Pogrebi – najdražji, največji

Vse pogosteje tudi kadar razpravljamo o pogrebih govorimo v presežkih. Torej, predstavljamo vam naj pogrebe – najdražje in največje.

Aleksander Veliki

Aleksander Veliki

Najdražji pogreb v zgodovini

Najdražji pogreb v zgodovini človeštva je bil nedvomno pogreb Aleksandra Velikega. V današnji valuti bi bil strošek pogreba okoli 600.000.000$. Eden izmed razlogov je bila gradnja ceste od Babilona do Aleksandrije. Cesta je bila dovolj široka, da je omogočila sprevod z mrtvaško kočijo iz draguljev, veliko kot manjša hiša, ki jo je vleklo 64 konjev. V kočiji je ležal zlat sarkofag v obliki človeškega telesa, ki je bil dodatno zavarovan v zlati krsti.

Ronald Reagan

Ronald Reagan

Pogreb Ronalda Reagana

Leta 2004 je umrl filmski igralec ter 40. predsednik Združenih držav Amerike, državniški pogreb, ki ga je treba prirediti za takšnega pomembneža pa se je izkazal za zelo potratnega. Več milijonov dolarjev je stalo zgolj varovanje ob pogrebu. Na dan pogreba je takratni ameriški predsednik George W. Bush razglasil za državni praznik in ne le dan žalovanja, tako je enodnevni dopust zaposlenih vladnih službah prinesel 423 milijonov dolarjev izgube. Prost dan si je, da bi počastili spomin na preminulega bivšega predsednika, vzel tudi Wall Street, kar je pomenilo nastanek dodatnih 400 milijonov dolarjev izgube zaradi zaptja trgov.

Seveda so dodatni stroški bili še v zagotavljanju medijske pokritosti ter stroški pogreba, ki nastanejo pri pogrebu vsakega navadnega smrtnika. Cena pogreba, ki je dvignila veliko prahu, tako nikoli ni bila natančno znana, lahko pa predvidevamo, da je znašala okoli milijarde dolarjev.

Michael Jackson

Michael Jackson

Največja pogrebna slovesnost, slovesnost za kralja popa?

Nedvomno bo krsta Michaela Jacksona največja atraktivnost na pogrebni slovesnosti v Los Angelesu. Izdelana je iz čistega brona, prevlečena s 14-karatnim zlatom in brezhibno zloščena. Podjetje Batesville Casket Company jo je izdelalo po naročilu za 25.000 dolarjev. Verjetno pa je bil Michael Jackson tudi oseba, ki jo na zadnji poti pospremilo največje število ljudi. 20.000 obiskovalcev si je pogrebno slovesnost v Staples Centru ogledalo v živo na lastne oči, več milijonov pa je obred spremljalo tudi na velikih ekranih v sosednjih dvoranah ali preko interneta po vsem svetu.

Japonski pogreb

Japonski pogreb

Japonski pogreb

V povprečju naj bi bili najdražji pogrebi tisti na Japonskem, ki povprečno stanejo 4 milijone jenov, torej okoli 30.000 evrov. Zakaj? V prvi vrsti zaradi pomanjkanja grobnih parcel, pa tudi zaradi oderuških cen pogrebnih zavodov ter nepripravljenosti družinskih članov pokojnika, da bi primerjali cene ali se o njih pogajali. Nenazadnje pa k vsakemu japonskemu pogrebu štejemo bedenje ob umrlem, upepelitev, pokop v družinski grobnici ter redne spominske slovesnosti, kar ob visokih cenah storitev ter dobrin na Japonskem prinese razumljivo visoke stroške in drage pogrebe.

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.