Urna Bios: po smrti iz pepela zraste drevo

Diskretna. Neodvisna. Iskrena. Enostavna. Trajnostna. Vzdržljiva. Univerzalna. To so pridevniki, s katerimi ekipa španskega oblikovalskega studia estudimoline opisuje svojo žaro Urna Bios . Prvo vprašanje, ki ga postavljajo je: »Želite, da po smrti vaše telo postane hranilo in spodbuja rast drevesa?« Pokop v njihovem proizvodu Urna Bios (ali v prostem prevodu 'bio žara') vam zagotavlja, da tudi po smrti ostanete živi - kot drevo.

Urna Bios je prva 100% biorazgradljiva žara, ki je ustvarjena za to, da iz nje po smrti zrastete v drevo.Urna Bios je namreč prva 100% biorazgradljiva žara, ki je ustvarjena za to, da iz nje po smrti zrastete v drevo. Oblikovalec Gerard Moline je idejo za takšno žaro dobil že leta 1997 in na začetku tega tisočletja z njo pobral kar nekaj mednarodnih nagrad. Danes je Urna Bios start-up projekt in estudimoline je žaro dostavil že več kot 7.000 ljudem po vsem svetu. Njihovi distributerji se nahajajo v kar 28 državah po svetu od Evrope in Združenih držav Amerike do Južnoafriške republike.

Žara Urna Bios navdušuje, ker gre za utelešenje vrnitve k naravi. Z njo priznavamo, da je smrt naraven proces. »Urna Bios spreminja način, na katerega gledamo na smrt. Konec življenja pretvarja v povratek v življenje skozi naravo. Gre za pameten, trajnosten in okolju prijazen pristop k verjetno najpomembnejšemu trenutku človekovega življenjaŽara je sestavljena iz dveh delov: zgornje kapsule za seme in spodnjega dela za pepel.

Žara je izdelana iz kokosove lupine, zgoščene šote in celuloze. Sestavljena je iz dveh delov: zgornje kapsule za seme in spodnjega dela za pepel. Preden žaro pokopate morate oba sestavna dela pomešati s prstjo zaradi lažje kalitve. Seme torej vzklije brez stika s pepelom, ki je sicer zelo kisel. Ko se žara prične razgrajevati, so korenine semen že dovolj močne, da dosežejo pepel. Takrat celotna žara postane del tal v katera je zakopana.

Estudimoline proizvaja žare tako za človeški kakor za živalski pepel.Estudimoline proizvaja žare tako za človeški kakor za živalski pepel. Lahko jo uporabimo tudi s starejšim pepelom, saj ta ne zastara. Pri naročilu lahko stranke izberejo seme in s tem tudi drevo, katerega hranilo želijo postati. Na voljo so hrast, javor, bor, bukev, jesen in ginko. Naročite pa lahko tudi žaro brez semena in uporabite svojega. V vsakem primeru znaša cena žare 145 dolarjev (okoli 130 evrov), kar ne vključuje stroškov pošiljanja.

Urna Bios je še eden v vrsti sodobnejših in alternativnih načinov pokopa. Ali ni možnost, da za seboj pustimo drevo privlačnejša od misli, da za seboj puščamo hladni nagrobnik?

Oglasi

1 comment

  1. tomaz 23 maj, 2016 at 22:51 Odgovori

    Tako škatlo ali papiranti tulec lahko naredi vsak sam! V današnji želji po biznisu bi ljudem napravili še pripomoček za popraskati se po glavi za 130 evrov. Ti ljudje bi ljudem še 100 evrov prodali za 130 evrov.

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.