Brezskrbno na poti v tujino

Sezona poletnih dopustov je tako rekoč že tu, vendar ne gre pozabiti tudi na zimsko smučarsko sezono skupaj z božičnimi in novoletnimi prazniki, ko se bodo številni Slovenci ponovno odpravili na tuje – bodisi z letalom ali avtobusom bodisi z avtomobilom ali kakšnim drugim prevoznim sredstvom. Žal se vse počitnice ne končajo vedno s toplimi spomini na svetleča božična drevesca, veseljačenje v središču množice, zbrane v tuji prestolnici, ali s sončnimi odtisi smučarskih očal na obrazu. Nesreča nikoli ne počiva, zato lahko doma in na tujem pride do nenadnih poškodb, nepričakovanih bolezni ali celo smrti.

V nekaterih primerih zadošča obisk pri zdravniku, ki ga v veliki meri – če počitnikujemo znotraj Evropske unije (EU) – pokrije evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Kadar gre za bolj zapletene bolezni ali zahtevnejše poškodbe in je potrebno kompleksnejše zdravljenje ter oskrba na klinikah ali pri zasebnih zdravnikih, evropska kartica ne krije stroškov. Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja niso kriti tudi stroški, ki nastanejo zaradi organizacije in izvedbe prevoza nazaj v domovino, če gre za dolgotrajnejše okrevanje ali smrt.

mednarodni_prevozi_pokojnikovDa bi se v primeru poškodb ali bolezni izognili dodatnim stroškom zdravljenja in prevoza ter da bi v primeru najhujšega svojce razbremenili visokih dodatnih stroškov, je pred potovanjem v tujino priporočljivo skleniti zavarovanje, ki krije tudi stroške storitev, izključenih iz kritja evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. »Ponudbe je veliko. V Corisu nudimo dve ključni zavarovanji. Prvo je zavarovanje z asistenco v tujini, ki v osnovi pokriva tisto, česar v tujini naše domače zavarovanje in evropska kartica ne bi pokrivala, torej na primer višje stroške v primeru zahtevnejših bolezni, poškodb in podobno.

Multi-risk zavarovanje je obširnejše, saj poleg tega nudi tudi zavarovanje v primeru smrti,« pove Boštjan Hočevar iz Asistence CORIS.

Za kakšno zavarovanje in za kolikšno višino kritja se odločiti, je odvisno od tega, kam potujem, za koliko časa in na kakšen način. Bolj oddaljeni ko smo od Slovenije, večji bodo stroški povratka, ki bi ga organizirala izbrana asistenca, če bi se morali vrniti prej ali kasneje kot načrtovano. Boštjan Hočevar pri tem poudarja, da »stroški prevoza bolnika ali preminulega v Slovenijo večinoma stanejo več kot samo zdravljenje.« Zato velja ob sklenitvi zavarovanja vedno preveriti višino kritja za prevoz v domovino.

To potrjuje tudi Elvina Babajić, direktorica podjetja Pogrebne storitve Babajić, enega najbolj izkušenih podjetij na področju mednarodnih posmrtnih prevozov pri nas.

»Postopki repatriacije oziroma vračanja trupla pokojnika iz tujine v Slovenijo so precej dragi in zapleteni. Celo znotraj EU zakonodaja ni usklajena in pridobivanje dokumentov vzame veliko časa in energije. V finančnem smislu pa je nedvomno največji strošek prevoz, ki lahko znaša tudi do več tisoč evrov, še posebej, če je treba pokojnika vrniti v domovino z drugega konca sveta

Podobne so tudi izkušnje v Corisu, kjer imajo razvito mrežo partnerjev in poznavalcev lokalnih razmer v vseh državah po svetu.

Tako razbremenijo zavarovance ali svojce, saj tudi če gre za odročnejše dele sveta, nimajo težav pri izvajanju asistence bolnim ali poškodovanim zavarovancem oziroma svojcem preminulih. Pri tem tudi poudarjajo, da je, ko potujemo, o sklenitvi zavarovanja vedno dobro obvestiti svojce ali druge bližnje, saj lahko asistenca deluje le, če so obveščeni, da zavarovanec potrebuje pomoč.

Obenem pa je pri sklenitvi komercialnega zavarovanja za tujino treba biti tudi pazljiv in pri podpisu pogodbe vedno prebrati drobni tisk. Čeprav zavarovanje v osnovi pokriva stroške povratka v domovino v primeru bolezni ali smrti, obstajajo tudi določeni pogoji, ki lahko zavarovanje izničijo. »Pri nekaterih predobstoječih stanjih, določenih kroničnih stanjih prevoza v domovino ne krijemo. Precej pogosto neozdravljivo bolni ljudje potujejo v Latinsko Ameriko ali Afriko in v upanju, da bodo našli zdravje, obiskujejo šamane in zdravilce. V tem primeru je pričakovano, da se smrt zgodi v tujini, prevoza pa tako ne krijemo,« zaključi Boštjan Hočevar.

Kljub temu bi vsakdo, ki potuje ali počitnikuje izven meja domovine, moral razmisliti o sklenitvi zavarovanja posebej za odhod v tujino. Le tako se lahko na pot podate brez skrbi zaradi morebitnih dodatnih stroškov v primeru nesreč, bolezni ali celo najhujšega.

Prispevek napisala Katarina Cvikl, objavljen v reviji Pogreb ni tabu, št. 3

Coris_zavarovanje_v_tujini

 

Oglasno sporočilo

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.