Pomoč v primeru (naravnih) nesreč: DeathCare Embalmingteam

Število naravnih in drugih nesreč v svetu v zadnjih letih narašča in včasih so tako obsežne, da vlade same tudi s pomočjo različnih mednarodnih organizacij težko oskrbijo vse žrtve.

S tem zavedanjem je pred leti v Nemčiji nastala ekipa za balzamiranje in posmrtno oskrbo, ki prostovoljno priskoči na pomoč v primeru obsežnih katastrof.

Misija in aktivisti DeathCare Embalmingteam

V Nemčiji že nekaj let deluje skupina prostovoljcev, v kateri so združeni ljudje, ki se profesionalno tako ali drugače ukvarjajo s preminulimi osebami. Njihovo osnovno poslanstvo je pomagati državam, ki so jih prizadele naravne ali druge katastrofe pri iskanju in oskrbi smrtnih žrtev.

Prostovoljci DeathCare Embalmingteam, tj. Ekipe za balzamiranje in posmrtno oskrbo, so večinoma samozaposleni delavci v pogrebni dejavnosti ali lastniki pogrebnih podjetij, specializirani za balzamiranje, tj. preprečevanje razkroja trupel. Med njimi je tudi nekaj zdravnikov in forenzičnih strokovnjakov; prvi pomagajo ostalim članom ekipe, medtem ko forenzični strokovnjaki sodelujejo zlasti pri identifikaciji žrtev v primeru različnih nesreč.
Julija 2010 je bilo v združenju 43 aktivnih prostovoljcev ter 42 podpornih članov. S pomočjo svojega specialističnega znanja in izkušenj je ekipa uspešno delovala v primeru treh mednarodnih nesreč, in sicer:

 • v potresu v Turčiji (1999) na prošnjo turškega obrambnega ministrstva;
 • v potresu na Tajvanu (1999) na prošnjo tajvanskega notranjega ministrstva;
 • v cunamiju na Tajskem (2004) v imenu nemškega ministrstva za zunanje zadeve.

Načelo in storitve posmrtne oskrbe

Osnovno načelo delovanja ekipe je profesionalen pristop in dostojanstvena obravnava posmrtnih ostankov umrlih oseb ter hkrati korekten odnos do žalujočih oseb.

DeathCare Embalmingteam svoje storitve opravlja brezplačno in kjerkoli v svetu oziroma tam, kjer je to potrebno. Naloge, ki jih lahko opravijo so zelo različne:

 • osnovno ravnanje s trupli umrlih oseb;
 • profesionalna pomoč pri iskanju trupel;
 • dezinfekcija in/ali ohranjanje ter balzamiranje trupel;
 • rekonstrukcija žrtev;
 • pomoč pri identifikaciji žrtev;
 • nasveti glede sanitarnih standardov in njihovega izpolnjevanja;
 • nasveti glede shranjevanja trupel;
 • nasveti glede pokopov žrtev;
 • nasveti glede prevoza preminulih;
 • koordinacija postopka: dezinfekcija – balzamacija – prevoz oziroma transport trupla;
 • nasveti in načrtovanje množičnih grobišč.

Poleg tega, da ekipa poskrbi, da se s preminulimi osebami ravna profesionalno, strokovno in s spoštovanjem, lahko deloma prevzame tudi fizično in psihično breme, ki ga nosijo druge humanitarne agencije ter organizacije za nujno pomoč v primeru nesreč. DeathCare Embalming tako ponuja edinstveno prostovoljno pomoč v svetu. Poslanstvo njenih članov je namreč pomoč žrtvam, žrtvinim svojcem, organizacijam za pomoč v nesrečah in prizadetim vladam.

Financiranje, sredstva in oprema organizacije za pomoč žrtvam nesreč

Kot že omenjeno, ekipo sestavljajo aktivni in podporni člani. Slednji ponujajo zlasti finančno in ideološko pomoč aktivnim članov, ki pa v skladu z memorandumom zveze in organizacije povsod po svetu ob nesrečah nudijo svojo pomoč brez plačila. Unikatna pomoč, ki jo DeathCare Embalmingteam opravlja kjerkoli v svetu, je v zadnjem času privedla do povečanega interesa za članstvo v organizaciji. Veliko je prijav za aktivno prostovoljstvo in podporno članstvo iz tujine. Člani morajo plačati prispevek oziroma članarino, ki se uporabi za nakup potrebne opreme, usposabljanje članov ter podporo dejavnosti organizacije.

