Žare odvržene na dno Züriškega jezera

Ravno, ko smo pisali o razlogih za oziroma proti izvajanju evtanazije, se je v časnikih pojavila vest, da so na dnu Züriškega jezera našli več sto žar s človeškimi ostanki. Ali to kaj spremeni vaše mnenje glede evtanazije?
Z dna Züriškega jezera, v neposredni bližini švicarske klinike Dignitas, ki je znana po opravljanju evtanazije, so potapljači na kopno potegnili več kot 300 žar, polnih človeških ostankov. Potapljači iz reševalne službe so žare po naključju našli na globini okoli deset metrov. Ko je število odkritih žar naraslo na trinajst, so o najdbi obvestili Okoljsko agencijo in policijo.

Vse najdene žare so bile označene z zaščitnim znakom krematorija, katerega storitve uporablja Dignitas. Slednja ustanova je precej kontroverzna; gre namreč za kliniko za “pomoč pri samomoru”, ki jo je leta 1998 ustanovil švicarski odvetnik Ludwig Minelli. V njej je svoje življenje do sedaj končalo že več kot 100 Britancev.

Soraya Wernli, ki je bila nekoč zaposlena pri Dignitas, je ocenila, da na dnu Züriškega jezera leži vsaj 300 žar s posmrtnimi ostanki umrlih, saj okoli ena tretjina vseh konča v jezeru. Najprej naj bi žare v jezero odlagal kar direktor sam, nato pa naj bi za pomoč zaprosil še svojo hči in druge člane osebja.

Odlaganje večjega števila žar brez dovoljenja je v nasprotju s švicarskimi zakoni. Zagrožena kazen je do tri leta zapora in denarna kazen v višini koli 35.000 evrov. Tiskovni predstavnik Okoljske agencije Wolfgang Bollack je zato o najdbi povedal: “Vložili smo kazensko tožbo proti neznani osebi zaradi nespoštljivega ravnanja z umrlimi. Najdene žare smo shranili na mesto, kjer je njihovo dostojanstvo primerno spoštovano.”

Züriškega župana Maxa Baumgartnerja je število odvrženih žar šokiralo in kot pravi, se zdi, da so bile tja odvržene sistematično ter da je bilo odlaganje žar na dno jezera ustaljena praksa Dignitasa.

Sicer so že v letu 2008 dva Dignitasova uslužbenca ujeli, medtem ko sta v jezero odlagala človeške posmrtne ostanke. Takrat direktor Minelli dejanj ni komentiral, nekdanji uslužbenec pa je izjavil, da je pri Dignitas takšna praksa uveljavljena že dolgo. Tudi ob tokratnem dogodku je Minelli zavrnil dajanje kakršnihkoli komentarjev.

Ljudje, katerih sorodniki so se odločili svoje življenje končati na kliniki Dignitas, so izpostavili potrebo po spremembi zakonodaje glede izvajanja evtanazije ter potrebo po poznavanju povsem natančnih podatkov o tem, kaj se zgodi s posmrtnimi ostanki njihovih najbližjih.

Tovrstna dejanja mečejo slabo luč na celotno vprašanje upravičenosti izvajanja evtanazije. Ali vplivajo tudi na vaše poglede?

Viri:

Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.