Dnevnik nekega pogrebnika: Drive-in pogreb

V marsikaterem pogledu je dominacija hitre hrane znak našega opuščanja prizadevanja za nekaj več. Vedno smo zaposleni, pod pritiskom, v naglici, če ne delamo, vozimo otroke z enega krožka na drugega, hitimo z enega dogodka na drugega. Časa nam vse bolj primanjkuje. Zmanjka nam ga celo za osnovne stvari – da družina zvečer skupaj sede za mizo, poje večerjo, se pogovori o preteklem dnevu in sprosti. Raje odhitimo v McDonald's in kupimo nezdravo hrano, da podpre naš nezdravi življenjski slog.

Ne morem se izogniti primerjavi med drive-in hitro hrano in drive-in slovesom od pokojnika.

Podobno kot pri hitri hrani gre pri drive-in pogrebu za nezdrav pristop k žalovanju in soočanju s smrtjo, ki podpira naš nezdravi »smrtni slog«. Svet je vse bolj nagnjen k zanikanju smrti, ta nagnjenost pa se je sprevrgla v neko čudno obsedenost. Postajamo obsedeni do te mere, da so pogrebna podjetja pripravljena ponuditi sledeče: »Številni se bojijo pogrebnih podjetij in pogrebov. Zakaj se torej ne bi mogli posloviti od pokojnika kar iz avta?« To je zamisel Američana Ivana Phillipsa, ki je osmislil drive-in pogrebe.

Zavese zastirajo pogled v vežico in na preminulega ter se avtomatsko odstrejo, ko se ob oknu zaustavi vozilo. Zaigra tudi glasba in pojavi se »knjiga gostov«, v katero tisti, ki so se prišli od pokojnika poslovit, vpišejo svoje misli. Po treh minutah se zavese ponovno zastrejo. Določene stvari moramo početi v skupnosti, s soljudmi. Ena izmed teh stvari je smrt. Izogibanje temu lahko vodi do nezdravih posledic, kot so zapleti pri žalovanju, motnje razpoloženja ali destruktivne misli in vedenje.

Čeprav drive-in pogrebi še ne pomenijo nujno, da se pogreba udeležujemo izven skupnosti, menim, da gre za nezdrav način spopadanja s smrtjo. Gre za žalosten rezultat društva, ki je tako globoko zabredlo v zanikanje smrti, da bo po drugi strani z veseljem sprejelo pretirano enostavnost drive-in pogreba.

Prvi zapis, 25. oktober 2014

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.