Organizacija ima v lasti kontejner, ki služi za shranjevanje opreme (vreče za trupla, različni kemični preparati, krste) in zalog, s katerimi se lahko poskrbi za do 400 smrtnih žrtev.

Prostovoljci navadno spijo v posebnem šotoru, ki pa lahko služi tudi za diskretno ravnanje s trupli žrtev nesreč. K tej opremi sodi tudi generator, ki zagotavlja elektriko in luči, da lahko ekipa svoje delo opravlja nemoteno ves čas. Dodatni materiali so navadno lahko na kraj nesreče dostavljeni v najmanj 12 urah, saj organizacija že več let sodeluje z različnimi proizvajalci in distributerji, s katerimi ima vzpostavljene posebne sporazume o nujni pomoči.

Vsak aktiven prostovoljec ima ves čas dostop do osebne opreme, ki mu zagotavlja, da ves čas, ko je na terenu, svoje delo opravlja kar se da optimalno. Prostovoljci tako ves čas nosijo posebne zaščitne obleke v temno modri barvi, ki postaja zaščitni znak DeathCare Embalming.

Kako do pomoči DeathCare Embalmingteam?

V primeru grozeče naravne nesreče ali v prvih urah po katastrofi, upravni odbor organizacije določi predstavnika, ki storitve in pomoč ekipe ponudi preko elektronske pošte, faksa, telefona ali pisma predstavnikom prizadete države. Nato predstavnik in upravni odbor čakajo na morebitni odgovor s strani uradnega predstavnika prizadete države ali predstavnika agencij za pomoč v primeru naravnih nesreč, ki tam že delujejo. V kolikor so storitve in pomoč organizacije zaželene, bo predstavnik o tem obvestil vse aktivne člane–prostovoljce.

Organizacija DeathCare Embalmingteam se financira iz članarin svojih aktivnih in podpornih članov ter donacij. Ta sredstva se navadno porabijo za skupno ali osebno opremo članov ter za nadaljnje usposabljanje. Ker torej organizacija deluje z zelo malo sredstvi, ne more pokriti stroškov transporta, prehrane ali bivanja svojih prostovoljcev, zato naj bi te stroške pokrila stranka, tj. prizadeta država. Medtem ko organizacija ne pričakuje povračila stroškov za osnovne zaloge opreme, ki jo pripelje s seboj, pa ne more financirati dodane opreme, ki je morebiti potrebna zaradi povečanega obsega delovanja. Siceršnje storitve oziroma delo, ki ga opravijo člani organizacije se ne zaračunajo, temveč jih organizacija ponudi in ob sprejemu ponudbe opravi brez plačila.

Usposabljanje in partnerji ekipe za posmrtno oskrbo

Prostovoljci so redno deležni tudi dodatnih usposabljanj, ki se jih udeležujejo na podlagi posebnega sistema točkovanja; usposabljanja in izobraževanja izvajajo druge organizacije za pomoč v primeru nesreč, kot je denimo nemški Rdeči križ, Nemška akademija za upravljanje kriz, Civilna zaščita itd. Člani DeathCare Embalmingteam sodelujejo tudi v vseh vajah in simulacijah naravnih nesreč, če je to mogoče.

Organizacije, ki ekipi nudijo dodatno znanje, so tudi glavni partnerji oziroma sodelavci DeathCare Embalmingteam. Mednje sodijo nemški Rdeči križ, Mednarodni odbor rdečega križa, Mednarodna zveza društev rdečega križa in rdečega polmeseca, svetovna organizacija za področje pogrebnih storitev FIAT-IFTA ter Evropsko združenje za balzamiranje.

Še eno izmed načel delovanja DeathCare Embalmingteam je, da stremi za večnim izpopolnjevanjem svoje dejavnosti; tako bo tudi v prihodnje izobraževala nove aktivne člane in jih s pomočjo usposobljenih strokovnjakov pripravila na nudenje pomoči v primeru naravnih in drugih nesreč.

Vidimo lahko, da je v svetu raznih katastrof vedno več. Prav iz tega razloga so takšne organizacije močno potrebne, še posebej če temeljijo na prostovoljstvu, ki v današnjem svetu postaja pozabljena vrednota.

Vir:

 • THANOS Magazine
Oglasi

Oddaj komentar

Ta stran uporablja Akismet za odstranjevanje neželenih komentarjev. Kako skrbimo za vašo zasebnost.