Pošljite pepel pokojnika v vesolje

Že več kot desetletje ameriško podjetje omogoča posmrtni polet v vesolje; del ostankov od upepelitve pokojnika namreč lahko pošljemo v vsemir na komercialnem poletu. Za takšne vrste pogreb ali spominsko slovesnost pa bi v največ primerih morali precej globoko seči v žep.

pokop_v_vesoljuAmeriško podjetje Celestis iz Teksasa, podružnica Space Services Inc., že od leta 1997 nudi polete v vesolje, s katerimi lahko počastite spomin na preminule ljubljene osebe in jim omogočite posmrtno pustolovščino, v kateri bodo del resnične vesoljske misije. V tej edinstveni vesoljski misiji raketa ponese simboličen delček pepela pokojnika, shranjen v posebni kapsuli, v Zemljino orbito, na Lunino površje ali globoko v vesolje. Podjetje omogoča tudi polete v vesolje, ki ostanke od upepelitve vrnejo na Zemljo. Celestis zagotavlja, da posmrtne ostanke obravnava skrajno spoštljivo ter dostojanstveno, zato lahko izstrelitev – ki je sicer vedno tudi snemana – v za to posebej ustvarjenih prostorih spremljajo vsi pokojnikovi bližnji.

pokop_v_vesolju_raketaCene storitev podjetja Celestis se močno razlikujejo in so odvisne od končnega cilja posmrtnih ostankov ter od količine pepela, ki jo želimo poslati v vesolje, segajo pa od 695$ ter vse do 37.500$. Spominske polete v vesolje omogočajo sporazumi z vodilnimi ponudniki komercialnih storitev poletov v vesolje; tako je od leta 2004 tovrstna spominska slovesnost mogoča tudi v Rusiji, in sicer na kozmodromu Baikonur.

Vir: Memorial Space Flights

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.