Razstava fantazijskih krst

Fantazijska krsta (vir: www.nmfh.org)

Fantazijska krsta (vir: www.nmfh.org)

»Dobro preživeto življenje«

V Mednarodnem muzeju pogrebne zgodovine v Houstonu razstavljajo zanimivo zbirko fantazijskih krst. Krste so raznovrstnih oblik živali in predmetov, ki predstavljajo življenje pokojnika. Na ogled so krste potniškega letala KLM, Mercedes Benza, leoparda, kokoši, bika, rakovice, jastoga, Yamahinega motorja…

Ti unikatni in zapleteni modeli lesenih krst so spretnost ghanskega rezbarja Kane (natančneje »Kahnnee«) Quay-e, ki ga v domovini in med člani njegove delavnice v mestu Accra v Ghani, poznajo tudi kot Seth-a Kane-a Kwe-ja.

Vsaka izmed krst je izdelana po načrtu bistva preminulega- naj bo to značilna lastnost, poklic ali simbol nekoga uglednega v skupnosti. Na primer, krsta leoparda označuje močno osebnost, kot jo ima plemenski ali politični vodja.

Fantazijska krsta (vir: www.nmfh.org)

Fantazijska krsta (vir: www.nmfh.org)

Za ghanske ljudi, smrt ne pomeni konec življenja, temveč transakcijo k duhovnemu kraljestvu prednikov, katere smatrajo kot večne člane družine. Verujejo, da če je pokojnik primerno čaščen, so takšna dejanja zanesljiva milost za družino, ki jo pokojnik zapusti na zemlji. Običaj Ghancev je, da je pogreb pogosto bogat, razsipen in seveda z edinstveno krsto, ki je vedno v središču pozornosti. Čeprav ena izmed teh izklesanih krst lahko stane toliko kot povprečna letna plača Ghanca, se družine in skupnosti pogosto povežejo skupaj, da je nakup možen. Verujejo, da se bo zato pokojnik počutil bolje v onostranstvu.

Zgodovina fantazijskih krst

Fantazijska krsta (vir: www.nmfh.org)

Fantazijska krsta (vir: www.nmfh.org)

Quaye je začel izdelovati  » Fantazijske krste« pred več kot 30 leti na prošnjo njegovega umirajočega strica, ki si je želel posebno krsto. Ker je bil njegov stric ribič, mu je Kane izdelal krsto v obliki ribiškega kanuja. Sledil je visok odziv lokalne skupnosti, ki je bila naklonjena njegovim krstam, zato je Kane odprl lastno delavnico za proizvodnjo osebnih krst in obrt je povzdignil na raven visoke umetnosti. Danes pomenijo te fantazijske krste nadaljevanje tradicije v Ghani in jih naročajo ljudje po vsem svetu.

Zbirka krst predstavlja edinstveno zbirko fantazijskih krst izven Ghane. Te krste so stalen del Muzejske zbirke.

Več o fantazijskih krstah (vir: www.nmfh.org)

Oglasi

4 comments

  1. Lara 9 avgusta, 2009 at 13:38 Odgovori

    Zanimivo bi blo videt kakšno tako krsto na pogrebu pri nas..očitno še nismo dovolj odprt narod, ali pa si ljudje želijo nenavadno krsto, pa so premalo informirani..

Dodaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.