Dnevnik nekega pogrebnika: uvodnik

»Dnevnik nekega pogrebnika« je najnovejši projekt Zavoda Pogreb ni tabu, s katerim sledimo začrtanemu poslanstvu rušenja tabujev, povezanih z minljivostjo, smrtjo, umiranjem ter pogrebno in pokopališko dejavnostjo. Z zgodbami, anekdotami, razmišljanji, izkušnjami, pogledi in izpovedmi, zapisanimi v prvi osebi, želimo slovenski javnosti približati poklic pogrebnika. Zaposleni v pogrebni in pokopališki dejavnosti so pri nas pogosto zasmehovani, potisnjeni na rob društva in preprosto premalo cenjeni. Ta poklic se na lestvici zaželenosti poklicev nahaja na samem repu, tik ob poklicu pobiralca komunalnih odpadkov.

Dnevnik nekega pogrebnika

Ob takšnih ocenah pogrebniškega poklica pozabljamo, da je biti pogrebnik pravzaprav izjemno zahtevno in da narava dela od posameznika zahteva izpiljenost najrazličnejših veščin in znanj. Da bi lahko posameznik uspešno opravljal poklic pogrebnika, mora biti po eni strani odličen organizator in poznavalec administrativnih postopkov. Zaradi vsakodnevne komunikacije z žalujočimi in vodenja svojcev skozi težke trenutke mora biti po drugi strani izjemen poslušalec in psiholog z izvrstnimi komunikacijskimi sposobnostmi.

Marsikje v tujini, kjer je pogrebništvo bolj priznana in manj stigmatizirana dejavnost, poznajo specializirane šole in izobraževalne programe, ki posameznika pripravijo na vse vidike in izzive opravljanja pogrebnega poklica. Eden izmed izzivov je tudi čustvovanje zaposlenih v pogrebni in pokopališki dejavnosti, saj se vsakodnevno srečujejo s tragičnimi zgodbami, ki jih prinaša življenje. Skupaj s pokojnikovimi bližnjimi žalujejo, kar je težko breme. Pod vtisom takšnih izkušenj je težko ostati neprizadet, hladen in včasih celo povsem profesionalen.

Z »Dnevnikom nekega pogrebnika« želimo ravno takšne izzive, praktične probleme, razmišljanja in občutke prenesti na papir ter jih deliti z javnostjo. Z novim projektom bomo na nov, inovativen način predstavljali najnovejše trende in zanimivosti v pogrebni in pokopališki dejavnosti, jih vrednotili in o njih podajali svoje mnenje. Predvsem pa želimo vprašanja, povezana z minevanjem, predstaviti s perspektive nekoga, ki se s tem sestavnim delom življenja ne srečuje le občasno, temveč vsakodnevno.

Vabljeni k branju!

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.