški odbor, sestavljen iz sanktpeterburških IT strokovnjakov, deloma pa uporabniki interneta s svojimi glasovi.

Fundacija za IT razvoj se je obvezala, da bo rezultate razglasila teden dni kasneje, 13. avgusta 2012, ko bo uradno objavila, kateri predlogi so zasedli prvo, drugo in tretje mesto ter si s tem prislužili različne Applove nagrade.

Več info

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.